איזון משאבים בירושה במהלך השנים האחרונות, תופעת הגירושין הפכה לתופעה נפוצה בישראל, כאשר יותר ויותר זוגות בוחרים להתיר את קשר הנישואין ביניהם, מסיבות שונות ומגוונות. אף כי קיימות מספר סברות באשר לגורם העומד מאחורי העלייה הניכרת בשיעור הגירושין בימינו, הרי שאין ספק כי התופעה קיימת ללא עוררין, ומשכך קיים צורך בהסדרת אספקטים שונים הנגזרים ממנה במסגרת החוק.

אחת מהסוגיות הרגישות ביותר, אשר בני זוג הבוחרים להתגרש נאלצים להתמודד מולה, היא דרך חלוקת הרכוש המשותף בין בני הזוג. סוגיה זו, אשר יש לה משמעות ניכרת באשר לאיכות החיים של כל אחד מבני הזוג בעתיד, הוסדרה אף במסגרת החוק הישראלי, וזאת במסגרת מה שמכונה "הסדר איזון משאבים".

מהו הסדר איזון משאבים?

עד לשנת 1973, במהלכה נחקק חוק יחסי ממון, חלוקת המשאבים בין בני זוג הבוחרים להתגרש נעשתה בהתאם לעקרונות "הלכת השיתוף", אשר קובעת כי כלל הרכוש המשותף של בני הזוג יחולק באופן שווה בין השניים, וזאת ללא קשר לשאלה על שם מי מהשניים רשומה בעלות על רכוש משותף כזה או אחר.

עם זאת, חוק יחסי ממון, אשר תחולתו חלה על בני זוג אשר נישאו לאחר התאריך 1 בינואר 1974, הגדיר כי חלוקת הרכוש המשותף של בני זוג המבקשים לפרק את קשר הנישואין ביניהם, ואשר לא הסדירו את חלוקת הרכוש במסגרת הסכם ממון, תבוצע בהתאם לעיקרון "איזון המשאבים".

משמעות הדבר היא, שהחלוקה תבוצע לאחר הערכת השווי של כלל הנכסים המשותפים, וזאת בצורה שווה, כאשר במידה וצד אחד זוכה ליתרון במסגרת חלוקת הרכוש, הוא מחויב להעביר פיצוי כספי בשווי הרכוש העודף לידי בן הזוג השני.

בניגוד להלכת השיתוף, אשר חלוקת הרכוש במסגרתה יכולה להיות מבוצעת בכל עת, הרי שחלוקת הרכוש בהתאם להסדר איזון משאבים יכולה להתבצע רק במסגרת הליך גירושין רשמי, וזאת למעט מקרים חריגים, ובהתאם להחלטת בית המשפט.

כמו כן, בעוד שהלכת השיתוף כללה חלוקה של מלוא הרכוש המשותף שנמצא בבעלות בני הזוג, הרי שהסדר איזון משאבים חל רק על הרכוש המשותף אשר הצטבר בידי בני הזוג במהלך תקופת הנישואין, ואינו חל על הרכוש שהיה בידי כל אחד מהם טרם הנישואין, או על רכוש שהתקבל בירושה או במתנה במהלך תקופת הנישואין עצמה.

איך מתנהל הסדר איזון משאבים?

הסדר איזון משאבים מבוצע בפועל על ידי בעל מקצוע בתחום הפיננסי, המכונה "אקטואר גירושין", אשר אחראי על ניתוח השווי של כלל הנכסים הנמצאים בבעלותם של בני הזוג, ועל חלוקתם השווה בין השניים.

המועד הקבוע בחוק לביצוע הליך החישוב הוא מועד התרת קשר הנישואין בין בני הזוג, אף שיש בסמכותו של בית המשפט, או בית הדין הרבני, כתלות בזהות הערכאה השיפוטית, להורות על ביצוע החישוב במועד מוקדם או מאוחר יותר, במידה ויש חשש לניסיון להעלמת רכוש על ידי מי מהצדדים, או במידה והוכח כי בני הזוג חדלו מלקיים משק בית משותף במועד שונה מתאריך הגירושין הרשמי.

הסדר איזון משאבים מטבעו הוא הליך משפטי סבוך, אשר נדרש להתחשב במספר רב של גורמים, ולרבות בשאלה האם איזון המשאבים יבוצע טרם או לאחר ניכוי המס, שאלה אשר נידונה בכל מקרה לגופו. כמו כן, החלוקה כוללת פעמים רבות ניכוי של "מס רעיוני" משווי הרכוש המשותף. מסיבה זו, טרם תחילת ההליך חשוב להתייעץ עם עורך דין בקיא בסוגיה, וכך להימנע מהתנהלות שגויה, אשר עלולה לגרור השלכות כלכליות משמעותיות בעתיד.

ראו גם:
מהו עיזבון דיגיטלי?

דילוג לתוכן