ביטול חתימה על צוואהביטול חתימה על צוואה מקביל למעשה לביטול צוואה. העיזבון של הפרט יכול להיות מוחלק לאחר מותו בהתאם להוראות חוק הירושה תשכ"ה-1965 או לפי הוראות צוואתו.

צוואה היא מסמך המפרט את האופן שבו הפרט מעוניין לבצע את חלוקת העיזבון שלו לאחר שילך לעולמו. לפי הדין אם אין צוואה, העיזבון יתחלק לפי מעגלי הקרבה של בני המשפחה למוריש.

התייחסות בחוק

החוק כן מכיר בעובדה שהפרט יכול לרצות לשנות את אופן חלוקה זה במהלך חייו גם אם כבר כתב צוואה בעבר. עשיית הצוואה יכולה להיעשות בפני רשות, בפני עדים, בעל פה או בכתב יד.

המצווה יכול לפי סעיף 36 (א) להחליט שהוא מבטל את החתימה על הצוואה שלו בין אם על ידי השמדת הצוואה באופן ישיר או ביטולה על ידי אחת הדרכים שהחוק מכיר בהן לעריכת הצוואה. החזקה היא שאם האדם השמיד את צוואתו הוא התכוון לבטל אותה.

סעיף 36 (ב) קובע שאם אדם חתם על צוואה חדשה, הצוואה החדשה תבטל את החתימה על הצוואה הקודמת גם אם לא במפורש, אם ההוראות שבה סותרות את הצוואה הקודמת, מלבד במקרים בהם הצוואה החדשה רק כוללת תוספות.

כיצד מתבצע ביטול החתימה על הצוואה?

ביטול החתימה על הצוואה ייעשה בדרך שבה הצוואה נעשתה מלכתחילה. החוק מכיר בסעיף 20 בעריכת צוואה בפני רשם או שופט בית המשפט לענייניי משפחה או חבר בית דין דתי.

הפרט יאמר להם בעל פה את דברי צוואתו או שיגיש להם אותם בכתב ולאחר שהצהיר שזו צוואתו יאשרו אותה. באותו אופן מי שמעוניין לבטל את החתימה שלו על צוואה שנעשתה בפני רשות צריך להגיש לחבר בית דין דתי, רשם או שופט בית המשפט לענייני משפחה כתב ביטול עם תאריך וחתימה.

סעיף 20 לחוק מכיר בעשיית צוואה בפני עדים. לפי הסעיף שני עדים צריכים לאשר שהאדם ערך בפניהם צוואה ולאשר שהוא חתם עליה בפניהם. על מנת שצוואה מסוג זה תהיה כשרה ותקפה אסור שהעדים יהיו קטינים או פסולי דין לפי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות תשכ"ח-1958.

לצורך ביטול חתימה על צוואה שנעשתה בפני עדים הפרט צריך לערוך כתב ביטול שיהיה בו התאריך שבו מבצע את הביטול ולחתום עליו בפני שני העדים שיאשרו שהוא ביטל את החתימה על הצוואה.

סעיף 23 מאפשר לאדם לעשות צוואה בעל פה בפני שני עדים שמבינים את שפתו אם הוא חושב שהוא עומד למות וקיימות הנסיבות שמצדיקות עשיית צוואה בדרך הזו. העדים צריכים לרשום את הדברים של המצווה בזיכרון דברים יחד עם התאריך והנסיבות שבגנן נעשתה הצוואה.

באופן זה המצווה אומנם לא חותם בכתב אבל הרישום של העדים משמעותו כחתימה עליה. ביטול החתימה על צוואה מסוג זה ייעשה גם כן על ידי אמירת דברי ביטול בפני שני עדים שדוברים את שפתו.

סעיף 19 מכיר באפשרות של הפרט לכתוב צוואה שכולה לרבות התאריך והחתימה יהיו בכתב ידו של המצווה. ביטול חתימה על צוואה שכזו ייעשה על ידי עריכת כתב ביטול על ידי המצווה שיעשה אף הוא בכתב ידו ויכלול את התאריך שבו כתב הביטול נעשה.

ביטול חתימה על צוואה הדדית משותפת

ביטול חתימה על צוואה הדדית שבה בני הזוג מורישים את הרכוש אחד לשני יכול להיות מורכב יותר. כל עוד שני בני הזוג עדיין בחיים הביטול יכול להיעשות על ידי הודעה בכתב, כאשר ברגע שמתקבלת ההודעה, הביטול של החתימה נכנס לתוקף. אם אחד מבני הזוג נפטר והשני רוצה לעשות ביטול של החתימה על הצוואה ההדדית יש לבחון את הנסיבות שבהן מתבקש הביטול לפי מועד חלוקת העיזבון.

ביטול החתימה על הצוואה שלכם יכול להיות עניין מורכב ולכן כדאי לקבל סיוע מעורך דין המומחה בירושות וצוואות.

דילוג לתוכן