ביטול חתימה על צו ירושהחוק הירושה תשכ"ה-1965, אשר שם לו למטרה להסדיר את אופן חלוקת רכושו של אדם בעקבות פטירתו, מגדיר שתי דרכים לביצוע חלוקת רכוש הנפטר, וזאת בהתאם לשאלה האם הנפטר הותיר מאחוריו צוואה בעלת תוקף משפטי, או שלא.

במידה והנפטר הותיר מאחוריו צוואה, הרי שככלל, החוק מכיר בתוקפה המשפטי של זו, באמצעות צו קיום צוואה, אשר מעניק לצוואה תוקף משפטי, ומסדיר את אופן חלוקת הרכוש בהתאם לתכתיביה. זאת כמובן כל עוד הצוואה נוסחה בהתאם לכללים שקבע החוק, ואינה כוללת סעיפים שאינם הולמים או אינם חוקיים.

במידה והנפטר לא הותיר מאחוריו צוואה בעלת תוקף משפטי, חוק הירושה מגדיר כי חלוקת הרכוש תבוצע בהתאם לכללי ה"ירושה על פי דין", כאשר בן זוגו של הנפטר זכאי למחצית הרכוש, בעוד שצאצאיו זכאים למחצית השנייה. על מנת להחיל את הסדר חלוקת הרכוש במקרים אלו, קיים צורך להנפיק צו ירושה, בהתאם לנוהל שלהלן.

כיצד להנפיק צו ירושה?

במידה והנפטר לא הותיר מאחוריו צוואה בעלת תוקף משפטי, ועל מנת להכיר בזכותם של יורשיו החוקיים לקבלת נתח מהירושה, יש באפשרותם לפנות ללשכת הרשם לענייני ירושה, וזאת לצורך הגשת בקשה להנפקת צו ירושה, אשר מהווה מסמך הצהרתי המכיר בזכויותיהם של היורשים החוקיים במסגרת חלוקת רכושו של הנפטר.

לאחר הגשת הבקשה לצו הירושה, אשר נדרשת לכלול את חתימותיהם של אלו הרואים עצמם כזכאים לנתח מירושתו של הנפטר, הבקשה לרוב תאושר על ידי הרשם לענייני ירושה, וזאת כל עוד לא הוגש ערר על הבקשה. במידה ואדם מסוים הגיש התנגדות להנפקת צו הירושה, הרי שהדיון בבקשה יועבר לידי בית המשפט לענייני משפחה, אשר מוסמך לפסוק בסוגיה.

חשוב לציין בהקשר זה, כי גם במידה ואדם מסוים זכאי מבחינה חוקית ליהנות מפירות ירושתו של הנפטר, החוק קובע כי זכות הירושה הינה, כמשתמע משמה  זכות ולא חובה. מסיבה זו, היורש החוקי רשאי לבחור שלא לחתום על הבקשה לצו הירושה, ולהימנע מלהשתתף בחלוקת עיזבונו של הנפטר.

האם ניתן לבטל חתימה על צו ירושה?

כאמור לעיל, החוק בישראל מגדיר כי זכות הירושה אינה מהווה חובה משפטית, והדבר נתון לבחירתו של היורש החוקי האם ברצונו להשתתף בחלוקת רכושו של הנפטר, כאשר הסכמתו באה לידי ביטוי בחתימתו על הבקשה להנפקת צו הירושה. זאת למעט מקרים בהם נקבע כי אי נכונותו של אדם להיות מוכר כיורש חוקי נובעת ממניעים פסולים, כגון ניסיון להשתמט מחובותיו, ובמקרה כזה בסמכותו של בית המשפט להכיר בו כיורש חוקי, חרף אי הסכמתו.

גם במידה וצו הירושה הונפק זה מכבר באופן רשמי, כאשר מעמדו של האדם כיורש חוקי מצוין בו במפורש, בתי המשפט בישראל קבעו זה מכבר, כי ככל שחלוקת רכושו של הנפטר בהתאם לצו הירושה לא החלה בפועל, הרי שהיורש החוקי עודנו רשאי לבחור ולהסתלק מחלקו בירושה, כאשר במקרה מסוג זה צו הירושה ינוסח מחדש, תוך השמטת שמו של היורש המסתלק, והגדלת חלקם של שאר היורשים בהתאם.

יובהר בהקשר זה, כי הסתלקות מירושה הינה פעולה חד פעמית, כאשר מרגע ההסתלקות, המסתלק מאבד את זכאותו לנתח מהירושה, וזאת באופן סופי ובלתי הפיך. מסיבה זו, וטרם קבלת ההחלטה בדבר הסתלקות מירושה, חשוב להקדים ולהתייעץ מול עורך דין בקיא ומנוסה בתחום דיני הירושה, וזאת על מנת להבטיח כי ההסתלקות אכן תאושר על ידי בית המשפט, ולא תיצור מצג שווא של ניסיון להשתמטות מחובותיו של היורש.

דילוג לתוכן