צוואה היא מסמך שהפרט רשאי ליצור הכולל הוראות לפי ראות עיניו כל עוד הן עומדות בקנה אחד עם חוק הירושה תשכ"ה-1965 באשר לאופן חלוקת הנכסים שלו בין אם מיטלטלין או מקרקעין לאחר מותו.
הדין הישראלי רואה בצוואה ביטוי ישיר לרצון האישי של הפרט ולכן נמנע מלהתערב בעריכתה, שינויה או ביטולה ללא עילה מפורשת מכוח הדין.
מקרים בהם תוגש הבקשה
בקשת צו קיום צוואה היא בקשה המוגשת למתן צו המצהיר על היקף הנכסים של הנפטר וזהות היורשים החוקיים שלו המכונה בלשון המקצועית צו קיום צוואה.
ללא הצו הוצאה לפועל של הוראות הצוואה תהא חסרת תוקף. בקשה למתן צו קיום צוואה תוגש רק כאשר הפרט השאיר אחריו צוואה. זאת משום שאם הפרט לא השאיר מסמך מסוג זה, יחולק עיזבון המנוח לפי הוראות חוק הירושה.
בקשה לצו צוואה יכולה להיות מוגשת על ידי הזוכים ממנה, יורש של אחד היורשים בצוואה שהלך לעולמו או מנהל העיזבון.
תקנות הירושה תשנ"ח-1988 קובעות בסעיף 13 שבקשת צו קיום צוואה תוגש לרשם לענייני ירושה שנמצא באזור שבו הפרט התגורר בזמן מותו. אם המצווה לא גר בישראל בזמן מותו היא תוגש לרשם שנמצא באזור שבו מצויים נכסי המוריש.
הליך הבקשה לצו קיום צוואה
תקנה 14 קובעת שטופס הבקשה לצו קיום צוואה יוגש בארבעה העתקים בנוסף לתצהיר של המבקש המאמת את עובדות הבקשה. במידה וזו כוללת עובדות שאינן בידיעתו האישית של המבקש, נדרש גם תצהיר של אדם נוסף. אם בין המבקשים נכלל נעדר, קטין או חסוי צריך לציין זאת על גבי הטופס.
התקנות מורות כי יחד עם הבקשה לצו קיום צוואה יש להגיש:
- תעודת פטירה של המוריש
- צוואה מקורית
- אישור על תשלום האגרה
- אישור על משלוח הודעה בדואר רשום לזוכים לפי הצוואה
- ייפוי כוח במידה והמבקש מיוצג על ידי עורך דין.
במקרים בהם המצווה תושב מדינה זרה יש להגיש תמצית רישום ממשרד הפנים שמופיע בו תאריך הפטירה.
אם לא מוגשת הצוואה המקורית יש להגיש בקשה לקיום צוואה לפי העתק ולא לפי מקור תוך נימוקים לסיבות בעטיין לא הוגש המקור. סכום האגרה המשולמת יכול להשתנות מעת לעת. חובה לשים לב שהבקשה לצו לקיום לצוואה שאינה מקורית כרוכה באגרה נוספת לעומת בקשה לצוואת מקור.
הודעת הזכייה ליורשים צריכה להיערך בהתאם לטופס הקבוע בתקנות. במידה והמקור של חלק מהמסמכים הנדרשים לבקשה הוא מדינה זרה, יש להגישם בחותמת אפוסטיל או חותמת של קונסול ישראל באותה המדינה. בדומה מסמכים שמקורם בשפה זרה שאינה אנגלית או ערבית שנחשבות לשפות רשמיות בארץ , יש להגיש בצירוף תרגום נוטריוני שלהם.
במידה וישנם יורשים המעוניינים להסתלק מחלקם בצוואה יש לציין זאת בבקשה לקיום ולהגיש את תצהיר ההסתלקות שלהם, אחרת הדבר עלול לגרום לדחייה במתו הצו.
כיצד מתבצע הליך הבקשה למתן הצו?
צו הקיום יינתן בדרך כלל תוך 45 יום אם לא הוגשו התנגדויות לצוואה בין אם מטעם היורשים או האפוטרופוס הכללי המיוצג על ידי היועץ המשפטי לממשלה. במקביל לדיון בצו מתפרסמת בשני עיתונים יומיים הודעה של הרשם לענייני ירושה על הבקשה לצו קיום הצוואה שהוגשה לו. התנגדות צריכה להיות מוגשת תוך 14 ימים מהתאריך שבו פורסמה המודעה.
ברגע קבלת הודעת האפוטרופוס הכללי שהוא לא מתנגד לבקשה יינתן צו הקיום. מן הראוי לציין כי אחת הסיבות הנפוצות ביותר להתנגדות מטעם האפוטרופוס היא מילוי בלתי תקין של טופס הבקשה או הגשתה לרשם ללא המסמכים הנוספים הנדרשים.
כאן המקום להדגיש כי טעויות בהגשת הבקשה עלולות להוביל להגדלה מיותרת של ההוצאות לקבלת הצו ולעיכוב משמעותי ביישומה גם אם לא קיימים מתנגדים לקיום הוראות הצוואה. מסיבות אלו כדאי להסתייע בהליך זה בעורך דין מנוסה בדיני משפחה המתמחה בצוואות וירושות הבקיא בחוק והפסיקה.
ראו גם:
פסק דין – דחיית התנגדות לצו קיום צוואה והכרה בתוקפה המשפטי של הצוואה