עילות לביטול צוואהצוואה היא מסמך המבטא את רצון הפרט באשר לאופן חלוקת הנכסים שברשותו לאחר מותו. לאור זאת מערכת המשפט רואה בו חלק מהאוטונומיה של האדם ולכן תתערב בעריכתו או בביטולו לעיתים רחוקות כאשר הדבר מוצדק לפי חוק הירושה תשכ"ה-1965.

 עילות פרוצדוראליות לביטול צוואה

עילות לביטול צוואה יכולות להיות פרוצדוראליות ומהותיות כאחד. הדין מכיר בארבע דרכים לעריכת צוואה: בפני רשות, בכתב יד, בעל פה ובכתב יד. פגמים מסוימים הקשורים לעריכת המסמך באחת הדרכים האמורות יכולים להיות עילות לביטול צוואה.

סעיף 22 לחוק מאפשר לפרט לומר או להגיש את דברי הצוואה בפני חבר בית דין דתי, רשם לענייני ירושה או שופט בית משפט, שיקראו אותם בפניו ולאחר מכן הלה יצהיר כי זו צוואתו והם יאשרו זאת.

בדומה, סעיף 19 לחוק קובע שעל מנת שצוואה בכתב יד תהא תקפה עליה, המצווה חייב לרשום בה תאריך לכתוב את כולה בכתב ידו ולחתום על המסמך.

לפי סעיף 20 בעריכת צוואה בעדים, על הצוואה הכתובה יופיע תאריך והם יאשרו בחתימת ידם באותו המעמד את הצהרתו שזו צוואתו. אדם שהוכרז כפסול דין לפי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות תשכ"ב-1962 וקטין יהיו פסולים לעדות לפי החוק.

צוואה בעל פה המכונה גם צוואת שכיב מרע תהא תקפה לפי סעיף 23 רק אם המצווה היה במצב בו לא היה מסוגל לערוך מסמך בכתב וראה את עצמו כמי שעומד למות אז הוא רשאי לצוות בפני שני עדים שדוברים את שפתו את הוראות הצוואה. במצב זה הדברים שנאמרו יחד עם התאריך והנסיבות יירשמו בזיכרון דברים שיופקד אצל הרשם לענייני ירושה.

פגמים מסוימים בעשיית המסמך לפי כל הפרוצדורות האמורות יכולים להיות עילות לביטול צוואה. למרות זאת, כאן המקום להדגיש שלפי סעיף 25 לחוק בית המשפט רשאי בהחלטה מנומקת אם ראה שהתקיימו רכיבי היסוד כפי שהם נקבעו בסעיף 25(ב) לעניין כל אחד מההליכים ושהיא משקפת את הרצון החופשי של הפרט לקיים אותה למרות הפגמים שנפלו בעריכתה.

באופן זה, מרכיבי היסוד לצוואה בפני רשות יהיו שהמצווה עצמו אמר או הגיש את הצוואה לרשות האמורה. על מנת לקיים צוואה בכתב יד למרות פגם יש להראות שהיא כתובה כולה בכתב היד של המבקש.

בצוואה בעל פה צריך להראות שהיא נאמרה על ידי המצווה עצמו בזמן שחשב שהוא עומד למות בנוכחות שני עדים שמבינים את שפתו ובצוואה בעדים שזו נעשתה בכתב ובפני שני עדים.

סעיף 35 מורה שצוואה שמזכה את מי שהיה עד לעשייתה, ערך אותה או לקח חלק פעיל בצורה אחרת באופן עשייתה או שמזכה את בן הזוג של העד תהיה בטלה. במקרה זה מדובר בפגם שבית המשפט לא יוכל לתקן.

עילות מהותיות לביטול צוואה

הדין קבע גם עילות מהותיות שיכולות להוביל לביטול הצוואה. כאן גם המקום להדגיש שהכלל הוא שמי שטוען שקיימות עילות לביטול צוואה, בין אם פרוצדוראליות או מהותיות צריך להוכיח אותן. צוואות שנערכו תוך קיום איזו מן העילות לביטול הצוואה לא יהיו בטלות באופן אוטומטי, אלא יש צורך בפניה לבית המשפט לענייני משפחה על מנת לבטלן.

סעיף 30 לחוק קובע שצוואה שנעשה מחמת תרמית, איום, תחבולה, אונס או השפעה בלתי הוגנת תהיה בטלה. בית המשפט בוחן את קיומה של ההשפעה הבלתי הוגנת לפי מצבו הגופני והנפשי של הפרט בעת עריכתה, קיום יחסי תלות בין המצווה והאדם שנטען שהשפיע עליו, יחסי המצווה עם הסביבה, המידה שבה היה מנותק מסביבתו בעת עשיית הצוואה ועוד. דוגמה לשימוש בסעיף זה בפסיקה ניתן לראות בתיק ת"ע 107591-05 ב. ואח' נ' א. ואח', שבמסגרתו נקבע כי אשת המנוח השתמשה באמצעים פסולים כדי להחתים את המנוח על הצוואה.

סעיף 34 קובע שהוראות בלתי חוקיות או בלתי מוסריות יהיו גם כן עילות לביטול צוואה. כאן המקום להדגיש שהפסיקה כבר קבעה שהוראות בצוואה שמזכות בן משפחה אחד בעיזבון אך לא את האחר כן יהיו תקפות, אלא אם כן הוכחה השפעה בלתי הוגנת.

העילות לביטול צוואה יכולות להיות קשות להוכחה. לכן אם אתם חושדים בקיומן, כדאי לפנות לעורך דין מתחום דיני המשפחה הבקיא בחוק ובפסיקה שיש לו ניסיון בתחום הירושות והצוואות.

ראו גם:
הצוואה נכתבה בדואר אלקטרוני? ייתכן שהיא לא בעלת תוקף משפטי

דילוג לתוכן