בשנים האחרונות, גדל באופן ניכר מספר הסכסוכים המשפטיים אשר מוצאים את פתרונם באמצעות הליך של גישור וביניהם גם סכסוכי ירושה. זאת בשל יתרונותיו הרבים של הגישור על פני התדיינות בבית המשפט.
הליך הגישור הוא הליך בלתי פורמלי באופיו, וולונטרי, במסגרתו שומע המגשר את טענות הצדדים, מעיין במסמכים אשר הוגשו לו וממקד את סלעי המחלוקת. בהתאם לה, יציע המגשר פתרונות מתאימים לסכסוך, אשר ישביעו את רצון שני הצדדים ובכך יבוא הסכסוך על סיומו.
יתרונותיו של הליך הגישור
במקרים רבים, נמצא כי הליך של גישור הוא אפקטיבי יותר בפתרון סכסוכים ואין זה בכדי כי יותר ויותר אנשים בוחרים לפנות להליך זה, המתנהל מחוץ למערכת בתי המשפט. מהם יתרונותיו של הגישור, אשר הופכים אותו לכלי יעיל כל כך? נוכל להצביע על שני יתרונות עיקריים.
האחד, הוא כי ההליך איננו מחייב. פירושו של דבר הוא כי בכל עת, יכול מי מהצדדים להחליט כי הוא אינו מעוניין להמשיך בגישור ולפנות אל בית המשפט להמשך הליכים. הסייג לכלל זה הוא כאשר נחתם הסכם גישור והוגש לבית המשפט לקבלת תוקף של פסק דין.
היתרון השני הוא החיסכון בזמן ובעלויות. משפונים להליך של גישור, הצדדים אינם תלויים עוד בלוח הזמנים הצפוף של בית המשפט ונקבעות מספר פגישות גישור, תוך זמן קצר, על פי נוחות הצדדים. הסכסוך אינו נגרר חודשים ואף שנים, תרחיש שכיח מאוד כאשר מתדיינים בבית המשפט, אלא בא על פתרונו במהרה.
כמו כן, עלויות ההליך נמוכות יותר משהצדדים אינם נדרשים לשלם את עלויות ההליך המשפטי, לרבות תשלום שכר טרחה של עורכי הדין בגין דיונים בבית המשפט.
מדוע הליך הגישור מתאים לסכסוכי ירושה?
סכסוכי ירושה הם באופן טבעי טעונים מאוד מבחינה רגשית, היות שהצדדים לסכסוך הם בני משפחה ואין המדובר כאן במחלוקת כלכלית גרידא, כמו למשל בסכסוך מסחרי. מפאת זאת, הליך הגישור הוא מסגרת מתאימה מאוד לסכסוכים אלו:
- הליך שאינו רשמי: העדר הפורמליות של הליך הגישור, אל מול ההליך השיפוטי, מאפשרת לצדדים לדבר בחופשיות מול המגשר, כך שניתן להגיע במהירות ללב המחלוקת ומכאן לפתרון. זאת בשונה מההתנהלות במסגרת הדיון השיפוטי, אשר יש בה כללים ברורים מאוד מהם לא ניתן לסטות, יהיה אופיו של הסכסוך אשר יהיה.
- פתרון משפטי מתאים: המגשר אינו כפוף לסדרי הדין והראיות של בתי המשפט ועל כן, באפשרותו ליצור פתרון משפטי התפור באופן מדויק לצדדים, על פי נסיבות המקרה. סכסוכי ירושה, המערבים קרובי משפחה, דורשים לא פעם, פתרון שהוא מחוץ לקופסא, אליו לא ניתן להגיע במסגרת הדיון השיפוטי.
- מניעת הסלמה: קיומו של סכסוך ירושה גורם לרוב לקרע במשפחה ועל כן, חשוב מאוד לפתור את הסכסוך בהקדם, על מנת שלא לגרום להסלמה ביחסים המשפחתיים. הליך הגישור מאפשר פתרון מהיר לסכסוכי ירושה, כך שהצדדים יכולים להתפנות לשקם את מערכת היחסים ביניהם, בעוד שהתדיינות ארוכה בבתי המשפט, לא רק מעכבת את סיום הסכסוך, אלא עלולה אף להוסיף דלק למדורה.
כיצד בוחרים מגשר?
חשוב מאוד לבחור בקפידה את המגשר לטיפול בסכסוך ירושה, תוך מתן דגש על שני פרמטרים מרכזיים: האחד, מומחיות המגשר וניסיונו והשני עלויות.
רצוי מאוד לפנות אל עורך דין לדיני משפחה המשמש גם כמגשר בסכסוכים מסוג זה. לעורך הדין המומחיות המשפטית בחוק ובפסיקה ולצד כישוריו וניסיונו המקצועי כמגשר, יוכל לסייע לצדדים להביא לסיום יעיל ומהיר של הסכסוך. כמו כן, בעת בחירת המגשר, יש לוודא כי עלויות ההליך הן כמקובל בתחום ואינן מופרזות או לחילופין, נמוכות מן המקובל.