בקשה לצו ירושה, מוגשת כאשר המנוח לא הותיר אחריו צוואה, או כאשר קיימת צוואה, אך זו אינה חלה על כל רכושו של המנוח. בהעדר צוואה, זהות היורשים וחלקם בירושה, נקבע בחוק ומטרת הצו היא להצהיר על זהות היורשים וחלקם בעיזבון.
הבקשה למתן צו ירושה, מוגשת לרשם לענייני ירושה, כאשר חשוב להגיש את הבקשה בלשכה המתאימה: זוהי הלשכה אשר לה הסמכות במקום מגוריו האחרון של המנוח. מגיש הבקשה חייב להיות אחד מן היורשים, או אחד מן היורשים של יורש אשר נפטר.
ניתן להגיש את הבקשה לצו ירושה, באופן עצמאי, או למסור את הטיפול לידיו של עורך דין המתמחה בדיני משפחה, אשר יטפל בתהליך עבור היורשים. מתן צו ירושה, הוא הליך אשר אורך ככלל, כחודש וחצי, החריג לכך הוא מצב שבו מועבר הטיפול בבקשה למתן צו ירושה, לבית המשפט לענייני משפחה.
פעולות הרשם לענייני ירושה
משהוגשה בקשה לצו ירושה, יבדוק הרשם האם קיים תיק קודם על שמו של המנוח והאם הבקשה שבפניו, תקינה, כלומר, האם הוגשה על ידי אדם המוסמך לכך והאם אין בה פרטים חסרים.
נוסף על זאת, על הרשם לוודא כי המנוח לא הפקיד צוואה, המונעת למעשה מתן צו ירושה. חשוב לציין כי כאשר הבקשה אינה מלאה וחסרים בה פרטים, שולח אותה הרשם בחזרה אל השולח, בצירוף מכתב המפרט את הפרטים החסרים ומבקש את השלמתם.
לאחר בדיקה מקדמית זו, מתפרסמת מודעה בעיתון, בדבר הגשת בקשה לקבלת צו ירושה. זאת בכדי לאפשר למי המעוניין בכך, להגיש התנגדות למתן צו ירושה. במקביל, מועברת הבקשה לתגובתו של בא כוחו של היועץ המשפטי לממשלה. היה והוגשה התנגדות למתן צו ירושה, מעביר הרשם את התיק לטיפולו של בית המשפט לענייני משפחה, אשר ידון בבקשה ויקבל החלטה, האם לתת צו ירושה, או לא.
כיצד נראית הבקשה לצו ירושה?
הבקשה לקבלת צו ירושה, מוגשת על גבי הטופס המיועד לכך, אותו ניתן להוריד מאתר האינטרנט של משרד המשפטים. הטופס מכיל פרטים רבים אותם יש למלא וכמו כן, יש לצרף לבקשה מסמכים רלוונטיים, כמו תעודת פטירה ועותק מן ההודעה שנשלחה ליורשים, על הגשת הבקשה.
מילוי הבקשה בצורה מדויקת הוא חשוב מאוד, שאם לא, מוחזרת הבקשה אל השולח למילוי הפרטים החסרים והמשמעות היא כי הטיפול בבקשה מתעכב.
לאור זאת, רבים מעדיפים למסור את הטיפול בבקשה לקבלת צו ירושה, לעורך דין המתמחה בדיני משפחה. כך יודעים היורשים כי הבקשה מטופלת בצורה הטובה ביותר והצו יינתן בהקדם האפשרי.
להלן עיקרי הפרטים המופיעים בבקשה למתן צו ירושה:
-
- פרטי המבקש: בחלק זה יש לפרט את פרטי מגיש הבקשה וכאשר המגיש מיוצג, ימולאו גם פרטיו של עורך הדין המייצג.
- פרטיו של המוריש: שם, תעודת זהות, מועד פטירתו של המוריש ומקום מושבו האחרון. כאן המקום לציין כי אם המנוח התגורר מחוץ לישראל, הטיפול בבקשה עובר לבית המשפט לענייני משפחה.
- צו ירושה ו/או צו קיום צוואה: ישנם מקרים בהם יש צורך בצו ירושה ובצו קיום צוואה. למשל, כאשר המנוח הותיר אחריו צוואה אבל זו איננה מתייחסת לכל רכושו של המנוח. במצב זה, יש לקבל צו ירושה על החלק בעיזבון אשר אין לגביו התייחסות בצוואתו של המוריש.
- הכשרות המשפטית: סעיף זה רלוונטי כאשר ישנו מצב יוצא דופן עם אחד היורשים, למשל כאשר אחד או יותר מהם הוא קטין.
- פרטי היורשים: יש למלא את פרטיהם של כל היורשים ואת חלקם בעיזבון. החלוקה הנה על פי הקבוע בחוק הירושה.
לבירור ושאלות בנושא הוצאת צו ירושה – הגולשים מוזמנים לפנות לאתר הרשם לענייני ירושה