חוק הירושה תשכ"ה-1965 מאפשר לאדם להעביר את העיזבון שלו לאחר מותו לפי הוראות הדין, או בהתאם לצוואה שכתב, בהתאם לחופש השמור לו. למרות זאת, המחוקק מאפשר גם לזוכה או יורש שמעוניין בכך להסתלק מהירושה או לוותר על חלקו בעיזבון, משום שהוא חושב שאין להטיל את הזכאות הזו על אדם שלא מעוניין בכך.
סעיף 6(א) לחוק קובע שלאחר מותו של האדם וכל עוד לא חולק העיזבון, היורש יכול בהודעה לבית המשפט לענייני משפחה או לרשם לענייני ירושה להודיע על רצונו להסתלק מהחלק שלו בעיזבון, כולו או מקצתו, בין אם הוא זכאי לו לפי דין או לפי צוואה.
סעיף 6(ב) קובע שאדם שהסתלק, רואים בו כמי שלא היה אמור להיות אחד הזוכים או היורשים מלכתחילה. הוויתור על העיזבון של אותו אדם, יהיה לטובת הילד, האח או בן הזוג של המוריש.
באופן זה, אפילו אין אפשרות לוותר על החלק בעיזבון לטובת נושה שהוא בעל פסק דין לגבי החוב שלו. אדם לא יכול לבצע ויתור שהוא על תנאי. אם הוויתור הוא של אדם חסוי לפי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות תשכ"ב-1962 או קטין, אזי הוא טעון אישור של בית משפט.
הוויתור יכול להיעשות לפני מתן צו הירושה או קיום הצוואה. המוריש אינו יכול להגביל בצוואתו את הזכות של הפרט לוותר על החלק שלו. האדם שמבצע ויתור על העיזבון צריך להגיש לבית המשפט לענייני משפחה או לרשם לענייני ירושה תצהיר הסתלקות המאומת על ידי עורך דין שבו הוא מצהיר על החלק שלו בעיזבון ואת הזהות של האדם שלטובתו הוא מוותר על החלק שלו.
חשוב לציין, שאדם שוויתר על החלק שלו בעיזבון לא יכול לחזור בו מהחלטתו לעשות כך ולכן חשוב לשקול צעד זה בכובד ראש. הוויתור על העיזבון יכול להיות בעל משמעות משפטית ולכן לפעמים מבצעים אותה למטרות שונות.
סוגי ויתור על עזבון
החוק מכיר בשני סוגי ויתורים עיקריים, ויתור כללי או ויתור לטובת אדם מסוים. בוויתור כללי כפי שהוא מופיע בסעיף 15 והוא לא בוצע לטובת הבן זוג, האח או הילד של המוריש, החלק של אותו אדם יתווסף לשאר העיזבון ויחולק בין היורשים בהתאם לחלקים שלהם.
ויתור לטובת אדם מסוים יהיה אך ורק לגבי בן הזוג, האח או הילד של המוריש. אחד המקרים המסובכים בדיני הירושות והצוואות, הוא כאשר המצווה קבע תנאי מסוים שהאדם יוכל לקבל את חלקו בעיזבון רק אם התנאי יבוצע. לא פעם בסיטואציה זו, הזוכה מעוניין להסתלק מהחלק שניתן לו במסגרת הצוואה כדי שבית המשפט לענייני משפחה יוכל להכריז עליו כיורש לפי החוק ואז לזכות מהצוואה ללא הצורך לקיים את התנאי.
באופן עקרוני, חוק הירושה אכן מאפשר הסתלקות מסוג זה, אומנם היא עלולה להיות בעייתית לפי דינים אחרים. למרות האיסור על חזרה מוויתור על עזבון, בפסק הדין ע"א 4372/91 סיטין נ' סיטין פ"ד מט (2) 120 בית המשפט העליון ביטל את הוויתור של היורש על החלק שלו בעיזבון משום שהועלה חשד שהוויתור נעשה על מנת לבצע הברחת נכסים ולפגוע בזכויות של צד ג במסגרת פשיטת רגל.
האישה ביקשה לממש את הזכויות שהגיעו לה מכוח פירוק קשר האישות שלה עם היורש של המנוח. היורש היה מצוי בהליכי פשיטת רגל ולכן הסתלק מהירושה לטובת אחיו, במטרה שלאחר מכן אשתו לשעבר לא תוכל להיפרע מהחלק הזה שלו בעיזבון. בית המשפט קבע שהנתבע ביקש לעשות שימוש לרעה באפשרות של הוויתור על העיזבון.