אחד העקרונות החשובים ביותר עליהם מבוסס חוק הירושה תשכ"ה-1965 הוא חופש הציווי. צוואה היא המסמך המשפטי המאפשר לפרט לקבוע את זהות האנשים שיירשו אותו ואת אופן חלוקת הזכויות והנכסים שצבר במהלך חייו. הצוואה אמורה להיות ביטוי לאוטונומיה האישית של האדם משום שאם הוא רוצה הוא עורך אותה ואם לא אז לאו.
כך סעיף 26 לחוק קובע שצוואה שנערכה על ידי פסול דין לפי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות תשכ"ב-1962, קטין או מי שאינו מבחין בטיב הצוואה תהא בטלה.
בדומה, סעיף 30 לחוק קובע שצוואה שנעשתה תוך הונאה, איום, כפייה, תחבולה או השפעה בלתי הוגנת תהיה בטלה. בדומה, אחד המבחנים לכך שלא התקיימה השפעה בלתי הוגנת שנקבע בפסק הדין דנ"א 1516/95 מרום נ' היועמ"ש, תק-על 98 (2) 1831 הוא מצבו הגופני והנפשי של האדם סמוך לעריכת הצוואה.
==> זקוק לחוות דעת רפואית? לחץ כאן לפרטים נוספים
מהי חוות דעת רפואית פסיכיאטרית?
הפסיכיאטריה היא התחום הרפואי שעוסק בבריאות נפשו של האדם. חוות דעת רפואית פסיכיאטרית לכשרות חתימה על צוואה נדרשת על מנת להוכיח שהאדם אכן כשיר מבחינה נפשית להבין את מעשיו ושתוכן הצוואה שלו מביא לידי ביטוי את הבקשות והרצונות האמיתיים שלו. האדם, בני המשפחה או בית המשפט יכולים לבקש חוות דעת פסיכיאטרית לצורך בדיקת מצבו הנפשי של המצווה לפני עריכת צוואה.
לרוב מבקשים חוות דעת מסוג זה כאשר הפרט מעל גיל 70 ויש לו בעיה גופנית או נפשית שעלולה לגרום לבעיות ביכולות הקוגניטיביות שלו, תופעות לוואי של תרופות או דלוזיות, כמו למשל לאדם תשוש נפש.
לצורך מתן חוות הדעת באופן מקצועי הפסיכיאטר שהנו הרופא שזהו תחום התמחותו יבדוק את הכשירות של הפרט באמצעות שיחות עם ועם בני משפחתו שיעזרו לו להבין את מצבו המנטלי נכון לאותו הזמן. הוא יבדוק במהלכן עדויות לקיומם של תסמינים שונים המתאימים להפרעות השונות הקבועות במדריך האמריקאי לאבחנות הפסיכיאטריות במהדורה החמישית שהיא המאוחרת ביותר.
בדיקה פסיכיאטרית והכשרות לערוך צוואה
הרופא יבצע בדיקת מצב פסיכיאטרי שהיא חלק בלתי נפרד מהערכת הכשירות של האדם לחתום על צוואה משום שחלק מההפרעות הקבועות במדריך יכולות לפגום ביכולת של האדם לערוך צוואה ואחרות לא. הסיבה לכך היא שחלק מהן פוגעות לחלוטין באפשרות שלו להבין את המציאות ובהפרעות אחרות יכולת זו נשארת שמורה.
הבדיקה של המצווה מבוססת על הסתכלות על האדם ומצבו המנטלי לרבות סימנים חיצוניים כדוגמת בוחן מציאות, תהליכי קוגניציה, תפיסה, חשיבה, דיבור, אפקט, התנהגות, מראה חיצוני, יכולת שיפוט, אמינות, יחס לרופא, נטיות אובדניות ועוד.
יכולות הקוגניציה הנבדקות לצורך הערכת הכשרות הפסיכיאטרית לחתימה על צוואה כוללות התמצאות במקום ובזמן, ערנות והכרה, זיכרון, יכולת מילולית וחשיבה מופשטת. מלבד זאת, נבדק בהפרעות בתפיסה שאין לאדם הלוצינציות מסוגים שונים, דה פרסונליזציה, אילוזיות, דה ריאליזציה ועוד.
הפרעות בתוכן החשיבה שיכולות להשפיע על הכשרות של אדם לחתימה על צוואה יכולות להיות דלוזיות שהן מחשבות או אמונות שלא מתאימות לא רקע התרבותי ולא ולאינטליגנציה של האדם.
פחדים, או מחשבות אובססיביות לא יהיו רלבנטיים אלא במידה שהם פוגעים בקריטריונים אחרים. בעיות בחשיבה שעלולות להיות רלבנטיות הן רצף החשיבה, רפיון אסוציאטיבי, קצב החשיבה, דרך חשיבה משיקנית וחשיבה משמרת.
כל אלו יכולות להראות שהאדם אינו במצב נפשי בו הוא מבין את המשמעות של עשיית צוואה. בבדיקת הדיבור אלמנטים שונים בעוצמת הקול, אוצר מילים, קצב הדיבור, חזרה של מילים שנאמרו על ידי הפרט עצמו, חזרה של מילים שנאמרו על ידי הרופא, המצאת מילים שמובנות רק לאדם, עלולים להצביע על מצב נפשי לקוי.
אפקט שהנו האופן שבו נראה מצב הרוח של הפרט, לאדם שצופה בו מהצד יכול להיות רלבנטי להפרעות במצב רוח שבמקרים מסוימים יכולות להשפיע על היכולת של האדם להבין את מעשיו ובאחרים לא.