בתאריך 3 למאי 2017 פורסם מטעם הממונה על מדור ההון ביטוח וחסכון במשרדי האוצר חוזר מעודכן, הקובע כי בני משפחתו של מנוח יוכלו למשוך את הכספים המופקדים בחשבונות החיסכון של המנוח, בקופות גמל קרנות השתלמות וכולי, מבלי שידרשו להמציא צו ירושה או צו קיום צוואה.
מה קובעות ההוראות החדשות ?
ההוראות חדשות קובעות הליכים מזורזים והקלות על בני משפחה המבקשים למשוך כספים מחסכונותיהם של נפטרים, בני משפחה, שהיו עמיתים בקופות החיסכון, ללא המצאת צו ירושה או צו קיום צוואה. ההוראות נוגעות לחשבונות בהם היתרה אינה עולה על סך של 8,000 ₪ , כאשר לא מונו מוטבים בחשבונות אילו. בני המשפחה לצורך העניין נחשבים לילדים או בני זוג של המנוח שהיה עמית בקופת גמל, ביטוח, או קרן פנסיה, וכולי.
צריך לציין, כי החוזר הקודם שפרסם משרד האוצר במאי 2014, הגביל את היתרה בחשבונות לסך של 5,000 שח. ההוראות החדשות שנכנסו לתוקף מאפשרות למשוך סכומי החיסכון שיתרתם מגעת עד 8,000 ש"ח. עם זאת, כדי למשוך את כספי החיסכון על המבקשים לעמוד בתנאים מסוימים.
התנאים בהם יש לעמוד כדי לקבל את הכספים :
- חלפו 3 שנים ויותר ממועד פטירת המנוח שהיה עמית בקופה;
- יש לתת הצהרה שמושך הכספים הוא היורש החוקי;
- סכום היתרה של הכספים בחשבון של המנוח אינו גבוה מ – 8,000 ₪ בעת הגשת הבקשה (הסכום מעודכן בתחילת כל שנה בהתאם לשיעור המדד באותה עת, לעומת המדד שהיה ידוע שנה קודם לכן);
- על המבקש לחתום על מכתב שיפוי בנוסח שקובעת החברה,
- בני המשפחה המבקשים למשוך את כספי החיסכון צריכים להתחייב להשיב את הכספים לקופה שניהלה אותם אם יוכח שאחר זכאי להם;
- המבקשים יהיו בני זוג הורה של המנוח או ילדו. יורש שהוא אינו בן זוג של המנוח או הורה שלו או ילדו, אינו יכול לבקש לקבל את הכספים בהליך מזורז, ועליו להמציא צו ירושה או צו קיום צוואה;
- אם ניתן צו ירושה או צו קיום צוואה לא ניתן לבקש לפדות כספים בהליך מזורז ויש למשוך אותם בדרך רגילה;
- היורשים צריכים להגיש בקשות למשיכת הכספים באמצעות מילוי טפסים למשיכת כספי נפטר מפיצויים, מקופת גמל, או קרן השתלמות, ולשלוח את הטפסים לחברה בצירוף מסמכים נוספים;
מסמכים שיש להמציא במסגרת הבקשה משיכת הכספים
על החברה שמנהלת את החשבון, לפרסם הסדר למשיכת הכספים וכן טפסים למילוי הבקשה. מסמכים שיש לשלוח לחברה בין היתר, במסגרת הבקשה המזורזת לפיקדון ללא צו ירושה וללא צו קיום צוואה : טופס משיכה מהקופה, טופס הצהרה לצורך משיכת הכספים, תעודת פטירה, צילום המחאה של המבקש לצורך הפקדה לחשבון הבנק, צילום תעודת זהות של הנפטר וספח (שבו מופיע שמו של המבקש) אשר מוכיח שהוא בן זוגו או ילדו של הנפטר.
באין בנמצא תעודת זהות של המנוח, אזי יש להמציא תמצית מורחבת ממרשם האוכלוסין של המבקש (היורש) שמעידה על הקשר בין המבקש והמנוח, ובנוסף גם צילום תעודת זהות של המבקש עצמו וספח של התעודה.
מה היה המצב בטרם ההוראות החדשות ?
בטרם קביעת ההוראות החדשות, בני המשפחה לא תמיד יכלו לממש את הכספים של המנוח וזאת בשל הצורך בעמידה בפרוצדורה של קבלת צווי ירושה שהתעכבו פעמים רבות. כך היה, שבאין הוראה למינוי מוטבים בחשבונות של המנוח, בהעדר שארים בקרן פנסיה והוראה לגבי מינוי מוטבים היורשים – היה צורך להמציא צו ירושה או צו קיום צוואה כדי שניתן יהיה למשוך את הכספים מחשבונות הנפטר.
הוצאת צו ירושה או צו קיום צוואה כרוכה מלבד העיכוב, בעלויות משמעותיות, שלעיתים היו גם גבוהות מהסכומים המופקדים בקופת החיסכון. דבר זה עיכב ומנע לא אחת מהיורשים, את האפשרות לממש את זכותם לקבל את הכספים שנשארו בחשבונות החיסכון.