התשובה לשאלה למה צריך צוואה יכולה להיות מורכבת ויכולה להשתנות מאדם לאדם. צוואה היא מסמך משפטי שאדם יכול לכתוב כדי להורות על האופן שבו יחולק העזבון שלו לאחר מותו. עזבון זה כולל את נכסי המקרקעין, המיטלטלין, חובות וזכויות אחרות בלתי מוחשיות שהפרט צבר במהלך חייו.
הרבה אנשים חושבים שהם לא צריכים לכתוב צוואה כי בכל מקרה הרכוש שלהם יתחלק בין בני המשפחה או שכתיבת הצוואה תעלה להם בהכרח הון עתק.
באופן עקרוני הוראות חוק הירושה תשכ"ה-1965 קובעות שכאשר האדם נפטר העיזבון יעבור ליורשים שלו. לפי הדין חלוקת העיזבון אמורה להיעשות לפי מעגלי הקרבה למוריש אמנם יש מצבים בהם האדם רואה לנכון לחלק את הרכוש שלו באופן שונה מזה שקובע החוק.
לפי החוק, הרכוש אמור להיות מחולק חצי לבן הזוג וחצי לילדים, אם היו לשניים ילדים. כאשר ילדי הזוג מחלקים את הרכוש ביניהם בחלקים שווים ובן הזוג מקבל את כל תכולת הבית והמכונית המשפחתית.
בפועל קיימים מצבים בהם החלוקה מהסוג הזה עלולה לגרום לבעיות.
כתיבת צוואה והתא המשפחתי המודרני
חוק הירושה נכתב בתקופה שבה מציאות חיי המשפחה הייתה שונה מזו שאנו רואים היום. כך כדאי לכתוב צוואה כשבני הזוג מחליטים להתגרש. אם בני הזוג מנהלים ביניהם הליכי גירושין עדיין יש תקופה מסוימת שהשניים עדיין עלולים להופיע בתעודת הזהות כנשואים.
לפי החוק אם אחד מהם ילך לעולמו מבלי שהשאיר אחריו צוואה, כל אחד מהם יירש את השני משום שהמדינה עדיין תכיר בנישואים שלהם גם אם הם מנהלים הליכי גירושין.
מצב מורכב אחר שבו ישנה חשיבות רבה לכתיבת צוואה היא ידועים בציבור. לא קיימת הגדרה חוקית למונח זה אמנם בפועל הפסיקה מכירה בידועים בציבור כבני זוג שחיו יחדיו וקיימו משק בית משותף.
החוק קובע שידועים בציבור כן יכולים בתנאים הכתובים בסעיף לרשת את בן הזוג שלהם. למרות זאת, קיימים מצבים בהם האדם יכול על אף שיש לו כבר בן או בת זוג אחרים, להעדיף שהגרוש והילדים מהנישואים הקודמים יהיו היורשים.
במקרים אחרים ייתכן והאדם יעדיף להוריש את כל הרכוש לבן הזוג ולא למשפחתו שניתקה עמו קשר בעקבות הליכי הגירושין. דוגמא נוספת יכולה להיות בני זוג צעירים שלא נישאו, שהאדם יכול להעדיף להשאיר את הדירה שלו כירושה לבן משפחה שלו ולא לבן הזוג.
חשיבות הצוואה במצבים נוספים
מלבד מצבים משפחתיים מורכבים אלו כתיבת צוואה חשובה אם יש לכם מספר נכסים או שאחד מהנכסים שלכם הוא עסק משפחתי. כאשר יש מספר נכסים והאדם לא השאיר אחריו צוואה החוק קובע שכל אחד יקבל חלק מסוים בעיזבון ולא נכס או חפץ מסוים.
אם שני הורים הלכו לעולמם ואף אחד מהם לא השאיר צוואה, המצב שעלול להיגרם כתוצאה מכך הוא שותפות שנכפתה על בני המשפחה ללא רצונם משום שכל אחד מהילדים זכאי לחלק מסוים מאותו רכוש.
בדומה, במקרים אחרים ישנם מי שילכו לעולמם דווקא כאשר מישהו שאינו בן משפחה יהיה זה שסועד אותם לפני מותם. לפי החוק אותו אדם לא יקבל כלום תמורת העזרה שלו אם הנפטר לא השאיר אחריו צוואה ומי שיקבל את הרכוש יהיה קרובי המשפחה שלא בהכרח סייעו לו ברגעיו האחרונים.
במצבים אלו כדאי במיוחד להקפיד לנסח בצוואה סעיף שמבהיר שהיא נכתבה כאשר המוריש היה כשיר מבחינה גופנית ונפשית לעשותה ואף לצרף אליה חוות דעת של פסיכיאטר המומחה בגריאטריה.
הסיבה לכך היא שהחוק קובע שצוואה שנכתבה מחמת השפעה בלתי הוגנת תהיה בטלה והמבחנים לפיהם נבדקת השפעה זו מתייחסים בין השאר ליחסי תלות בין המצווה והנהנה ומצבו הגופני והנפשי של האדם בתקופה שלפני עריכתה.
כאשר הירושה כוללת גם עסק משפחתי עדיף לכתוב צוואה על מנת שלא יהיו סכסוכים עתידיים באשר לאופן ניהול העסק לאחר מותו של האדם.