ירושתו של אדם אשר הלך לעולמו, תחולק על פי האמור בצוואתו, או על פי הדין, בהעדר צוואה.
חלוקת העיזבון לפי הדין קבועה בחוק הירושה, על פיו בן הזוג של המנוח, יורש את כל המטלטלין המשותפים של בני הזוג וכן, יירש לפחות מחצית משאר העיזבון (חלקו המדויק של בן הזוג ביתר העיזבון, תלוי במספר קרובי המשפחה האחרים).
מיהו בן זוג על פי חוק הירושה?
חוק הירושה קובע כי בן זוג הוא מי שהיה נשוי למנוח או ידוע בציבור שלו, ערב פטירתו. חשוב לציין כי כאשר מדובר על ידועים בציבור, זכות הירושה של בן הזוג, נוצרת רק אם התקיימו שני התנאים הבאים:
- בני הזוג קיימו משק בית משותף: כלומר, בני הזוג חיו יחד תחת אותה קורת גג וחיו חיי שיתוף כלכלי וניהלו מערכת יחסים זוגית. יש לציין, כי בתי המשפט מכירים לעיתים, בבני זוג כידועים בציבור, גם אם חיו בדירות נפרדות, הכול בהתאם לטיבה של מערכת היחסים ולקיומם של סממנים אחרים לחיי זוגיות.
- בני הזוג אינם נשואים לאדם אחר: ערב פטירתו של המנוח, אף אחד מבני הזוג לא היה נשוי לאדם אחר.
ירושה על פי צוואה
האמור לעיל, באשר לזכות הירושה של בן הזוג, בין אם מדובר בזוג נשוי ובין אם בידועים בציבור, רלוונטי כל עוד המנוח לא הותיר אחריו צוואה, הקובעת הוראות אחרות לגבי חלוקת עזבונו לאחר מותו.
כאשר קיימת צוואה תקפה, יחולק רכושו של המנוח, על פי הקבוע בצוואה וסדר הירושה בדין, אינו חל. המנוח, בצוואתו קבע את זהות היורשים וחלקם בעיזבון וכאשר בן הזוג אינו מופיע בין היורשים, הרי שלא תהיינה לו זכויות ירושה.
מהי צוואה תקפה? צוואה תקפה הינה צוואה אשר נערכה באחת מן הדרכים הקבועות בחוק: צוואה בפני עדים, צוואה בכתב יד, צוואה בפני רשות או צוואה שבעל פה. כמו כן, צוואה תהיה תקפה אך ורק אם נערכה מתוך רצון חופשי של המצווה, ללא כפייה או לחץ מצד היורשים או בעלי עניין אחרים.
יש לציין כי במצב שבו ערך המנוח מספר צוואות בחייו, הצוואה האחרונה בזמן היא זו התקפה.
קבלת צו ירושה וצו קיום צוואה
לשם חלוקת העיזבון בין היורשים, יש לקבל צו ירושה או צו קיום צוואה. היורשים צריכים לפעול לקבלת צו ירושה, כאשר המנוח לא הותיר אחריו צוואה, או כאשר הצוואה אינה מתייחסת לכל רכושו של המנוח.
בהעדר צוואה, חלוקת העיזבון נעשית כאמור, על פי הדין. צו קיום צוואה נדרש כאשר קיימת צוואה תקפה ובמצב זה, יחולק העיזבון על פי ההוראות שבצוואה, המשקפות את רצונו הכנה של המנוח.
שתי הבקשות הללו מוגשות בכתב, אל הרשם לענייני ירושה ויש לצרף אליהן את המסמכים הרלוונטיים. היורשים יכולה להגיש את הבקשה באופן עצמאי, או לפנות לעורך דין אשר יגיש עבורם את הבקשה הרלוונטית.
מטבע הדברים, כאשר העניין נמסר לטיפולו של עורך דין מקצועי ומנוסה, הליך קבלת הצו יהיה יעיל יותר שהרי עורך הדין מתמצה היטב בנושא ויודע כיצד להגיש כל בקשה ובליוויי אלו מסמכים.
כאשר הבקשה מוגשת ללא סיוע של עורך דין, לעיתים חסר בה פרטים או מסמכים ובמצב זה, נשלחת הבקשה בחזרה לשולח להשלמת הפרטים והדבר מעכב כמובן את קבלת הצו.
נוסף על זאת, ישנם מקרים בהם מוגשת התנגדות למתן צו הירושה או למתן צו קיום צוואה ובמצב זה, זקוקים היורשים לייצוג משפטי בבית המשפט לענייני משפחה, אשר דן בהתנגדויות הללו ומכריע בהן.