חלוקת ירושה בגירושיןאחד המצבים בהם בדרך כלל מומלץ במיוחד לערוך צוואה הוא כאשר מתקיימים בין בני זוג הליכי גירושין. בזמן הליכים אלו ניתנת תשומת לב לסוגיות שונות אבל בדרך כלל דווקא שאלת חלוקת הרכוש במקרה של פטירה נשכחת מליבם. בני זוג נחשבים לפי הדין הישראלי לגרושים ברגע שבו נותן הבעל את הגט המיוחל לאשתו. חוק הירושה תשכ"ה-1965 קובע שכאשר האדם הולך לעולמו עזבונו יחולק ליורשיו לפי הדין, אלא אם כן הנפטר הניח צוואה.

במקרה שאין צוואה הרכוש של הפרט יחולק לבן הזוג ושאר קרובי המשפחה של המוריש בהתאם למעגלי הקרבה המשפחתית. אחת הסיבות שחשוב לערוך צוואה במקרה של גירושין היא שהליכים אלו יכולים גם לקחת תקופה ארוכה מאד שלעולם אי אפשר לדעת אם האדם ילך לעולמו לפני שיסתיימו הגירושין.

במקרה זה, אם האדם נפטר וטרם ניתן הגט בני הזוג עדיין נחשבים לנשואים לפי הדין הישראלי. משמעות הדבר היא שברגע הפטירה תחולק הירושה גם לבן הזוג שממנו הוא התכוון להתגרש ושייתכן ושהיחסים כבר מזמן עלו על שרטון.

אחד המצבים המורכבים האחרים שיכולים להתרחש במקרה של חלוקת עזבון במקרה של גירושין הוא כאשר לאחד מבני הזוג ישנו בן זוג חדש ידוע בציבור. סעיף 55 לחוק קובע שאישה וגבר שחיים ביחד ללא נישואין ומקיימים ביניהם משק בית משותף ואחד מהם נפטר ובזמן מותו אף אחד מהם לא היה נשוי לאדם אחר, יראו את בן הזוג שלו שנשאר בחיים כמי שזכאי לרשת אותו לפי החוק כשם שהיה אם היו נשואים, כל זאת כל עוד אין הוראה בצוואה שמורה אחרת.

אחת הסיטואציות שיכולה להיווצר כתוצאה מכך היא שבן הזוג שחי גם תקופה קצרה יחסית עם המוריש יקבל זכויות רבות יותר מהילדים של בני הזוג הגרושים.

בדומה, משמעות הדבר היא שלפי חוק הירושה בין אם טרם ניתן הגט והאדם נפטר או שהוא השאיר אחריו ידוע בציבור, בן הזוג יזכה לרשת את המכונית המשפחתית וחצי מהעיזבון של המוריש.

עריכת צואה וחלוקת ירושה בגירושין

הדרך שמציע המחוקק לפתרון של מצבים אלו הוא כתיבת צוואה. הצוואה היא מסמך משפטי שהאדם רשאי לקבוע בו את הדרך שבה הוא מעוניין שיחולק רכושו ואת זהות האנשים שהוא מעוניין שיקבלו אותו.

כאן המקום להדגיש שגם אם אדם עורך צוואה אין בה עדיין כדי לפגוע בזכויות שיכולות להיות לבן הזוג שלו שעדיין בחיים ברכוש שהיה משותף לבני הזוג, בין אם הן מכוח הסכם ממון אם נערך כזה בין הצדדים טרם נישואיהם או מכוח חוק יחסי ממון בין בני זוג תשל"ג-1973.

הוראות החוק גם לא באו לפגוע בזכויות של בן הזוג לקבל מהעיזבון את מה שהמוריש קיבל לפני שבני הזוג נישאו במקרה שהקשר ביניהם יפקע.

באופן זה הזכויות של בן הזוג שנשאר בחיים לעניין חלוקת הרכוש בהסדר הגירושין עדיין תקפות אם בן הזוג יגיש תביעה לקבלם מהעיזבון והוא יהיה זכאי לדרוש מבית המשפט לענייני משפחה לקיים איזון משאבים.

איזון משאבים הוא הסדר לחלוקת הרכוש הקיים בחוק יחסי ממון לבני זוג שנשאו לאחר 1973 ולא חתמו ביניהם הסכם ממון. לפי הסדר זה עם פקיעת הנישואין גם במקרה של פטירה בן הזוג שנשאר בחיים זכאי למחצית משווי הנכסים, מלבד כאלו שהוסכם בין הצדדים שלא יאוזנו, פיצויים בשל נזק גוף, קצבה ששולמה על ידי המוסד לביטוח לאומי,  גמלה שנפסקה לפי חוק אחר ונכסים שהתקבלו בירושה או במתנה לפני הנישואין.

עריכת הצוואה כן יכולה למנוע את החלוקה של אותם נכסים שאינם שייכים במשותף לבני הזוג, אבל אין לגביהם הסכם מפורש שהם לא יאוזנו ביניהם במקרה של מוות.

לקריאה נוספת:

התנגשות בין דין דתי לדין אזרחי – מה עושים?

דילוג לתוכן