ירושה לזוגות חד מיניםדיני הירושה קובעים כי כאשר אדם נפטר, עזבונו יועבר ליורשיו, על פי הקבוע בצוואתו. בהעדר צוואה, יחולק הרכוש על פי סדר הירושה שבחוק, המונה את בן הזוג והילדים כיורשים.

המצב הוא שונה כאשר מדובר על זוגות חד מיניים, על כך במאמר זה.

זכות הירושה – זכות יסוד!?

אחת מזכויות האדם הבסיסיות ביותר היא זכות הירושה, כאשר לרוב, נרצה להוריש את רכושנו לבן או בת הזוג. בכל הנוגע לזוגות הטרוסקסואלים, זכות הירושה מתממשת במלואה, בין אם נערכה צוואה, המורה להוריש את הרכוש לבן הזוג ובין אם לאו.

הכיצד? היות שבהעדר צוואה, חוק הירושה קובע את זהות היורשים ובראשם, את בן הזוג. כך יוצא כי כל המנהל מערכת יחסים הטרוסקסואלית, יכול להיות סמוך ובטוח כי האדם הקרוב לו ביותר יירש אותו, בין אם ערך צוואה הקובעת זאת ובין אם לאו. מצב זה הוא שונה עבור זוגות חד מיניים, אשר דיני הירושה חלים עליהם באופן חלקי בלבד, כפי שיפורט להלן.

איש ואישה – נוסח החוק

חוק הירושה מעגן את זכות הירושה לזוגות נשואים וידועים בציבור, אולם הוא מתייחס להטרוסקסואלים בלבד בנקטו בלשון "איש ואישה" בכל אזכור רלוונטי בחוק. במצב דברים זה, לזוגות חד מיניים לא קיימת זכות ירושה והם מופלים לרעה בסוגיה זו. המשמעות: כאשר אחד מבני הזוג הולך לעולמו ללא צוואה, המורה כי בן הזוג הוא היורש, צפוי לבן הזוג שנותר בחיים, מאבק משפטי ארוך על מנת לקבל זכויות ירושה ברכושו של בן הזוג.

למותר לציין, כי מצב דברים זה איננו ראוי ובמדינה השואפת לחירות ושוויון לכל אזרחיה, יש לבצע שינוי חקיקתי אשר ישווה את מעמדם של זוגות חד מיניים למעמדם של זוגות הטרוסקסואלים בכל הנוגע לזכות הירושה.

האם המצב המשפטי ישתנה?

לפני מספר שנים, יזמה שרת המשפטים דאז ציפי לבני, תיקון לחוק הירושה ובו הצעה להחליף את המונח "איש ואישה" ב"בבני זוג" כך שדיני הירושה יחולו גם על זוגות חד מיניים. מהלך זה נעשה מתוך ההבנה כי המצב המשפטי הקיים פוגע בערכי הדמוקרטיה וכי לזוגות חד מיניים זכות שווה לרשת את בני זוגם. הצעת החוק עברה בקריאה ראשונה, אך נתקעה בשלב זה. יש לקוות כי בעתיד הקרוב יתחדשו המאמצים לקדם את החוק ולהביאו לאישור סופי.

בהקשר זה ראוי לציין, כי במספר פסקי דין הכירו בתי המשפט בזכות הירושה של בני זוג חד מיניים. הנימוק המשפטי לכך היה כי הנוסח המגדרי בחוק הירושה המתייחס ל"איש ואישה" לא נועד לשלול את זכותם החוקית של זוגות חד מיניים לרשת את בני זוגם. אמנם, זוהי ללא ספק מגמה חיובית אולם אין חולק על כך כי נדרש בסוגיה זו שינוי חקיקתי אשר יבטיח את זכות הירושה של זוגות חד מיניים באופן ברור וחד משמעי.

הפתרון: עריכת צוואה

המצב המשפטי כיום בנוגע לזכות הירושה של זוגות חד מיניים איננו ראוי ויש לקוות כי הוא ישתנה ובקרוב, אולם עד אז, הפתרון לבעיה הוא עריכת צוואה. מהלך זה מומלץ תמיד, לכל אדם, על מנת להבטיח את זכות היורשים ואת חלקם בעיזבון.

אולם, במקרה של זוגות חד מיניים, עריכת צוואה חשובה עוד יותר, היות שזוהי הדרך היחידה להבטיח כיום את זכויות הירושה של בן הזוג. באופן הזה, יכולים בני הזוג להיות בטוחים כי כאשר מי מהם ילך לעולמו, עתידו הכלכלי של בן הזוג מובטח ולא תהיה עוד תלות בלשון החוק.

דילוג לתוכן