יורשים זכאים לרשת את המוריש לפי הדין או על פי צוואה. גם אדם שיש לו מוגבלות שכלית, זכאי לרשת את חלקו בעיזבון המוריש. בית המשפט ימנה במקרה כזה אפוטרופוס אשר ינהל את זכויותיו של אותו אדם בעיזבון.
מהי ההגדרה של מוגבלות שכלית?
מוגבלות שכלית מגדירה קשת של מצבים רפואיים הכוללים עיכוב בהתפתחות השכלית. מדובר בחוסר במיומנות קוגניטיבית, חוסר מיומנות של כושר ביטוי, תנועה, וכישורים חברתיים. העיכוב בא לביטוי בכך שהמצב התפקודי של האדם המוגבל שאינו תואם לרף החברתי, והוא זקוק לתמיכה.
כיצד מתמודדים עם ילד בעל מוגבלות שכלית בכתיבת הצוואה?
כאשר יש במשפחה ילד עם צרכים מיוחדים, הוריו יאלצו להתמודד עם המורכבות בכתיבת הוראות הצוואה. הבעיה מחריפה במיוחד כאשר יש מספר ילדים ואחד מהם בעל מוגבלות. אז ההורים עשויים להתלבט כיצד לחלק את העזבון בין כל ילדיהם, ועדיין לשמור באופן מיוחד על הילד בעל המוגבלות, ולדאוג לעתידו ולצרכים המיוחדים להם הוא זקוק, מבלי ליצור הרגשת קיפוח, הפליה וטינה מצד הילדים האחרים.
לפני כתיבת הוראות הצוואה יש לאמוד את הרכוש. אם מדובר בהיקף נרחב של רכוש, סביר להניח שאם יעניקו יותר לילד הנכה קיים אך סיכוי קלוש להרגשת הקיפוח של האחים. לעומת זאת, כאשר הרכוש מצומצם יותר יתכן וההנחה תהיה שונה.
אפשר לנסות לבדוק את היחס שמגלים יורשים אחרים לגבי חלוקת רכוש שאינה שווה במקרה שיש יורש שהוא מוגבל.
צוואת יורש אחר יורש היא דרך בה ניתן לעשות איזון בין יורש מוגבל ונכה ולבין שאר היורשים. הכוונה היא שניתן לקבוע בצוואה מנגנון של יורש אחר יורש, כלומר, היה וחלילה היורש הנכה לא יוכל להקים משפחה, יקבע בצוואה מנגנון לפיו חלקו ברכוש יעבור לאחר מותו ליתר היורשים ובאופן זה יפצו על הרגשת הקיפוח.
מתי ימונה אפוטרופוס לאדם עם מוגבלות שכלית?
חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות קובע שההורים הם האפוטרופוסים הטבעיים של ילדיהם עד ימלאו להם 18 שנים. יש שצריך למנות אפוטרופוס לאדם הסובל ממגבלה שכלית או גופנית שאינו יכול לדאוג לעצמו, והופך לחסוי. במקרה כזה מגישים לבית המשפט בקשה למנוי אפוטרופוס לחסוי. ניתן גם למנות את האפוטרופוס הכללי לתפקיד זה או מוסד בתור אפוטרופוס.
אפוטרופוס ממונה גם למי שהוא בעל צרכים מיוחדים, או לאדם חולה או קשיש שאינו יכול לתת הסכמתו לעניין רפואי הנוגע לו, או לפסול דין, או קטין, שהוריו נפטרו או שהם פסולי דין ואינם מסוגלים לדאוג לו.
בית המשפט ימנה אפוטרופוס לאדם מוגבל שכלית שאינו יכול לנהל את עזבונו. האפוטרופוס ינהל עבורו את העזבון כדי שיוכל לשמור על זכויותיו.
בית המשפט למשפחה הוא המוסמך למנות אפוטרופוס . המורישים בצוואה יכולים להמליץ על מינוי אחים כאפוטרופוסים ליורש שהוא בעל מוגבלות אולם בית המשפט הוא הגורם אשר יבחן את הבקשה ויחליט את ההחלטה הסופית ותוך כדי התחשבות בבקשת של ההורים במסגרת הצוואה.
הקמת קרן כספית במסגרת הצוואה לניהול חלקו בעיזבון של מי שהוא מוגבל
טבעי שהורים לילד מוגבל שכלית חוששים לשלומו לאחר לכתם מהעולם. מדובר בדאגה אמיתית למצבו של הילד: מי יסעד אותו ומי ידאג לו כאשר הוא נדרש לטיפול מיוחד. ילדים מוגבלים שכלית הם יורשים טבעיים לכל דבר וענין אשר זכאים לרשת את הוריהם
אבל אין להם יכולת או מסוגלות לטפל בעצמם בשל הנכות הקוגניטיבית.
כדי להבטיח את שלומו של ילד שסובל ממוגבלות שכלית קיימת אפשרות לערוך צוואה במסגרתה מבקשים ההורים להקים קרן כספית על פי החוק שיהיה בה כדי לנהל את הכספים העתידיים של הילד המוגבל במסגרת בעיזבון לפי הצרכים שלו. ההורים יכולים לקבוע במסגרת הצוואה הוראות בנוגע לעניינים כמו חלוקת הרכוש, ועד הצוות שיטפל ויסעד את הילד המוגבל.
מה קורה עם מזונות מהעיזבון למוגבלים שכלית?
חוק הירושה תשכ"ב – 1965 קובע את הזכות למזונות מתוך העזבון, לילד עם מוגבלות שכלית התפתחותית כמוגדר בחוק הסעד.
כאשר יש יורשים שהם נזקקים או סובלים ממוגבלות מסוימת, בית המשפט יכול לקבוע תשלומי מזונות מתוך העיזבון ליורשים עם מוגבלות שכלית כדי שיוכלו לספק את צרכיהם. לבית המשפט יש שיקול בעניין זה לגבי גובה המזונות שישולמו מתוך העזבון, ובהתחשב בגורמים כמו רמת חיים של היורש, הכנסות היורש, ורמת החיים של המוריש.