ירושה על פי צוואהחוק הירושה תשכ"ה-1965, קובע כי באפשרותו של כל אדם לנסח צוואה, אשר מגדירה כיצד יחולק רכושו לאחר פטירתו. הצוואה מהווה מסמך משפטי לכל דבר, אשר תוקפו המשפטי מוכר במסגרת חוק הירושה, וזאת בהסתמך על עמידתה במספר כללי בסיס, אשר אף הם מפורטים בחוק.

מהם התנאים הנדרשים לצורך הענקת תוקף משפטי לצוואה?

חוק הירושה מגדיר חמישה סוגים שונים של צוואות, אשר מוכרות על ידי החוק הישראלי כבעלות תוקף משפטי:

כמו כן, החוק קובע כי בכל מקרה בו הצוואה לא נעשתה על סמך רצונו החופשי והצלול של המוריש, ובין אם בשל מצב רפואי קשה, שימוש בסמים, או כפייה חיצונית מכל צורה, הרי שזו אינה מוכרת כבעלת תוקף משפטי. גם במקרים בהם תוכן הצוואה אינו עומד בחוקי מדינת ישראל, אינו מוסרי או בלתי אפשרי לביצוע, הרי שהצוואה אינה בעלת תוקף משפטי, כולה או בחלקה.

איך מתקיימת ירושה על פי צוואה?

על מנת להוציא את תוכן הצוואה לפועל, יש לפנות בבקשה להוצאת צו קיום צוואה, אשר מאשר את מהימנותה של הצוואה, ומגדיר אותה כפסק דין משפטי לכל דבר. החוק בישראל מסמיך שני גופים להוציא צווי קיום צוואה, כאשר הראשון מבניהם הוא הרשם לענייני ירושה, והשני הוא בית הדין הרבני. השאלה מיהו הגורם המטפל בתיק נקבעת בהתאם לשאלה למי נעשתה הפנייה הראשונה, כאשר במרבית המקרים, הגוף שהחל בטיפול הוא זה שגם מסיים אותו.

את הבקשה להוצאת צו קיום הצוואה יש להגיש לערכאה שנבחרה בארבעה עותקים, כאשר עותקים אלו, נוסף לטופס בקשת הצו עצמו, נדרשים לכלול גם את תעודת הפטירה של הנפטר, אישור בדבר מתן הודעה לכלל היורשים החוקיים בהתאם לנוסח הצוואה, וכן שובר תשלום של האגרה הנדרשת בחוק. לאחר מכן, במידה והבקשה מוגשת בהתאם לנהלים, ובמידה ואין הסתייגויות, צו קיום הצוואה מונפק וירושתו של הנפטר מחולקת על פי עקרונות הצוואה.

מה חשוב לזכור בנוגע לירושה על פי צוואה?

עיקרון הבסיס אשר עומד בלב ההליך הינו השאיפה המתמדת והבלתי מתפשרת להוציא לפועל את רצונו האחרון של הנפטר, וזאת ככל שהדבר אפשרי ואינו מתנגש עם חוקי מדינת ישראל.

משמעות הדבר היא, שבתי המשפט בישראל נוטים לרוב להתעלם מחריגות מינוריות בכללים הטכניים במסגרת ניסוח הצוואה, וזאת כל עוד ברור מעל לכל ספק כי הצוואה אכן נכתבה על ידי המוריש עצמו, ומשקפת את רצונו האחרון בסוגיית חלוקת רכושו.

עם זאת, ישנם מקרים בהם בתי המשפט אינם מכירים בתוקפה המשפטי של הצוואה, וזאת מסיבות שונות ומגוונות. בכל מקרה כזה, קיימת חשיבות עליונה להתייעצות עם עורך דין בקיא ומנוסה בסוגיית דיני הירושה, וזאת על מנת לפעול בצורה הטובה ביותר, אשר תבטיח את מילוי רצונו האחרון של הנפטר, במותו כבחייו.

דילוג לתוכן