ירושה על פי דין חלוקת ירושתו של אדם אשר הלך לעולמו, תתבצע על פי אחת משתי דרכים: חלוקה על פי צוואה וחלוקה על פי דין.

כאשר הותיר אחריו אדם צוואה תקפה, אזי עזבונו יחולק על פי האמור בצוואה. אולם, היה והמנוח לא ערך צוואה בחייו, או כאשר קבע בית המשפט כי הצוואה בטלה, תחולק ירושתו של המנוח על פי דין.

לשם מימוש הירושה, יש להגיש בקשה מתאימה: בקשה לצו קיום צוואה, כאשר קיימת צוואה תקפה ובקשה לצו ירושה, בהעדר צוואה.

ירושה על פי דין – חוק הירושה

בכל מקרה אשר בו לא הותיר אחריו המנוח צוואה, יחולק עזבונו על פי הדין והכוונה היא על פי סדר הירושה המופיע בחוק הירושה. החוק קובע את זהות היורשים ואת חלקם בעיזבון.

למשל, כאשר בעת פטירתו של אדם, היה הוא נשוי או ידוע בציבור, יירש בן הזוג את כל המטלטלין ויקבל לפחות חצי מיתר העיזבון. אם הנפטר הותיר אחריו בן זוג וילדים, אזי הילדים יורשים חצי מן העיזבון ומתחלקים בחצי הזה, שווה בשווה.

קבלת צו ירושה

חלוקת העיזבון לא תוכל להתבצע ללא קבלת צו ירושה והבקשה תוגש לרשם לענייני ירושה, על ידי אחד היורשים, או על ידי בא כוחו. הבקשה מוגשת על גבי טופס מיוחד, המכיל את כל הפרטים שיש למלא ואת המסמכים שיש לצרף. בין היתר, תצורף לבקשה תעודת פטירה ואסמכתא על תשלום האגרה.

עם קבלת הבקשה, יעבירה הרשם לענייני ירושה לתגובת משרדו של היועץ המשפטי לממשלה, אשר לרוב אינו מתנגד לבקשה. כמו כן, תפורסם הודעה על הגשת הבקשה, בכדי לאפשר לציבור להגיש התנגדות למתן צו ירושה.

בהעדר התנגדויות, הליך קבלת צו הירושה אורך עד כחודש וחצי בממוצע. במקרה שבו מוגשת התנגדות למתן הצו, מועבר הטיפול בבקשה אל בית המשפט לענייני משפחה היות שהרשם אינו מוסמך לדון בה. הדבר מאריך מטבע הדברים את הטיפול, שכן בית המשפט נדרש לדון בהתנגדות ולקבל החלטה.

ירושה על פי צוואה

אנשים רבים בוחרים לערוך צוואה על מנת לקבוע על פי רצונם הפרטי את אופן חלוקת הרכוש שלהם, לאחר מותם. במצב זה, העיזבון מחולק על פי ההוראות שבצוואה והירושה איננה מחולקת על פי הדין, כאמור, כפי שקורה בהעדר צוואה.

החוק מכיר בארבעה סוגים שונים של צוואה, כאשר השכיחה ביותר היא צוואה בפני עדים, הנחתמת בפני שני עדים, אשר אינם בעלי עניין בצוואה.

מלבד הדרישה הצורנית של הצוואה,  יש לשים דגש על תוכנה של הצוואה, אשר חייב להיות ברור, בכדי למנוע, עד כמה שניתן, פתח למחלוקות בין היורשים על חלוקת העיזבון, לאחר פטירתו של המצווה.

על הצוואה להתייחס לכל רכושו של המצווה, כאשר זהות היורשים ואופן חלוקת הרכוש ביניהם, צריכה להיות ברורה וחד משמעית. על מנת לוודא כי הצוואה ערוכה כדין ומנוסחת כהלכה, רצוי לפנות לעורך דין לשם עריכת צוואה.

צו קיום צוואה

הותיר אחריו המנוח צוואה, על היורשים לקבל צו קיום צוואה על מנת שניתן יהיה לחלק את העיזבון. הבקשה לצו קיום צוואה, מוגשת, כמו הבקשה לצו ירושה, אל הרשם לענייני ירושה ועליה להכיל את כל הפרטים הרלוונטיים והמסמכים הדרושים, לרבות הצוואה ותעודת פטירה.

כמו כן, תפורסם הודעה בדבר הגשת הבקשה, בכדי לאפשר הגשת התנגדויות לכל המעוניין בכך. היה והוגשה התנגדות, היא תועבר אל בית המשפט לענייני משפחה. אחת העילות המרכזיות להתנגדות למתן צו קיום צוואה, היא כי הצוואה היא תוצאה של השפעה בלתי הוגנת על המצווה, כך שהיא אינה משקפת את רצונו החופשי.

דילוג לתוכן