ירושהעם פטירתו של אדם, עובר רכושו ליורשיו, כאשר זהות היורשים ואופן חלוקת הרכוש ביניהם, נקבעים בצוואתו של המנוח. כאשר לא נערכה צוואה, יחולק העיזבון על פי סדר היורשים שבחוק. במידה וקיימת צוואה, על היורשים להגיש בקשה לקבלת צו קיום צוואה, על מנת שניתן יהיה לחלק את העיזבון בין היורשים. בהעדר צוואה, יגישו היורשים בקשה לצו ירושה.

שתי הבקשות מוגשות אל הרשם לענייני ירושה, כאשר ניתן להגישן באופן עצמאי או באמצעות עורך דין. למותר לציין, כי בכל הנוגע לענייני ירושה, נושא בעל השלכות משפטיות וכלכליות רחבות, כדאי מאוד לפנות אל עורך דין המתמחה בדיני משפחה, בעל המומחיות המשפטית והניסיון המקצועי, אשר יטפל בעניין בצורה הטובה והיעילה ביותר.

עריכת צוואה

כיום, יותר ויותר אנשים בוחרים לערוך צוואה, לעיתים אף בגיל צעיר, זאת בכדי לדאוג לקרובים להם ולממש את זכותם לקבוע כיצד יחולק הרכוש שבבעלותם, לאחר פטירתם.

צוואה חייבת להיות ערוכה על פי הדין, כאשר ישנם 4 סוגי צוואות: צוואה בכתב יד, צוואה בעל פה, צוואה בעדים וצוואה בפני רשות. כמו כן, חשוב כי הצוואה תנוסח באופן ברור, אשר אינו משתמע לשתי פנים, על מנת שניתן יהיה להבין מי הם היורשים ומהו אופן חלוקת הרכוש ביניהם.

כאשר הצוואה מנוסחת באופן מעורפל ו/או כאשר היא אינה ערוכה על פי הכללים שבדין, הרי שהדבר עלול לגרום לפסילתה של הצוואה, כולה או חלקה והמשמעות היא כי רצונו של המנוח לא יתממש.

בקשה לקבלת צו ירושה

במקרים בהם נפטר אדם ללא שהותיר אחריו צוואה, עזבונו יחולק על פי סדר הירושה הקבוע בחוק. היורשים הם בני משפחתו של המנוח: בן/בת הזוג, ילדים, הורים וכיוצא בזה. לשם חלוקת העיזבון, יש להגיש בקשה לקבלת צו ירושה. זו מוגשת לרשם לענייני ירושה, כאשר כל אחד מן היורשים רשאי להגישה. אולם, זאת בתנאי כי יודיע על כך ליתר היורשים.

הבקשה לצו ירושה, מוגשת ללשכה של רשם לענייני ירושה, אשר לה נתונה הסמכות במקום מושבו של המוריש, לפני פטירתו. יש למלא את כל הפרטים בבקשה בצורה מדויקת, כמו למשל, פרטי היורשים וחלקם בירושה. במידה שחסרים פרטים, נשלחת הבקשה בחזרה אל השולח למילוי הפרטים החסרים והדבר מעכב כמובן את קבלת צו הירושה.

כמו כן, יש לצרף לבקשה את כל המסמכים הרלוונטיים לרבות, תעודת פטירה והעתק של ההודעה אשר נשלחה לשאר היורשים על כך כי הוגשה בקשה לצו ירושה.

הרשם לענייני ירושה, מעביר את הבקשה לקבלת צו ירושה, לתגובתו של היועץ המשפטי לממשלה, על מנת לאפשר לו להביע עמדתו, כאשר לרוב הוא אינו מתנגד למתן צו ירושה. על הרשם לפרסם גם הודעה בעיתון יומי, כי הוגשה בקשה למתן צו ירושה וזאת על מנת לאפשר לציבור להגיש התנגדות למתן צו הירושה.

היה והוגשה התנגדות למתן צו ירושה, הרשם אינו מוסמך לדון בה והוא מעבירה אל בית המשפט לענייני משפחה, אשר יקבע דיון ויזמן את הצדדים להשמיע טענותיהם בעניין.

בקשה לקבלת צו קיום צוואה

צו קיום צוואה נדרש כאשר המנוח הותיר אחריו צוואה תקפה. לשם חלוקת הירושה על פי הקבוע בצוואה, יש להגיש בקשה לצו קיום צוואה וזו מוגשת גם היא לרשם לענייני ירושה. במקרה זה, מגיש הבקשה אינו חייב להיות אחד מן היורשים, אלא כל אדם אחר, אשר מעוניין בקיומה של הצוואה.

עם קבלתה של הבקשה, על הרשם לפרסם הודעה בעיתון על כך כי הוגשה בקשה לקיום צוואה, על מנת לאפשר לציבור להגיש התנגדות לצוואה. הרשם אינו רשאי לדון בהתנגדות לצוואה, כפי שהוא אינו מוסמך לדון בהתנגדות לצו ירושה. על כן,  יעביר הרשם את ההתנגדות לצו קיום צוואה, לבית המשפט לענייני משפחה אשר ידון ויכריע בה.

דילוג לתוכן