צוואה היא מסמך שבו אדם מחליט ומורה מי יקבל את רכושו לאחר מותו, והיא משקפת את גמירות דעתו של המצווה. צוואה תהיה תקפה אם היא נערכה כדין, ואין בה פגם צורני שלא ניתן לתקנו. אדם שלא כתב צוואה, רכושו יחולק על פי הקבוע בדין.
חשוב לציין, כי העיקרון הבסיסי העומד ביסוד צוואתו של אדם הוא חופש הציווי. צוואתו של אדם תהיה כשירה כאשר היא נערכה באופן חופשי ואוטונומי, ללא השפעות, לחצים, ואיומים כלשהם.
כשרות משפטית לעריכת צוואה
חוק הירושה קובע, שצוואה שערך קטין, פסול דין, או אדם שלא מסוגל להבחין בטיבה, היא צוואה בטלה.
עם זאת, להלן דוגמאות בהם הצוואה לא תיפסל גם במצבים חריגים:
- צוואתו של חולה נפש לא תיפסל כאשר הוכח שהמחלה לא פגעה ברצונו החופשי ובמצבו הקוגנטיבי והבנתו.
- מי ששכלו לקוי אבל לא הוכרז כפסול דין – צוואתו לא תיפסל.
- חולה במחלה קשה (מחלה כרונית קשה או מחלה ממארת) הנוטל תרופות חזקות, צוואתו תהיה כשירה אם יוכח שהתרופות שקיבל לא פגעו בצלילות דעתו ובמחשבתו.
חוות דעת רפואית להוכחת כשרותו של המצווה
כדי להוכיח שאדם כשיר נפשית להבין את תוכן צוואתו ושהיא משקפת את רצונו הכנה, נדרשת חוות רפואית פסיכיאטרית של מומחה המעיד כי המצווה היה במצב נפשי וגופני כשרים לעריכתה של צוואה, והוא הבין את טיבה.
בבדיקה נבדקות יכולות קוגניטיביות של המצווה כדי לוודא שהוא מתמצא במקום ובזמן, שהוא זוכר ומסוגל לחשוב ולבטא את עצמו, שאינו סובל מהזיות, ושאין לו הפרעה חשיבתית. בדיקת המצב הקוגניטיבי / נפשי של המצווה עשויה להיות חשובה במיוחד כאשר מדובר באדם מבוגר. צלילות דעתו של המצווה תיבדק בזמן עריכת הצוואה.
עם זאת, גם מסמכים רפואיים שנכתבו במועד סמוך לאחר עריכת הצוואה, יוכלו להעיד על מצבו של המצווה. כאשר תטען טענת לאי כשרותו של המצווה, יבדוק בית המשפט אם המסמכים הרפואיים מעידים על כך שהמצווה היה בדעה צלולה, מכיר ומזהה את הנהנים מהצוואה, יודע את היקף נכסיו, מודע לכך שהוא עורך צוואה, וכולי. בבחנו את עניין הכשרות, ישקול בית המשפט גם את הקשרים והיחסים שבין המצווה והנהנים.
מעורבות של יורשים פוגמת בכשרות הצוואה
החוק אוסר על יורשים להיות מעורבים בניסוח הצוואה או בעריכתה ואסור להם להיות עדים לצוואה.
פגם הקשור לעדים
קטין ופסול דין לא יוכלו להיות עדים לצוואה.
צוואה שנערכה תחת איום, כפייה, הונאה, תחבולה, והשפעה בלתי הוגנת – אינה כשירה והיא בטלה.
כאשר המצווה היה נתון תחת השפעות בלתי הוגנות חיצוניות או תלות כלשהי, קיים חשש שהצוואה אינה כשירה. במקרה בו עולה טענה להשפעה בלתי הוגנת על המצווה, יבחן בית המשפט בין היתר אם הנהנה מהצוואה סייע בגפו למצווה, או שאנשים נוספים עזרו לו, אם היו אילו בני משפחה או אנשים זרים, ואם המצווה היה עצמאי באופן פיזי ומנטלי.
כמו כן, תיבחן גם מעורבותו של הנהנה בכתיבת הצוואה לפי מכלול הנסיבות. בנוסף, יילקחו בחשבון הקשרים החברתיים של המצווה עם אנשים אחרים, או שהיה מבודד. כדי להוכיח שלא הייתה השפעה בלתי הוגנת על המצווה, יש להוכיח גם שמצבו הנפשי והגופני בסמוך לעריכת הצוואה היה תקין.
פגמים צורניים
פגמים צורניים עלולים להפוך צוואה לבלתי כשירה: למשל, אם אין תאריך, כאשר יש עד אחר ולא שניים כנדרש, הצוואה לא נחתמה וכולי. עם זאת, בית המשפט יכול לתקן פגמים צורניים אם הוא משוכנע שזהו רצונו של הנפטר.
הוראות שאינן ברורות לא תפגענה בכשרות
במקרה שהוראות הצוואה אינן ברורות, בית המשפט יפרש את הצוואה באמצעות תוכנה, או באמצעי חיצוני על ידי עדים למשל. בכל מקרה בית המשפט יעדיף לקיים את הצוואה מאשר לבטלה.