מימוש של צו הירושהאחד מעקרונות הבסיס של מערכת המשפט בישראל, הוא זכותו של כל אדם לצבור נכסים ולעשות בהם כאוות נפשו, וזאת כל עוד הדבר נעשה במסגרת החוק. זכות זו באה לידי ביטוי גם בעת מותו של בעל הרכוש, כאשר טרם פטירתו יש באפשרותו לבחור למי ברצונו להותיר את רכושו, וזאת במסגרת צוואה רשמית אשר מנוסחת בהתאם לכללים.

עם זאת, לא תמיד בעל הרכוש מותיר מאחוריו צוואה המסדירה את אופן חלוקת רכושו לאחר מותו, ובין אם בשל חוסר תשומת לב, או כתוצאה מרצונו החופשי. במקרים אלו, חוק הירושה, אשר מסדיר את סוגיית דיני הירושה במדינת ישראל, קובע כי חלוקת רכושו של הנפטר תיעשה בהתאם לכללי הירושה על פי דין, וזאת בהסתמך על עיקרון קרבת הדם.

מתי יש צורך בהנפקת צו ירושה?

חוק הירושה קובע, כי במידה והנפטר לא הותיר מאחוריו צוואה בעלת תוקף משפטי, הרי שעל מנת לממש את זכותם לקבלת נתח מעיזבונו של הנפטר, יורשיו הישירים, כפי שנקבעו בחוק, נדרשים לפנות ללשכתו של הרשם לענייני ירושה לצורך הנפקת צו ירושה, אשר מכיר בזכאותם החוקית ליהנות מעיזבונו של הנפטר.

יש לזכור בהקשר זה, כי בניגוד לצו קיום צוואה, אשר נועד להסדיר את אופן חלוקת עיזבונו של הנפטר בין כלל יורשיו החוקיים, הרי שצו ירושה מהווה בפועל מסמך הצהרתי בלבד, אשר מסתפק באישור בדבר זהותם של יורשיו החוקיים של הנפטר, זאת ותו לא. עם זאת, ובדומה לצו קיום צוואה, גם צו הירושה הינו מסמך בעל תוקף משפטי לכל דבר, ומהווה אסמכתא עליונה בכל הנוגע לקביעת זכאותם של קרובי משפחתו של הנפטר לזכות בנתח מירושתו.

כיצד ניתן לממש צו ירושה?

ככל שיורשיו החוקיים של הנפטר פנו בבקשה להנפקת צו ירושה, ומבוקשם ניתן להם, הרי שמסמך זה, אשר מגדיר מיהם הזכאים ליהנות מעיזבונו של הנפטר, ומהו הנתח היחסי לו כל יורש זכאי מהעיזבון, מאפשר ליורשים לתבוע את קבלת הנתח היחסי מעיזבונו של הנפטר, וזאת מכל גורם שלישי אחר.

מסיבה זו, ובשעה שיורשיו של הנפטר מבקשים לממש את צו הירושה שבידיהם, במרבית המקרים כל שנדרש מהם הוא לפנות ישירות לגופים השונים אשר מחזיקים בנכסיו של הנפטר (כגון הבנקים, קרנות הפנסיה, קופות הגמל וכיוצא בזה), ולהציג בפניהם את צו הירושה המקורי, אשר עליו מתנוססת חתימתו של הרשם לענייני ירושה.

החוק קובע, כי צו הירושה החתום זוכה למעמד דומה של פסק דין משפטי, ומשכך כלל הכפופים לריבונות החוק הישראלי מחויבים למלא אחר האמור בו, ולהעביר את נכסיו של הנפטר לידי יורשיו החוקיים, כפי שמוזכרים בצו הירושה, ובהתאם לחלקם היחסי בעיזבון.

חשוב לציין בהקשר זה, כי פעמים רבות, ובשעה שהיורשים החוקיים פונים לצורך מימוש זכותם בירושה, הגורם המחזיק בנכסיו של הנפטר (במרבית המקרים אחד מהבנקים בישראל) דורש כי לצורך מסירת כספי העיזבון, כלל היורשים יתייצבו בפניו, וזאת יחד עם הצו החתום.

דרישה זו, אשר אושרה במספר פסקי דין מהשנים האחרונות, נועדה למנוע מצב בו חלק מהיורשים יקבלו לרשותם נתח גדול יותר מהעיזבון ממה שנקבע להם בצו הירושה, וזאת ללא ידיעתם של היורשים האחרים.

בסופו של דבר, מימוש צו ירושה עלול להיתקל במכשולים מצד גורמים שונים, המחזיקים בנכסיו של הנפטר, ואינם מוכנים להעביר נכסים אלו לידי היורשים החוקיים. במקרים אלו, חשוב להתייעץ עם עורך דין בקיא ומיומן, אשר יסייע במימוש זכויותיהם החוקיות של היורשים, ובמימוש החוק כדברו וכלשונו.

דילוג לתוכן