מתן צווי ירושה ומתן צווי קיום צוואה, נמצאים בסמכותו של הרשם לענייני ירושה, המקבל את הבקשות הנ"ל ומטפל בהן.
צו ירושה, הוא צו דקלרטיבי, המצהיר על זכות היורשים וזכותם לירושה. הוא נדרש כאשר אדם הלך לעולמו, ללא שהותיר אחריו צוואה ובמצב שכזה, זהות היורשים וחלקם בעיזבון של המנוח, נקבע בחוק (היורשים הם בני המשפחה של המנוח).
זאת בשונה ממצב שבו הותיר אחריו המנוח צוואה ואז, העיזבון יחולק על פי האמור בה. כאשר קיימת צוואה, על היורשים יהיה לפנות בבקשה לקבלת צו קיום צוואה ולא בבקשה לצו ירושה.
לשכות הרשם לענייני ירושה
הרשמים לענייני ירושה, הם חלק מאגף האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים והם פועלים מכוחו של חוק הירושה. לשכות אלו מטפלות בכל הקשות לצווי ירושה ולצווי קיום צוואה, למעט אלו המוגשות לבתי הדין הדתיים.
כמו כן, ישנם מקרים בהם, מעבירים הרשמים, את הטיפול בבקשות המוגשות אליהם, אל בתי המשפט לענייני משפחה. למשל, כאשר הוגשה התנגדות למתן צו ירושה. דוגמא נוספת, היא מצב שבו המוריש התגורר מחוץ לישראל לפני מותו.
ישנן חמש לשכות לענייני ירושה בישראל (תל אביב, חיפה, נצרת עילית, ירושלים ובאר שבע) כאשר הבקשה למתן צו ירושה, תוגש בלשכה אשר בתחום סמכותה, נמצא מקום מושבו האחרון של המנוח.
הגשת הבקשה
צו ירושה, יש להגיש כאמור בלשכת הרשם לענייני ירושה, המוסמכת. הבקשה יכולה להיות מוגשת על ידי אחד היורשים או באמצעות עורך דין. אולם, היות שמדובר בהליך בעל השלכות משפטיות וכלכליות, רצוי למסור את הטיפול בבקשה, לעורך דין ולא להגישה באופן עצמאי, זאת על מנת שהבקשה תטופל בצורה הטובה ביותר ובזמן הקצר ביותר.
הטיפול בבקשה לצו ירושה, אורך בממוצע כחודש, למעט מצבים בהם, הרשם מעביר את הטיפול בבקשה, לידי בית המשפט לענייני משפחה, אז לרוב, מתארך הטיפול.
הבקשה מוגשת על גבי טופס ספציפי, ייעודי, אותו ניתן להוריד מאתר האינטרנט של משרד המשפטים. הטופס כולל פרטים רבים ויש למלא את כולם בצורה מדויקת. כמו כן, יש לצרף לבקשה את כל המסמכים הרלוונטיים.
הבקשה בליווי המסמכים, מוגשת בארבעה עותקים ועליה להיות מאומתת על ידי עורך דין (המשמעות היא שהמבקש צריך לפנות לעורך דין, גם אם הוא מגיש את הבקשה באופן עצמאי).
אלו מסמכים יש לצרף לבקשה?
בקשה למתן צו ירושה, מלווה במספר מסמכים שיש לצרפם, היה ולא צורפו, תוחזר הבקשה אל המבקש, בצירוף מכתב המפרט אלו מסמכים חסרים. מטבע הדברים, בקשה חסרה מעכבת את הטיפול ולכן, חשוב וכדאי, כי עורך דין יטפל בבקשה, שהרי לו הידע והניסיון בטיפול בבקשות אלו.
להלן המסמכים שיש לצרף לבקשה למתן צו ירושה:
- תעודת פטירה של המנוח (אין חובה לצרף לבקשה תעודת פטירה מקורית, ניתן להסתפק גם בהעתק נאמן למקור).
- אסמכתא לתשלום האגרה (אותה ניתן לשלם באינטרנט או בדואר). עלות האגרה מתעדכנת פעמיים בשנה, בינואר וביולי, נכון להיום, ינואר 2014, עומדת האגרה על סך של 633 ₪: 503 ₪ עם בעבור אגרת רשם ו- 130 ₪ הם בעבור אגרת פרסום.
- העתק מן ההודעה שנשלחה ליורשים, על הגשת הבקשה ואישור על משלוח ההודעה. לחילופין, המבקש יכול לצרף אישור בכתב, החתום על ידי כל היורשים, כי ידוע להם על הגשת הבקשה.
- ייפוי כוח, במידה והמבקש מיוצג על ידי עורך דין.