מריבה על ירושהאחד מהנושאים המשפטיים הסבוכים ביותר אשר קיימים כיום, וללא ספק גם אחד מהקשים ביותר, הוא נושא המריבה על ירושה. מטבע הדברים, סוגיית הירושה, אשר במסגרתה נדרש המוריש לחלק את רכושו בין צאצאיו האהובים עליו באותה מידה, אינה קלה בלשון המעטה.

כתוצאה מכך, כל אי הבנה או חוסר הסכמה בסוגית הירושה מצד קרוב משפחה אחד או יותר, עלולה להוביל לסכסוך רבתי בין בני המשפחה, לפגיעה קשה, ולעיתים אף בלתי הפיכה, ביציבותו של התא המשפחתי.

איך אפשר להימנע מכך מראש?

מאחר ומריבות על ירושה הינן מטבען הרסניות, כאשר הן מכניסות את סוגיית חלוקת הכסף והרכוש לתוך קודש הקודשים – התא המשפחתי, חשוב לפעול מראש על מנת לצמצם את האפשרות למריבות עתידיות ביחס לחלוקת הרכוש.

הצעד החשוב ביותר במסגרת זאת הוא החלטה אישית של המוריש לבצע עבודת הכנה מתאימה, ולשבת עם בני משפחתו על מנת להסביר מהם השיקולים העומדים מאחורי החלטתו.

אמנם במקרים רבים הדבר אינו קל, ובמיוחד במקרים בהם מי מהצדדים מרגיש מקופח לרעה, אבל לרוב, שיחה בארבע עיניים תאפשר להשקיט את הרוחות, ולהבטיח כי החלטותיו האחרונות של המוריש בחייו יכובדו על ידי כל הצדדים.

צעד נוסף, אשר באפשרות המוריש לנקוט על מנת להימנע ממריבות עתידיות על ירושתו, הוא מתן פומבי לצוואתו, וזאת עוד בהיותו בחיים. פעמים רבות המוריש מבקש לשמור את צוואתו בסוד, וזאת בין היתר בשל חשש מתגובות בני המשפחה, או לחילופין מחוסר נכונות לפנות לגורמים נוספים.

עם זאת, בעוד שצוואה אשר נכתבה בסתר, על ידי המוריש לבדו, מעודדת מטבעה חשדנות וחוסר אמון, וזאת בין היתר בשל החשש למהימנותה, או למצבו הנפשי של המוריש בעת כתיבתה, הרי שכתיבת צוואה באופן פומבי, אשר כלל בני המשפחה מודעים לה ולעקרונותיה, מצמצמת למינימום את האפשרות לערער על מהימנות הצוואה, גם לאחר פטירתו של המוריש.

ואם כבר מאוחר מדי?

גם במידה והמוריש כבר אינו בין החיים, ואין באפשרותו להבהיר את רצונו האחרון, אין הדבר אומר שכל מריבה על ירושה דינה להגיע לבית משפט, ולגרור פגיעה קשה ביחסים המשפחתיים ופגיעה לא פחותה בכיסם.

מטבע הדברים, ובניגוד לסוגיות משפטיות אחרות, במרביתם המוחלט של המקרים, שני הצדדים במריבה על הירושה מקיימים קשר משפחתי ביניהם, בדרגה זו או אחרת. מסיבה זו, וטרם פתיחה בהליך משפטי ארוך ויקר, יש ראשית לנסות ולבחון האם ניתן להגיע להסכמה בין הצדדים, באמצעות שיחות ישירות ביניהם.

במידה והדבר אינו בגדר האפשר, וכצעד אחרון טרם פניה לערכאות משפטיות, מומלץ לפנות למגשר מקצועי על מנת לבחון האם הליך גישור מוסכם בין הצדדים יוכל לסייע בפתרון הסוגיה.

חשוב לזכור בהקשר זה, כי על אף שמטבע הדברים סוגיית הממון והרכוש המחולק היא זו העומדת בחזית, במקרים רבים ההתעקשות על פרט זה או אחר במסגרת חלוקת הרכוש אינה מתבססת על מניעים רציונאליים, אלא על משקעי עבר הקשורים ליחסים עם בני משפחה אחרים, או לחילופין עם המוריש עצמו.

מסיבה זו, חשוב מאוד לקיים דיאלוג ענייני בין הצדדים השונים, כאשר תפקידו של המגשר הוא לתפקד בתור "המבוגר האחראי", אשר מונע מאמוציות רגשיות להשתלט על סדר היום. דיון שכזה עשוי לאפשר להגיע לשורש הבעיה, וזאת במהירות וביעילות.

 בסופו של דבר, חשוב לזכור כי העיקר, בחיים כמו בדיני ירושה, הוא המשפחה. ויחסים תקינים בין בני המשפחה שווים לרוב הרבה יותר מסכום כספי, גדול ככל שיהיה.

דילוג לתוכן