תופעת ניצול קשישים הפכה לעניין שכיח. הקשישים הגרים בגפם הם בודדים, ונמצאים לא אחת חשופים לניצול ולהונאות על ידי זרים, שמנסים להשתלט על רכושם באמצעות החתמתם על צוואה. כאשר הצוואה נכתבת לטובת זרים, ולא לטובת בני המשפחה, צריך הדבר להדליק נורת אזהרה, מפני חשש להשפעה בלתי הוגנת.
עם זאת, חשוב לדעת כי במקרים מסוימים הקשישים אכן מבקשים להודות למטפל או לשכן, שעזרו להם בזמן מחלה ובעת זקנה, כאשר בני משפחתם עזבו והזניחו אותם.
תגובת קרובי המשפחה של הקשיש
כאשר אנשים קשישים מורישים את הונם לזרים, הם על פי רוב מותירים את הקרובים שלהם תמהים וזועמים. בני המשפחה שנושלו מהירושה, יגישו בדרך כלל התנגדות למתן צו קיום צוואה. בית המשפט יבקש לגלות מה היה רצונו האמיתי של המוריש, והאם כתב את צוואתו תחת השפעה בלתי הוגנת.
מהי השפעה בלתי הוגנת?
החוק קובע עקרון של חופש ציווי. עם זאת, כאשר מדובר בקשיש חלש ובודד הזקוק לתמיכה אנושית – הוא עלול להיות נתון להשפעות בלתי הוגנות, ולניצול תלותו באדם זר. טענה להשפעה בלתי הוגנת עולה בין בני משפחה גם כאשר המוריש מעדיף יורש אחר על פני אחרים. החוק קובע, שצוואה שנעשתה בשל השפעה בלתי הוגנת לא תהיה תקפה.
המבחנים לגילוי השפעה בלתי הוגנת
בית המשפט העליון קבע מבחנים העוזרים לגלות סימנים של השפעה בלתי הוגנת:
• מבחן העצמאות והתלות הפיזית והמנטלית של המוריש בזמן עריכת הצוואה;
• מבחן קשריו של המוריש עם אחרים, ניתוקו ובידודו ממשפחתו;
• מבחן התלות של המוריש בסיועו של הנהנה;
• מבחן נסיבות עריכת הצוואה ומעורבותו של היורש ;
בית המשפט בוחן את אי ההגינות ביחסי התלות שהיו בין המוריש והנהנה. עם זאת, חשוב לציין, כי תלות בלבד אינה הוכחה מספקת להשפעה בלתי הוגנת. צריך להוכיח שיש אלמנט של ניצול בתלותו של הקשיש באדם הזר, ואינטרס לא הגון ביחסים – כאשר הקשיש סבל מחולשה פיזית ונפשית, והיה חסר יכולת לממש את רצונו החופשי עקב התלות.
נטל ההוכחה לטענת השפעה בלתי הוגנת
הנטל להוכיח טענת השפעה בלתי הוגנת מוטל על הטוען את הטענה (המתנגד לצוואה). עם זאת, נטל ההוכחה עובר לכתפי הנהנה מהצוואה, בעיקר כאשר מדובר ביחסי תלות בין המוריש והנהנה, כאשר המוריש היה מטופל על ידי הנהנה.
ההבדל בין השפעה מותרת להשפעה אסורה
השפעה בלתי הוגנת מגלמת הפעלה של לחצים וניצול תלותו של המוריש. אין זה אומר שלא ניתן כלל להתייעץ באופן לגיטימי עם המשפחה.
ההבדל בין אי כשרות לצוות לבין השפעה בלתי הוגנת
במצב של אי כשרות לצוות מדובר במצווה שאינו כשיר לצוות, שכן אינו מבין את טיבה של צוואתו .לחילופין, במצב של השפעה בלתי הוגנת המצווה מסוגל מבחינה רפואית לעשות צוואה, אבל הוא מנוצל בשל מצבו על ידי הגורם שנהנה מהצוואה, ומושפע על ידו באופן בלתי הגון.
נוכחות ומעורבות של הנהנה במעמד עריכת הצוואה
תופעת ניצול קשישים באה לביטוי גם בנוכחות / מעורבות של הנהנה במעמד עריכת הצוואה. החוק קובע שהזכאי או הנהנה מהצוואה לא יכול לקחת חלק בעריכתה. הנהנה יכול ללוות את המוריש, אבל אסור לו להיות נוכח בעת החתימה כדי למנוע השפעה כלשהי.
פסק דין – בין ניצול הקשיש לטיפול מסור בו
בית המשפט לענייני משפחה דחה התנגדות שהוגשה על ידי קרובת משפחה של המנוחה, שטענה כי על המנוחה הופעלה השפעה בלתי הוגנת מצד שכן שלה בעת כתיבת צוואתה. המנוחה הייתה חולה בעיניה ונזקקה להשגחה, בה בעת שבינה ובין שכנה נקשר קשר והוא סעד אותה.
המנוחה כתבה את צוואתה לטובת השכן, וקרובת משפחתה הגישה התנגדות לקיום הצוואה. בית המשפט דחה את ההתנגדות לאחר שקבע, כי השכן אכן טיפל במסירות ובאחריות במנוחה, ומצב זה היה מתאים ונוח לקרובת המשפחה, שכן לא עשתה דבר כדי לקחת על עצמה את הטיפול במנוחה.