אין ספק כי תחום הירושה הוא אחד התחומים המורכבים הן מהבחינה משפטית, והן מהבחינה הרגשית. מדובר בתקופה קשה במיוחד למשפחתו של המנוח, אשר מלווה בסערת הרגשות הנגועות לאובדן. עם זאת, נאלצת המשפחה באותו השלב לעבור את ההליך המשפטי, אשר יסדיר את אופן חלוקת הירושה.
תחום הירושה במדינת ישראל מעוגן בחוק הירושה, תשכ"ה-1965 (להלן:"החוק"), אשר קובע שתי אפשרויות לחלוקת עיזבון: על בסיס צוואה או "על פי דין". חלוקה על פי צוואה כשמה כן היא, מתבצעת לפי הצוואה אשר המצווה ערך בעודו בחיים. לעומת זאת, בהיעדר צוואה, חלוקת הירושה מתבצעת לפי הקבוע בחוק. נשאלת השאלה מה סדר החלוקה הקבוע בחוק ומי היורשים? על כך במאמר הבא.
סדר החלוקה על פי דין
כאמור, כאשר המנוח הלך לעולמו מבלי להותיר צוואה, או לחלופין כאשר צוואתו נפסלה בבית משפט, עזבונו יחולק על פי החוק, לפי מעגלי קרבה המכונים פרנטלות הקבועים בחוק.
החוק קובע כי יורשים על פי דין הם בני משפחתו של המנוח. לכאורה, ניראה כי ירושה ללא צוואה עשויה לחלק את עזבונו של המנוח באופן שווה בין כל בני משפחתו. אך אין זה כך, משום שבדרך כלל קרוביו הרחוקים של המנוח כלל מוצאים מרשימת היורשים, והחלוקה העקרונית מתבצעת בין בן זוגו של המנוח לבין בני המשפחה הקרובים שלו.
מכאן, שבן הזוג של הנפטר הינו היורש הראשון שלו. אחריו, הירושה הולכת על פי מעגלי הקרבה האמורים. הילדים והנכדים של המנוח נמצאים במעגל הראשון, לאחר מכן ההורים והאחים של המנוח במעגל השני, ולבסוף ההורים של הוריו של המנוח במעגל השלישי.
זכויות בן הזוג בירושה על פי דין
כאמור, חוק הירושה קובע כי בן הזוג הינו הקרוב הראשון אשר זכאי לרשת את המנוח. נציין, כי מדובר בבן הזוג אשר נמצא עם המנוח בעת פטירתו, ולא בגרושו של המנוח. עם זאת, חוק הירושה לא מבדיל בין בני זוג נשואים לבין בני זוג ידועים בציבור לצורך קבלת הירושה.
בן הזוג של הנפטר יורש את כלל זכויותיו של המנוח בדירה בה הם התגוררו 3 שנים אחרונות לעת פטירתו. כמו כן, את המטלטלין המשמשים את דירת המגורים ומכונית הנוסעים. לאחר מכן, בן זוגו של המוריש נוטל מחצית משאר העיזבון הנחלק בין הקרובים האחרים.
ירושה על פי מעגלי הקרבה
כאשר בן זוגו של המוריש נטל את חלקו בעזבון, מתחילה החלוקה על פי מעגלי הקרבה, כאמור. במעגל הראשון נמצאים ילדיו ונכדיו של מנוח, מכאן שהם יהיו זכאים לאחר בן זוגו, לחצי השני של העיזבון. אם המנוח לא השאיר אחריו ילדים ונכדים, היורשים הבאים הם הוריו ואחיו שלו, אשר נמצאים המעגל השני.
באותו אופן, אם לא השאיר אחריו המוריש הורים ואחים, ירישו את עזבונו סבים, דודים ובני דודים שלו, אשר נמצאים במעגל השלישי. במידה ולא נמצא אף קרוב שיוכל לרשת את המוריש, המדינה רשאית לרשת אותו.
כלל החלוקה הוא כי רק המעגל הראשון יורש. כלומר, אם נמצאו הקרובים מהמעגל הראשון, החלוקה לא תמשיך למעגל השני, אלא היא תמשיך לשם אך ורק אם לא נמצאו הקרובים מהמעגל הראשון וכך הלאה.
הסדרת תהליך חלוקת הירושה
על מנת להימנע מחלוקה שלא כרצונו של המנוח וסכסוכים משפחתיים, מומלץ לערוך צוואה. כמו כן, בשתי האפשרויות הקיימות לחלוקת העזבון – תמיד ניתן לפנות לעורך הדין המתמחה בדיני ירושה, אשר יוכל להסדיר את התהליך ולהובילו לתוצאה יעילה ככל הניתן לכל הצדדים.