מטבע הדברים, מרבית בני האדם מעדיפים שלא להתעסק יתר על המידה בעובדת החיים הפשוטה, לפיה כולנו בני תמותה, ומשכך כולנו נמות ביום מן הימים. כתוצאה מכך, אנשים רבים מתייחסים למוות כאירוע קיצוני ובלתי מתוכנן, אשר אין מה לעשות כנגדו, ומשכך עדיף להתכחש לו ככל הניתן.
עם זאת, במקרים לא מעטים, פטירתו של אדם, המטלטלת את קרוביו מבחינה רגשית, משליכה גם על מצבם הכלכלי, וזאת בין היתר במידה והנפטר החזיק טרם פטירתו בחשבון בנק המשותף גם לאדם אחר (במרבית המקרים בן זוג מכורח נישואין). במקרים כגון אלו, ובהתאם להוראות החוק הישראלי, הבעלות על חשבון הבנק תועבר לידי היורש החוקי של הנפטר, בין אם מכוח צוואה, ובין אם מכוח ירושה על פי דין.
השאלה היא מה קורה במידה ובעל החשבון המשותף, שנותר בחיים לאחר פטירת הבעלים הנוסף, אינו מוגדר מבחינה חוקית כיורש הישיר של הנפטר. במקרה כזה, בעל החשבון ייאלץ להתחלק בזכותו הלגיטימית בחשבון עם יורשיו החוקיים של הנפטר, וגם במידה ולאלו לא הייתה כל זיקה לכספים הציבוריים בו.
כיצד ניתן להבטיח כי לאחר פטירת אחד מבעלי החשבון, שאר הבעלים יוגדרו כבעלי הזכויות הבלעדיות בו?
חרף הוראות חוק הירושה, הקובעות במפורש כי ירושתו של אדם תחולק במישרין בין יורשיו החוקיים, על פי צוואה או מכוח דין, יש באפשרותם של כלל הבעלים בחשבון משותף לקבוע מראש כי במועד פטירת מי מהם, שאר הבעלים יוותרו בעלי הזכויות בחשבון באופן בלעדי. הסדר מסוג זה, אשר מוכר בשם "סעיף אריכות ימים", הינו סעיף נוסף בהסכם חשבון הבנק, הקובע כדלקמן:
"קיבל תאגיד בנקאי כספים, ניירות ערך או מסמכים סחירים אחרים,
בחשבון משותף, שלגביו הותנה עם התאגיד הבנקאי,
כי בפטירת אחד מבעלי החשבון יהיה בעל החשבון הנותר בחיים,
או מי שפועל מכוחו כדין,
זכאי להמשיך לעשות פעולות בחשבון האמור,
יעמוד התנאי בתקפו, לעניין היחסים שבין התאגיד הבנקאי לבין בעלי החשבון, גם לאחר הפטירה".
ניתן להבחין אם כן, כי בהתאם לסעיף זה, בשעה שמי מבעלי החשבון נפטר הרי שחלקו היחסי בחשבון הבנק לא ייכלל בהסדרי חלוקת הרכוש, בהתאם לדיני הירושה בישראל, וייוותר באופן בלעדי ברשותם של שאר הבעלים בחשבון, כל עוד נותרו בחיים.
סעיף אריכות חיים מול דיני הירושה בישראל – מי גובר?
במקרים מסוימים, ומשעה שהנפטר, שמוכר כבעלים נוסף בחשבון בנק ישראלי, הותיר מאחוריו צוואה המותירה את כל רכושו לאדם שאינו מוכר כבעלים בחשבון, נוצרת התנגשות בפועל בין דיני הירושה ובין סעיף אריכות הימים, המגדיר כי ליורש החוקי אין זכות לרשת את חלקו היחסי של הנפטר בחשבון הבנק. במקרים כגון אלו, השאלה האם סעיף אריכות חיים מתבטל בהתאם להוראות דיני הירושה, או שמא להיפך.
יודגש בהקשר זה, כי מבחינה חוקית, סעיף אריכות ימים אינו יכול לשמש כתחליף מלא לצוואה חוקית המנוסחת על ידי המוריש. עם זאת, סעיף אריכות ימים, המנוסח כדין על ידי בעלי החשבון המשותף בעודם בחיים, אכן גובר על דיני הירושה באופן ספציפי, בכל הנוגע לזכות הירושה בחלקו היחסי של הנפטר בחשבון הבנק.
ולסיכום, חשוב כי כל בני זוג, המחזיקים ברשותם בחשבון בנק משותף, יקפידו על הכנסת סעיף אריכות חיים בחשבון. רק כך ניתן להבטיח, כי במידה ואחד מבני הזוג ילך לעולמו, הרי שלבן הזוג השני תיוותר גישה מלאה לחשבון הבנק המשותף, וזכותו הטבעית לא תישלל מחמת הוראות החוק היבש.