עורכי דין המטפלים בענייני ירושה, הם עורכי דין המתמחים לרוב בתחום דיני המשפחה כולו ומעניקים ללקוחותיהם, ייעוץ וייצוג משפטי במגוון הנושאים בענף: ענייני ירושות וצוואות, הליכי גירושין, הליכי אפוטרופסות, אימוץ וכיוצא בזה.
בכל הנוגע לנושא צוואות וירושות, נדרש עורך הדין לטפל בעיקר באלו: עריכת צוואה; בקשה לצו קיום צוואה; בקשה לצו ירושה; ייצוג בהתנגדויות המוגשות נגד מתן צו ירושה או צו קיום צוואה. במאמר זה נתמקד בתפקידיו של עורך הדין, בטיפול בנושאי הירושה.
צו ירושה – מהו?
לאחר פטירתו של אדם, עזבונו עובר ליורשיו. על מנת לחלק את העיזבון, על היורשים לקבל צו ירושה או צו קיום צוואה. צו ירושה נדרש כאשר המנוח לא הותיר אחריו צוואה. במקרה שכזה, מחולקת ירושתו של המנוח, על פי הסדר המוגדר בחוק הירושה.
כך למשל, אם המנוח הותיר אחריו בת זוג וילדים, בת הזוג תירש מחצית מן העיזבון ואילו המחצית השנייה תתחלק שווה בשווה בין הילדים. מאידך, כאשר קיימת צוואה תקפה, על היורשים לקבל צו קיום צוואה ולאחר קבלתו, יחולק עזבונו של המנוח על פי רצונו, כפי שבא זה לידי ביטוי בצוואה.
אל מי מוגשת הבקשה?
בקשה לצו ירושה מוגשת לרשם לענייני ירושה, על גבי טופס המיועד לכך. היא כרוכה בתשלום אגרה ויש להגישה בארבעה עותקים, כאשר הפרטים שבה מלאים בצורה ברורה ומדויקת. כמו כן, יש לצרף לבקשה את המסמכים הדרושים כמו תעודת פטירה ואסמכתא לתשלום האגרה.
כל אחד מן היורשים, רשאי להגיש את הבקשה לצו ירושה, כאשר עליו לתת הודעה בכתב לכל יתר היורשים, על כך שהוגשה בקשה לקבלת צו ירושה. על מגיש הבקשה, יהיה לצרף לבקשה, עותק מן ההודעה הנ"ל ואישור שליחה שלה. לחילופין, ניתן גם להחתים את כל היורשים על מסמך, אשר בו הם מצהירים על כך כי הם מודעים לכך כי הוגשה בקשה לצו ירושה.
הטיפול בבקשה
ככלל, הטיפול בבקשה לצו ירושה, נעשה על ידי הרשם לענייני ירושה: הרשם בודק את הבקשה, מוודא שכל הפרטים בה מולאו וצורפו לה כל המסמכים הדרושים. לאחר מכן, מעביר הרשם את הבקשה לבא כוחו של היועץ המשפטי לממשלה לקבלת אישורו למתן צו ירושה.
במקביל, מתפרסמת הודעה בעיתון על כך כי הוגשה בקשה לצו ירושה, בכדי לאפשר למי מהציבור להגיש התנגדות למתן הצו. כאשר הבקשה מלאה ולא חסרים בה פרטים וכאשר אין כל התנגדות למתן הצו, יינתן צו ירושה.
אולם ישנם מקרים בהם הרשם לא יטפל בבקשה, אלא יעביר את הטיפול אל בית המשפט לענייני משפחה. העברת הבקשה תיעשה כאשר נדרש לערוך בירור, דיון, באשר לנסיבות (למשל, כאשר המנוח הוא תושב זר) ורק לאחר מכן, ניתן יהיה לקבוע האם יש לתת צו ירושה או אם לאו.
הרשם מעביר את הבקשות לצו ירושה לידי בית המשפט לענייני משפחה בשני מקרים עיקריים: כאשר הוגשה התנגדות למתן צו ירושה וכאשר המנוח הוא תושב חוץ.
חשיבותו של עורך הדין
עניין משפטי, ראוי שיטפל בו עורך דין מקצועי המתמחה בתחום והדבר נכון גם לגבי ענייני ירושה וצואות. לכן, כאשר יש צורך בהגשת בקשה לצו ירושה, יש לפנות אל עורך דין המתמחה בדיני ירושה, אשר יטפל בבקשה על כל שלביה.
עורך הדין ידאג למלא את פרטי הבקשה בצורה מדויקת, ידאג להחתמת יתר היורשים, יצרף את המסמכים הדרושים ויעשה כל הנדרש, כדי לייעל את ההליך ולקבל את צו הירושה בהקדם. כמו כן, אם הבקשה תועבר לטיפולו של בית המשפט לענייני משפחה, ייצג עורך הדין את היורשים בדיון בבית המשפט.