עורך דין לצוואות, מטפל בכל העניינים הקשורים לצוואות וירושות: עריכת צוואה על סוגיה השונים, הגשת בקשה לצו קיום צוואה, בקשה לצו ירושה וייצוג בסכסוכי ירושה שונים. במאמר זה נתמקד בתפקידיו של עורך הדין, כאשר הוא מטפל בנושא הצוואה.
עריכת צוואה
לצוואה ישנה חשיבות משפטית וכלכלית רבה, שכן היא קובעת כיצד יחולק רכושו של המצווה, לאחר מותו. לפיכך, יש לערוך את הצוואה באמצעות עורך דין המתמחה בתחום, על מנת שהצוואה תהיה תקפה, לא תעורר מחלוקת ורצונו של המצווה יצא אל הפועל. אלו תנאים צריכים להתקיים כדי שצוואה תהיה תקפה? אלו הם העיקריים שבהם:
- הצוואה ערוכה באחת מארבע הדרכים הללו: צוואה בפני עדים, צוואה בפני רשות, צוואה בכתב יד או צוואה בעל פה.
- רצון חופשי: הצוואה נכתבה מרצון חופשי וכנה של המצווה, ללא כל כפייה או לחץ מצד היורשים ובעלי עניין אחרים.
- נוסח ברור: על הצוואה להיות מנוסחת בצורה ברורה ולא מעורפלת, על מנת שרצון המצווה ישתקף בה. כאשר הנוסח מעורפל, הדבר פותח פתח למחלוקות בין היורשים, אשר לא פעם מתפתחות להליך משפטי ארוך ומתיש.
יודגש – עריכת צוואה אצל עורך דין המתמחה בתחום, מצמצמת באופן משמעותי את הסיכוי לפגמים בצוואה, טכניים או מהותיים וכך ניתן לקבל בקלות צו קיום צוואה, מבלי שייווצרו סכסוכי ירושה.
שינוי צוואה
ישנם מקרים בהם עולה צורך לשנות צוואה קיימת, למשל, עקב שינוי בהיקף הרכוש של המצווה, אשר גדל, קטן או שינה את סוגו, או למשל, עקב פרידה של המצווה מאשתו. עורך הדין עומד לרשות הלקוח גם בעניין זה ומשנה את נוסח הצוואה, בהתאם לרצונו החדש של המצווה.
חשוב לציין, כי אין כל מניעה חוקית לשנות צוואה וכאשר נכתבו מספר צוואות, המאוחרת ביותר היא זו התקפה. אולם, חשוב מאוד כי על גבי הצוואה האחרונה, ייכתב כי זוהי צוואתו האחרונה של המצווה.
צו קיום צוואה וצו ירושה
עזבונו של אדם שנפטר, יחולק בין יורשיו, כאשר זהות היורשים וחלקם בעיזבון, נקבעים על פי צוואה או על פי דין. כאשר המנוח הותיר אחריו צוואה, יחולק עזבונו על פי הקבוע בה ועל היורשים לקבל צו קיום צוואה, על מנת שניתן יהיה לחלק את העיזבון בפועל.
בהעדר צוואה, תחולק ירושתו של המנוח, על פי הסדר הקבוע בחוק הירושה ואז על היורשים להגיש בקשה לצו ירושה. שתי הבקשות, בקשה לצו קיום צוואה ובקשה לצו ירושה, מוגשות אל הרשם לענייני ירושה.
ככלל, הטיפול בהן נעשה על ידי הרשם ואינו אורך זמן רב. אולם, ישנם מקרים בהם הרשם אינו יכול לטפל בבקשה והוא יעבירה אל בית המשפט לענייני משפחה, למשל, כאשר הוגשה התנגדות למתן צו ירושה או התנגדות למתן צו קיום צוואה. במצב זה, הטיפול בבקשה עובר לבית המשפט, אשר יקיים דיון ויחליט האם לתת את הצו המבוקש או אם לאו.
התנגדות לצוואה
חלק מרכזי בעבודתו של עורך הדין העוסק בענייני צוואות וירושות, הוא ייצוג במסגרת דיון התנגדות לצוואה.
מטרתה של ההתנגדות לצוואה היא לפסול את כולה, או חלקה ועל מנת לקבל תוצאה זו, חייב המתנגד להוכיח את קיומה של אחת או יותר מעילות הפסילה, למשל:
- השפעה בלתי הוגנת: זוהי טענה הבאה לומר כי תוכן הצוואה אינו משקף את רצונו החופשי של המצווה, אלא הוא תוצאה של איום או תחבולה מצד היורשים. בית המשפט בוחן, משנשמעת טענה כזו, את טיב היחסים בין המצווה למי שנטען כי השפיע עליו השפעה בלתי הוגנת וכאשר מדובר בתלות עמוקה החורגת מיחסי קרבה, ייתכן והטענה תתקבל ותוביל לפסילת הצוואה, כולה או חלקה.
- כשרות לערוך צוואה: מצבו הנפשי והפיזי של המצווה, לא אפשר לו להבין את המשמעות וההשלכות של עריכת צוואה.
- טעות בצוואה: טענה בעלת אופי טכני, אשר בחלק ניכר מן המקרים ניתנת לתיקון ולא תוביל לפסילת הצוואה.