עיזבון בנכס שאינו ניתן לחלוקהחוק הירושה תשכ"ה-1965, בבואו להסדיר את אופן חלוקת רכושו של אדם לאחר מותו, מגדיר שתי דרכים אפשריות לביצוע החלוקה, וזאת בהתאם לשאלה האם הנפטר הותיר מאחוריו צוואה בעלת תוקף משפטי, או שלא.

במידה והנפטר הותיר מאחוריו צוואה שכזו, הרי שרכושו יחולק בהתאם לתכתיביה, וזאת למעט במקרים חריגים, כמוגדר בחוק. במידה והנפטר לא הותיר מאחוריו צוואה, חלוקת הרכוש תתבצע בהתאם להוראות החוק, ובשיטת הירושה על פי דין.

יצוין בהקשר זה, כי פעמים רבות, ובעת חלוקת הרכוש בין כלל היורשים, עולה השאלה מהו דינם של נכסים מסוימים, אשר מטבעם אינם ניתנים לחלוקה, או שחלוקה כזו עתידה לפגוע במידה ניכרת בערכם הכספי. חוק הירושה מתייחס בין היתר לסוגיה זו, במסגרת סעיף 113 לחוק.

מהו נכס שאינו ניתן לחלוקה?

סעיף 113 לחוק מתייחס ל"נכס שאינו ניתן לחלוקה ונכס שעל-ידי חלוקה היה מאבד שיעור ניכר מערכו". בפועל מדובר כאן בשני מקרים שונים. המקרה הראשון מתייחס לנכס אשר לא ניתן בפועל לבצע בו חלוקה כלשהיא, כאשר הדוגמא הטובה ביותר היא כמובן נכס דלא ניידי, כגון דירת מגורים בודדת, אשר חלוקתה בין כלל היורשים אינה אפשרית.

המקרה השני מתייחס לנכס אשר, אף שניתן לחלקו בפועל, הרי שהדבר צפוי לגרור ירידה משמעותית בשוויו הכולל, ומשכך חלוקה זו צפויה לפגוע במידה משמעותית בשוויו של העיזבון. כך לדוגמא במקרה של חלקת אדמה אשר הועברה בירושה, אף כי ניתן לחלקה למספר יחידות קטנות יותר, הרי שפעולה זו צפויה לפגוע במידה ניכרת בשוויה הכולל של החלקה, ומשכך הדבר אינו רצוי לאיש, ובראש ובראשונה ליורשים עצמם.

מהם הסדרי הירושה המתייחסים לנכס שאינו ניתן לחלוקה?

בשעה שעיזבונו של הנפטר כולל נכס מסוג זה, יש באפשרותו של כל אחד מהיורשים החוקיים, בין אם במסגרת הצוואה או על פי כללי הירושה, להגיש הצעה לרכישת הנכס בשלמותו, כאשר בשלב זה מתנהל בין היורשים מעין "מכרז", אשר בסופו הנכס יימסר לידי היורש אשר הציע את הסכום הגבוה יותר, וזאת כל עוד ההצעה אינה נופלת משוויו הכספי של הנכס בשוק החופשי.

במסגרת המכרז, הסכום הכספי אשר כל יורש מציע עבור הנכס יקוזז מהשווי הכולל של חלקו בעיזבון, כפי שנקבע בצוואה או בכללי הירושה על פי דין. יצוין, כי לעיתים שוויו של הנכס אף עולה על שווי נתח הירושה העומד לזכותו של היורש, ובמקרה זה יש באפשרותו להוסיף סכום כספי להצעתו, וזאת ישירות מכיסו האישי.

במידה ואיש מבין היורשים אינו מעוניין ברכישתו של הנכס, החוק קובע כי הנכס יימכר בשוק החופשי לכל המרבה במחיר, כאשר הסכום שיתקבל מהמכירה יחולק בין כלל היורשים בדומה לשאר חלקי העיזבון אשר ניתנים לחלוקה.

עד מתי יכולים היורשים להגיש הצעה לרכישת נכס שאינו ניתן לחלוקה?

החוק קובע, כי משעה שעיזבונו של הנפטר כולל בחובו נכס שאינו ניתן לחלוקה, כל אחד מהיורשים החוקיים רשאי להגיש את הצעתו לרכישת הנכס בשלמותו, וזאת כל עוד לא הונפק צו ירושה או צו קיום צוואה רשמי מטעם הרשם לענייני ירושה.

חשוב לזכור, כי במידה ואיש מהיורשים לא הגיש בקשה לרכישת הנכס בפרק זמן זה, זכותם העדיפה של היורשים לרכישת הנכס בשלמותו פגה באופן אוטומטי, ובשלב זה רשאי בית המשפט להורות על מכירת הנכס וחלוקת שווי הנכס בין היורשים. מסיבה זו, חשוב במקרים אלו שלא להתמהמה, ולפעול באופן מידי לצורך הגשת הצעה כספית לשם רכישתו של הנכס.

דילוג לתוכן