באיזה גיל ומתי כדאי לערוך צוואה?במשך שנים רבות היה נהוג לערוך צוואה בגיל מבוגר אולם, כיום, הולכת וגדלה המודעות לכך כי חשוב לערוך צוואה כבר בגיל צעיר, גם אם כאשר לא נצבר רכוש רב. 

במאמר זה נסביר מהי צוואה, באלו מקרים חשוב במיוחד לערוך צוואה והאם יש צורך לפנות לשם כך לעורך דין.

מהי צוואה?

אחד המסמכים המשפטיים החשובים ביותר עליו חותם אדם בימי חייו הוא הצוואה. זהו מסמך אשר במסגרתו מורה אדם למי יועבר רכושו לאחר מותו. באמצעות הצוואה, יכול המצווה לקבוע מראש מי יהיו יורשיו ומה יהיה חלקם בעיזבון וכך לדאוג לעתידם הכלכלי של הקרובים אליו. כמו כן, הצוואה מאפשרת למצווה לשמור על האינטרסים הכלכליים ברכוש שצבר ולמנוע הפסדים כספיים.

עריכת צוואה בישראל, נעשית על פי חוק הירושה, הקובע מספר סוגים של צוואות: צוואה בעדים (היא הנפוצה ביותר), צוואה בעל פה, צוואה בכתב יד וצוואה בפני רשות. לכל אחד מסוגי הצוואות, כללים משלו ועל מנת שהצוואה תהיה חוקית ובעלת תוקף משפטי, יש להקפיד למלא אחר אלו בדייקנות.

מתי כדאי לערוך צוואה?

עריכת צוואה היא הדרך היחידה להבטיח כי רכושנו יועבר ליקירים לנו, היות שעל פי דיני הירושה, בהעדר צוואה, העיזבון יחולק על פי סדר הירושה הקבוע בחוק, אשר לעיתים קרובות, אינו תואם את רצון המצווה. קשה לומר כי יש גיל מסוים בו צריך לערוך צוואה ולמעשה, ברגע בו אדם צבר רכוש כלשהו בעל ערך רגשי/כלכלי, כדאי לערוך צוואה אשר תשקף את רצונו מה ייעשה ברכושו לאחר מותו. יחד עם זאת, ניתן להצביע על מספר מצבים בהם ישנה חשיבות מובהקת לעריכת צוואה. להלן מספר דוגמאות:

  1. בעת גירושין: כאשר בני זוג מחליטים להתגרש, הם בדרך כלל אינם מעוניינים עוד כי בן הזוג יירש אותם. אולם, כל עוד לא ניתן גט, בהעדר צוואה הקובעת אחרת, בני הזוג יורשים זה את זו. משכך, חשוב מאוד לערוך צוואה בעת הליך גירושין באמצעותה יקבע כל אחד מבני הזוג מי יהיו יורשיו.
  1. ידועים בציבור: אמנם, דיני הירושה חלים גם על זוגות ידועים בציבור, אולם מדובר בסטטוס טעון הוכחה. עריכת צוואה יוצרת את זכות הירושה באופן ברור ומייתרת את הצורך להציג ראיות לקיומו של הקשר. לפיכך, מומלץ לידועים בציבור לערוך צוואה.
  1. רכוש רב: במקרים בהם אדם צבר רכוש רב ומגוון, חשוב לערוך צוואה, אשר תגדיר באופן ברור את היורשים וחלקם בעיזבון וכך ניתן למנוע מחלוקות וסכסוכי ירושה.

עריכת צוואה – אצל עורך דין בלבד

למסמך הצוואה משמעות כלכלית ואישית מרחיקת לכת, שכן באמצעותה, מחליט אדם למי יועבר רכושו לאחר פטירתו ובאיזה אופן. על מנת להבטיח כי הצוואה אכן תשקף את רצונו של המצווה וכדי למנוע מאבקי ירושה בעתיד, אשר יכולים לגרום הן להפסדים כלכליים והן לקרע משפחתי, חשוב מאוד לפנות לעורך דין לשם עריכת הצוואה.

עורך הדין יקבל את כל הפרטים הדרושים אודות הרכוש וזהות היורשים וינסח את הצוואה באופן ברור ונבהיר, תוך הקפדה על הנחיות המצווה והוראות הדין. באופן הזה, ניתן לצמצם משמעותית את הסיכוי למחלוקות פרשניות ולסכסוכים משפחתיים על רקע הירושה.

כמו כן, היה ויש צורך במרוצת השנים לתקן את הצוואה (למשל כי זהות אחד היורשים השתנתה או כאשר היקף הרכוש השתנה) עורך הדין יבצע את השינוי בצוואה וידאג כי הדבר אינו פוגם בתוקפה. בנוסף, בעת פטירתו של המצווה, עורך הדין ידאג לטפל בבקשה לקבלת צו קיום צוואה וכן יטפל בהתנגדויות לצוואה, היה ויוגשו.

דילוג לתוכן