פסולי ירושהחוק הירושה, תשכ"ה-1965 מכיר בזכותו הטבעית של כל אדם לקבוע את אופן חלוקת רכושו לאחר מותו, כאשר זכות זו נחשבת כבעלת מעמד עליון, אשר נובעת ישירות מזכותו של כל אדם להחזיק ברכוש, ולעשות עמו כרצונו.

מסיבה זו, החוק מכיר בצוואתו של האדם, המסדירה את חלוקת רכושו, כמסמך משפטי לכל דבר, המבטא את רצונו האחרון של המוריש בכל הנוגע לחלוקת רכושו.

עם זאת, קיימים מקרים חריגים בהם החוק קובע, כי צוואה מסוימת, אף שנוסחה בהתאם לכללים לניסוח צוואה, כפי שמגדיר החוק, אינה ניתנת למימוש, וזאת ממספר סיבות. אחת מאותן הסיבות היא העובדה שהיורש המיועד הוגדר כ"פסול ירושה", או "פסול לרשת", מה שפוסל את זכותו ליהנות מנתח כלשהו מירושתו של הנפטר.

מתי אדם מוגדר כ"פסול ירושה"?

הדין הישראלי, המתבסס בין היתר גם על עקרונות המוסר, קובע כי אדם יוגדר כפסול ירושה במקרים בהם התנהלותו שלא בתום לב החישה את קיצו של המוריש. כך לדוגמא, נקבע כי אדם אשר רצח את אביו לא יהיה זכאי לנתח מירושתו, וזאת בהתאם לעיקרון המוסרי הבסיסי של "הרצחת וגם ירשת".

עם זאת, הגדרת אדם כפסול ירושה לא מוגבלת רק לאותם מקרי הקיצון, בהם האדם נטל במו ידיו את חייו של המוריש.

במסגרת שורת פסקי דין, בתי המשפט בישראל קבעו כי גם במקרים בהם היורש המיועד פעל בצורה כלשהיא על מנת להחיש את קיצו של המוריש, וזאת בין אם במטרה ליהנות מנתח הירושה ובין אם לא, הרי שאותו היורש יוגדר כפסול ירושה, וזכותו ליהנות מנתח הירושה לו הוא זכאי מבחינה חוקית תישלל באופן מוחלט.

כמו כן, הכרזה על אדם כפסול ירושה יכולה להיעשות גם במקרים בהם לאותו האדם לא היה קשר ישיר למותו של המוריש, אך התנהלותו הכללית ביחס למוריש ולעיזבונו אינה עומדת בכללי המוסר הבסיסיים.

כך לדוגמא, במידה ונמצא כי היורש המיועד ביקש לזייף את צוואתו האחרונה של המוריש, או להסתיר את עצם קיומה, הרי שגם במקרה זה הוא צפוי להיות מוגדר כפסול ירושה, שכן פעולותיו נעשו במטרה לחבל במימוש רצונו האחרון של הנפטר, בכל הנוגע לחלוקת רכושו לאחר מותו.

כיצד מוגדר אדם כפסול ירושה?

הסמכות החוקית להכריז על אדם מסוים כפסול ירושה, ומשכך לשלול את זכותו החוקית לקבלת נתח מהירושה, נתונה בידיו של בית המשפט. חשוב להבהיר, כי החוק הישראלי מקנה לבתי המשפט בישראל סמכות רחבה במיוחד בכל הנוגע להגדרת אדם כפסול ירושה, ומשכך הדבר נקבע בכל מקרה לגופו, ובהתאם למכלול הגורמים הרלוונטיים.

יש לזכור, כי מטבע הדברים, הכרזה על אדם כפסול ירושה מנוגדת לעיקרון הבסיס במסגרת דיני הירושה במדינת ישראל, אשר קובעים כיצד יחולק רכושו של הנפטר לאחר מותו, בין אם במסגרת צוואתו, או בין אם בחלוקה על פי דין.

מסיבה זו, הכרזה על אדם מסוים כפסול ירושה, ובמיוחד משעה שאותו האדם מוגדר כבעל זכות טבעית או מוקנית לחלק ניכר מירושתו של הנפטר, אינה נעשית כלאחר יד, ומתבצעת רק במקרים חריגים, בהם התנהלותו של היורש המיועד מוגדרת כפסולה באופן מהותי.

בסופו של דבר, ההכרזה על אדם כפסול ירושה היא תהליך משפטי ארוך ומסובך, אשר התמצאות בו דורשת הבנה מפליגה בעקרונות המשפט הישראלי בכלל ובדיני הירושה בפרט.

מסיבה זו, במידה והנכם מעורבים בתיק מסוג זה, מומלץ בחום להסתייע בעורך דין בקיא ומיומן, אשר יסייע בפישוט ההליכים המשפטיים, ויגדיל את הסיכויים לקבלת פסק דין אוהד.

דילוג לתוכן