בעוד שבמרבית המקרים, המונח צוואה מתייחס למסמך משפטי כתוב, אשר נוסח על ידי המוריש עצמו, או שנחתם על ידו, קיימים מקרים חריגים בהם אין באפשרותו של המוריש לחתום על צוואתו האחרונה, ובכך להפכה למסמך משפטי תקף. עבור מקרים אלו נוצר סעיף 23 במסגרת חוק הירושה, אשר מכיר, בכפוף לתנאים מסוימים, בתקפותה של צוואה אשר ניתנת בעל פה.
מאחר ומדובר בסוגיה משפטית חריגה, חשוב להבין את התנאים המלאים לניסוח הצוואה, שכן מטבע הדברים, כל חריגה מהנוהל, ולו מזערית, עלולה לפגום בתוקפה המשפטי של הצוואה, ואף לבטלה לחלוטין.
כללים מחייבים
התנאי הבסיסי, אשר בלעדיו הצוואה שניתנת בעל פה אינה מוכרת כצוואה על ידי החוק הישראלי, הוא הימצאותו של המוריש במצב "שכיב מרע", כלומר על ערש דווי, ובשל כך אין ביכולתו לחתום בעצמו על הצוואה.
המונח עצמו תקף גם למקרים בהם המוריש חש עצמו כמי שעומד בפני המוות, גם אם הדבר לא מדויק מבחינה עובדתית, ובתנאי שמתוך הכרה במותו הקרב המוריש הביע את רצונו לנסח את צוואתו האחרונה.
התנאי השני קובע כי המוריש יכתיב את צוואתו בפני שני עדים, אשר מוגדרים ככשירים למתן עדות על פי החוק הישראלי, ואשר הינם בקיאים בלשון דיבורו של המוריש באופן מלא. יצוין, כי בפסיקות קודמות מטעם בתי המשפט, הובהר כי אין חובה ששני העדים ינכחו בעת מסירת הצוואה, וכי ניתן שהדברים יועברו לכל אחד מהם, בזמנים שונים.
לאחר שמיעת הצוואה, על שני העדים מוטלת החובה להעלות את הדברים שנמסרו על גבי מסמך רשמי ומסודר, המהווה "זיכרון דברים". לאחר מכן, עליהם לאשר את נכונות הדברים באמצעות חתימתם על המסמך, ולהפקידו בידי רשם בית המשפט לענייני ירושה, יחד עם פירוט הנסיבות אשר מצדיקות מתן תוקף משפטי לצוואה, וזאת סמוך ככל הניתן למועד הפטירה של המוריש. אף שבמרבית המקרים זיכרון הדברים מנוסח באותה השפה בה ניתנה הצוואה, הרי שאין בכך הכרח, כל עוד מדובר בתרגום מדויק של הצוואה.
חשוב להדגיש, כי תוקפה של צוואה שבעל פה הינו חודש אחד בלבד. משמעות הדבר היא, כי במידה והמוריש נשאר בחיים לתקופה של חודש ויום לפחות לאחר מתן הצוואה, הרי שתוקפה המשפטי בטל, וזאת למעט מקרים חריגים ביותר, אשר נקבעים על ידי בית המשפט.
יתרונות וחסרונות
יתרונה הגדול של הצוואה מתבטא בהיותה פתרון חריג ומידי למקרים בהם אין באפשרותו של המוריש לחתום על צוואה משפטית רגילה, וזאת במטרה להבטיח כי זכותו הטבעית של המוריש לקבוע כיצד יחולק רכושו תישמר ככל הניתן.
עם זאת, בבסיסה, צוואה שבעל פה הינה עניין משפטי מסובך ביותר, אשר בתי המשפט מתייחסים אליו בספקנות רבה. משכך, חוסר הקפדה על הנהלים הרלוונטיים תביא במרביתם המוחלט של המקרים לביטול תקפותה של הצוואה.
כמו כן, ומטבע הדברים, בשעה שהאדם עומד למול אפשרות מותו, לא ניתן להגדיר את מצבו הנפשי כיציב, ומשכך, פעמים רבות מבקשים גורמים מסוימים, לרבות בני משפחה, לערער על תוקף הצוואה, מאחר וניתנה בחוסר צלילות דעת, או אף בעקבות מניפולציה לא ראויה מצד גורמים אחרים.
לאור האמור, בכל מקרה בו מתקיים דיון משפטי הנוגע לתקפותה של צוואה בעל פה, ישנה חשיבות רבה בהתייעצות עם עורך דין מיומן ומנוסה, אשר יבטיח כי העובדות הרלוונטיות יודגשו במסגרת הדיון המשפטי, וזאת על מנת להבטיח כי רצונו האמתי של המנוח בחייו יזכה לביטוי מלא, גם לאחר מותו.
לקריאה באותו הנושא: צוואה מוסרית