צוואה הדדית משותפתהמונח "צוואה הדדית משותפת" מתייחס לצוואה אשר לא נכתבה על ידי המוריש לבדו, ולא מבטאת את רצונו האישי בלבד, אלא מהווה למעשה חוזה בין שני בני זוג, כאשר צוואתו של המוריש מתבססת על צוואתו של המוריש השני, ולא ניתן להתייחס לכל אחת מהן בנפרד.

צוואה זו שונה בבסיסה משאר סוגי הצוואות אשר מוכרות על ידי החוק בישראל, אשר מעמדן המשפטי נגזר מסעיפיו המקוריים של חוק הירושה, תשכ"ה-1965. צוואה הדדית משותפת קיבלה מעמד משפטי רק בשנת 2005, ובעקבות תיקון 8א' לחוק שיצא באותה שנה. מאחר ומדובר בתחום סבוך מבחינה משפטית, חשוב להבין היטב את משמעותה של הצוואה, ומהם הכללים המחייבים במסגרתה.

כללים מחייבים

על פי החוק, המונח צוואה הדדית משותפת מתייחס לצוואה אשר מנוסחת במשותף על ידי שני בני זוג, כאשר אין חובה שאלו יהיו קשורים בברית הנישואין, וכל עוד מדובר בקשר יציב ומתמשך הנתפס ככזה בעיני שני הצדדים.

את הצוואה ניתן לנסח במסמך אחד, אשר נכתב במשותף על ידי שני הצדדים, או בשני מסמכים שונים, אשר מתייחסים מפורשות האחד לרעהו, ומתבססים זה על זה. בעיני החוק, לשני הנוסחים תוקף משפטי זהה.

בניגוד למצב הקיים לגבי צוואה פרטנית, כאשר המוריש רשאי לשנותה או לבטלה ככל שהוא מעוניין בכך וללא צורך בנימוק. לגבי צוואה הדדית משותפת החוק קובע, כי במידה ואחד מהצדדים מבקש לסגת מצוואתו, עליו להודיע זאת בכתב לשותפו לניסוח הצוואה. מרגע שההודעה התקבלה על ידי בן הזוג השני, תוקפה של הצוואה המשותפת בטל מבחינה משפטית.

במקרים בהם אחד מבני הזוג מעוניין לבטל את הצוואה לאחר פטירתו של בן הזוג השני, החוק מבדיל בין שני מקרים. במידה והצוואה עדיין לא יצאה לפועל, יש באפשרותו של בן הזוג לסגת מהצוואה המשותפת, אך הדבר יביא לנישולו מכל סכום כספי או טובה אחרת, אשר הוא, ילדו או אחיו, היו אמורים לקבל במסגרת הצוואה.

במידה והצוואה יצאה כבר אל הפועל, על מנת לבטל את תוקפה המשפטי נדרש המבטל להשיב לעיזבון כל סכום כספי או טובה אחרת, אשר הועברו לרשותו. במקרים בהם הדבר כבר אינו אפשרי, מסיבות אלו ואחרות – ישיב לעיזבון את השווי המוערך של הטובין שניתנו לו במסגרת הצוואה.

יתרונות וחסרונות

מטבע הדברים, יתרונה הגדול של צוואה הדדית משותפת הינה במתן אפשרות לבני הזוג להחליט במשותף בדבר גורל נכסיהם המשותפים לאחר פטירתם. יש לציין, כי במקרים רבים לא ניתן להכריע בשאלה למי מבני הזוג שייך נכס מסוים, והניסיון לקבוע זאת עלול להוביל לחיכוכים מרים בין השניים, ואף לפירוק התא הזוגי.

לצד זאת, קיימים גם חסרונות מהותיים בצוואה, שכן האפשרות כי אחד מהצדדים יבקש, בשלב זה או אחר, להתנער מהסכמתו לתנאי הצוואה, הינה אפשרות סבירה, ובמקרים רבים מתרחשת כתוצאה משינויים דרסטיים במצבם וביחסיהם של בני הזוג, אותם לא היה ניתן לצפות מראש. במצבים כאלו, ומאחר ולא ניתן תמיד להגדיר מראש את שוויה של הירושה, הדבר עלול להוביל לתהליך משפטי ארוך ומסובך, עבור כל המעורבים.

מסיבה זו, מומלץ עוד טרם ניסוח הצוואה, להקפיד ולהתייעץ עם עורך דין בקיא ומיומן בתחום דיני הירושה, על מנת להבטיח כי הצוואה תנוסח בצורה בהירה, אשר תמנע, גם במקרים של התנערות עתידית של אחד הצדדים מהצוואה, כניסה לסכסוך משפטי ארוך ומיותר, אשר תוצאותיו עבור האדם, וכן על היחסים בתוך התא המשפחתי עצמו, עלולות להיות הרסניות.

דילוג לתוכן