צוואה בכתב יד, אשר תוקפה המשפטי מעוגן במסגרת חוק הירושה, תשכ"ה-1965, סעיף 19, הינה הסוג הפשוט ביותר לניסוח מבין כלל סוגי הצוואות המוכרות כיום במשפט הישראלי.
עם זאת, ומאחר וצוואה הינה בבסיסה מסמך משפטי בעל תוקף מחייב, אשר לו משמעות רחבה באשר לעתיד רכושו של הנפטר, חשוב להבין את העקרונות העומדים בבסיסה של הצוואה, וכך להימנע מטעויות קריטיות, אשר עלולות להביא אף להתעלמות מהתוכן המצוי בה, במסגרת חלוקת רכושו של הנפטר.
כללים מחייבים
כמשתמע משמה, צוואה בכתב יד הינה צוואה אשר נכתבת במלואה על ידי המוריש עצמו. הכלל הבסיסי בחיבור הצוואה הינו, כי עליה להיות מנוסחת בכתב ידו של המוריש, וזאת לכל אורכה.
כמו כן, ובנוסף לעקרונות חלוקת הרכוש בהתאם להעדפות המוריש, עליה לכלול את התאריך המלא של יום חיבור הצוואה, על מנת להבטיח כי זו אכן הצוואה האחרונה והמעודכנת ביותר של המוריש, וכן את חתימתו של המוריש עצמו, המאשר את תקפות דבריו.
יש לציין, כי בניגוד לסברה הנפוצה, צוואה אשר מודפסת באמצעות מחשב או מכונת כתיבה, אשר על גבה מתווספת חתימתו של המוריש, אינה צוואה תקנית, ובשל כך היא על פניו חסרת תוקף משפטי מבחינת החוק בישראל, אשר מבהיר מפורשות כי על הצוואה כולה להיות מנוסחת בכתב ידו של המוריש.
עם זאת, ומאחר ובתי המשפט בישראל ערים לאופייה של הצוואה, אשר מנוסחת פעמים רבות ללא סיוע וייעוץ משפטי, במרבית המקרים משתדל בית המשפט להתעלם מחריגות מינוריות מהכללים הטכניים, וזאת כל עוד ברור לחלוטין כי הצוואה אכן מבטאת את רצונו האחרון והסופי של הנפטר.
לעומת זאת, במקרים בהם קיים חשד בדבר קיומה של צוואה נוספת, או לחילופין הוגש ערעור באשר לתקפותה של הצוואה, בית המשפט מתייחס גם לגורמים אלו בבואו להחליט בדבר מעמדה המשפטי של הצוואה.
יתרונות וחסרונות
יתרונה הגדול של הצוואה מתבטא בעובדה שלצורך ניסוחה, האדם אינו נדרש לסיוע או תיווך מצדם של גורמי חוץ שונים. בניגוד לשאר סוגי הצוואות, בניסוח צוואה בכתב יד אין צורך בעדים או בייעוץ משפטי מסוג כלשהו, וכל אדם יכול לחבר את צוואתו באופן פשוט ומידי.
עם זאת, קיימים שני חסרונות עיקריים לניסוח צוואה בכתב יד.
ראשית, ומטבע הדברים, במרבית המקרים מנסח הצוואה הוא "אדם מן היישוב", אשר אין לו ידע משפטי וניסיון בניסוח צוואות. משמעות הדבר היא, שהאדם משתמש במילותיו שלו על מנת להביע את רצונו.
עם זאת, פעמים רבות אופן ניסוח הצוואה אינו ברור מעל לכל ספק, שכן לאורך הצוואה המוריש משתמש במונחים המוכרים לו, שלא בהכרח מוכרים לבית המשפט. הדבר עלול להשאיר פתח לדיונים מיותרים, אשר עלולים בסופו של דבר למנוע את ביטוי רצונו האחרון של הנפטר.
שנית, ומאחר והצוואה מנוסחת במרבית המקרים על ידי המוריש עצמו, בחדרי חדריו, קיים פתח בפני אלו הרואים עצמם כנפגעים מהחלטות הצוואה לערער על תקפותה. זאת בין היתר תוך ניסיון להוכיח כי הצוואה חוברה שלא על ידי המוריש עצמו, אלא על ידי גורמים אחרים, וכי חתימת המוריש התבצעה בחוסר שיקול דעת, או לחילופין במצב נפשי לא צלול.
בשל כך, גם במידה והאדם מחליט לנסח צוואה בכתב יד, חשוב ביותר להקפיד ולהתייעץ עם עורך דין בקיא ומיומן בתחום הצוואות, על מנת להבטיח שהצוואה תנוסח בצורה משפטית ברורה, אשר לא תשאיר כל פתח לסכסוכים עתידיים, בין בני המשפחה וגורמים אחרים.