צוואה לפי העתק - מהי ובאילו מקרים מתקיימת?לאחר מותו של אדם, רכושו יחולק על פי צוואתו, בכפוף לקבלת צו קיום צוואה. קבלת הצו, מותנית בהגשת הצוואה המקורית של המנוח, כך קובע חוק הירושה.

אולם, מה קורה במצב שבו אין בידי היורשים את הצוואה המקורית? אז יש להגיש בקשה לאישור צוואה לפי העתק ואם זו תאושר, יינתן צו קיום צוואה ועזבונו של המנוח יחולק ליורשים, בהתאם לאמור בצוואה.

צו קיום צוואה

אנשים רבים עורכים צוואה במהלך חייהם, על מנת להבטיח את עתידם הכלכלי של בני המשפחה. באמצעות הצוואה, מורה אדם כיצד יחולק רכושו לאחר פטירתו: זהות היורשים וחלקו של כל אחד מהם בעיזבון.

לאחר פטירתו של המצווה, על היורשים לפנות לרשם לענייני ירושה, בבקשה לקבלת צו קיום צוואה. הצו מהווה גושפנקא משפטית לכך כי הצוואה תקינה וערוכה כדין וניתן לפעול על פיה ולחלק את רכושו של המנוח על פי הקבוע בה. יודגש כי ללא צו קיום צוואה, לא ניתן יהיה לממש את הצוואה ולהוציאה אל הפועל.

לבקשה לקבלת צו קיום צוואה, יש לצרף מסמכים שונים ובראשם, הצוואה כמובן, כאשר על פי חוק הירושה, יש להציג את הצוואה המקורית. במרבית המקרים, דרישה זו אינה מציבה כל קושי שכן הצוואה זמינה ליורשים, אם משום שהופקדה בידי אחד מהם, אם כאשר הופקדה בידי עורך דין או אף אצל הרשם לענייני ירושה. אולם, ישנם מצבים בהם כי אין בידי היורשים את הצוואה המקורית. האם ניתן יהיה לקבל צו קיום צוואה במצב שכזה?

צוואה לפי העתק

כאמור מעלה, חוק הירושה קובע כי על היורשים להציג את הצוואה מקורית, על מנת לקבל צו קיום צוואה. אולם, בד בבד, ישנה גם התייחסות בחוק למצב שבו המסמך המקורי לא בנמצא. אז בית המשפט מוסמך להותיר את הוכחת הצוואה באמצעות הגשת העתק שלה. פירוש הדבר הוא כי במקרה שבו אין בידי היורשים את המסמך המקורי, עליהם להגיש לבית המשפט בקשה לאישור צוואה על פי העתק. אם זו תאושר, ניתן יהיה לקבל צו קיום צוואה ולחלק את הרכוש בין היורשים.

לעניין זה יש להבהיר, נטל הראיה המוטל על היורשים בבקשה זו אינו פשוט כלל וכלל ובית המשפט אינו מאשר בנקל בקשות להוכחת צוואה באמצעות העתק. על כן חשוב מאוד להיעזר בסוגיה זו בעורך דין המתמחה בדיני ירושה, אשר יטפל בבקשה עבור היורשים וכך גדל הסיכוי כי הבקשה תתקבל.

נטל ההוכחה המוטל על היורשים

ככלל, יורש המבקש להוכיח קיומה של צוואה באמצעות העתק, יידרש לעמוד בנטל ראייה כבד ולהוכיח בפני בית המשפט שלושה אלמנטים. הראשון הוא כי הצוואה המקורית הושמדה בנסיבות שאין בהן כדי לבטלה.

כלומר, יש להציג ראיות המעידות על כך כי המנוח היה מעוניין בעריכת צוואה וכי היא נעשתה באחת מן הדרכים לעריכת צוואה, כגון צוואה בעדים. האלמנט השני הוא כי תוכנה של הצוואה הוא אותנטי וכי ניתן להבין מן ההעתק, את זהות היורשים ואת חלקם בעיזבון.

שלוש, במקרים בהם לא ידוע כי הצוואה הושמדה, אלא למשל, מדובר באובדן הצוואה, יהיה על היורשים להוכיח כי נעשו מאמצעים סבירים לאתרה ויש לפרט בפני בית המשפט, במסגרת הבקשה, אלו צעדים ננקטו כדי לאתר את הצוואה המקורית.

דילוג לתוכן