צוואה היא מסמך משפטי בכתב בו מסדיר אדם את חלוקת רכושו לאחר מותו. באמצעות עריכת צוואה, יכול המצווה להבטיח כי נכסיו ורכושו יחולקו לפי רצונו לאחר פטירתו.
אין מגבלה על מספר הצוואות שיכול אדם לערוך במהלך חייו, אולם הכלל הוא שהצוואה המאוחרת בזמן היא זו אשר קובעת והיא גוברת על הצוואות הקודמות.
אילו סוגי צוואות קיימים?
חוק הירושה, התשכ"ה – 1965, מכיר בארבעה סוגי צוואות שלהן תוקף משפטי מחייב:
- צוואה בכתב יד – כתובה כולה בכתב ידו של המצווה, ונושאת את חתימתו של המצווה ותאריך עריכתה.
- צוואה בעדים – צוואה מודפסת או כתובה בכתב יד, הנושאת תאריך ועליה חותם המצווה בפני שני עדים אשר גם הם חותמים עליה באותו מעמד כדי לאשר שאכן המצווה חתם על הצוואה בנוכחותם.
- צוואה בפני רשות – צוואה בעל פה או בכתב שמוסר המצווה בפני שופט, הרשם לענייני ירושה, חבר בית דין דתי או נוטריון.
- צוואה בעל פה – ידועה גם בשם צוואת "שכיב מרע", שכן חוק הירושה מכיר באפשרות זו רק כאשר המצווה נמצא על ערש דווי או מאמין שהוא במצב כזה. על הצוואה להיאמר בפני שני עדים המבינים את שפת המצווה ועליהם לרשום זיכרון דברים אודות נסיבות מסירת הצוואה, תוכן הציווי ותאריך עריכת הצוואה, ולאחר מכן להפקיד את הצוואה אצל רשם הירושה. צוואה בעל פה בטלה לאחר חודש אם חלפו הנסיבות שהצדיקו את עריכתה והמצווה עודנו בחיים.
מיהו נוטריון?
כאמור לעיל, צוואה בפני רשות יכולה להינתן בין היתר בפני נוטריון. בהתאם להוראות חוק הנוטריונים, התשל"ו – 1976, אדם יהיה כשיר לקבל רישיון נוטריון אם הוא עורך דין במקצועו 10 שנים לפחות והינו אזרח ישראלי או תושב קבע בישראל.
עורך דין בעל רישיון נוטריון, מוסמך לאמת, לאשר ולערוך מסמכים משפטיים מסוימים שהחוק דורש שיבוצעו על ידי נוטריון בלבד, דוגמת צוואה בפני רשות.
עריכת צוואה בפני נוטריון
לצורך עריכת צוואה בפני נוטריון, על המצווה להתייצב בפני נוטריון עם מסמך צוואה מוכן ותעודת זהות. על הנוטריון להקריא את הצוואה בפני המצווה ולוודא כי הוא אכן הבין את תוכן הצוואה ומשמעותה המשפטית, כי הוא צלול וכשיר מבחינה מנטאלית.
יש לוודא כי הצוואה נערכה מרצונו הטוב והחופשי של המצווה ללא כל התערבות או השפעה פסולה של קרוב משפחה או אדם אחר. רק לאחר מכן יאשר הנוטריון את הצוואה בהתאם לנוסח קבוע המצוי בתוספת לתקנות הנוטריונים. מספר עותקים של הצוואה יימסרו למצווה לפי רצונו ועותק אחד יישמר בידי הנוטריון כמתחייב לפי חוק הנוטריונים.
עלות עריכת צוואה בפני נוטריון
תעריפי אימות צוואה בפני נוטריון נקבעים על ידי משרד המשפטים והינם אחידים לכל נוטריון.
נכון לשנת 2017 מחיר אימות צוואה בפני נוטריון הינו 238 ₪, בתוספת 122 ₪ לכל חותם נוסף ו-73 ₪ לכל עותק (אישור) נוטריוני נוסף.
יש לקחת בחשבון שניסוח ועריכת הצוואה עצמה על ידי עורך דין (לא חייב שיהיה נוטריון) הינם בתשלום נוסף ונפרד, ללא קישור לאימות הצוואה על ידי הנוטריון.
הפקדת צוואה
אדם רשאי, אך אינו חייב, להפקיד את צוואתו בלשכת הרשם לענייני ירושה. הפקדת הצוואה מבטיחה שלא יינתן לאחר מות המצווה צו ירושה או צו קיום צוואה בהתעלם מהצוואה שהשאיר והפקיד.
על מנת להפקיד צוואה על המצווה להגיע אישית ללשכת הרשם לענייני ירושה שבקרבת מקום מגוריו, בצירוף הצוואה המקורית ותעודת זהות. הפקדת הצוואה כרוכה בתשלום אגרה.