צוואה בעדים, המוכרת גם בשם "צוואה בפני עדים", היא אחת מהדרכים הפופולאריות בישראל כיום לניסוח צוואה.
הצוואה מבקשת לשלב את יתרונותיה של הצוואה בכתב יד – פשטות ונאמנות לרצונו של המוריש, יחד עם צמצום חסרונותיה, ובמיוחד בשאלת מקוריות ואמינות הצוואה. מעמדה המשפטי של הצוואה מעוגן, בדומה לשאר סוגי הצוואות, כחלק מחוק הירושה, וזאת במסגרת סעיף 20 של החוק.
כללים מחייבים
בדומה לצוואה בכתב יד, גם צוואה בעדים נדרשת להיות מנוסחת בכתב, ולכלול את תאריך ניסוח הצוואה, וכן את חתימת המוריש עצמו. עם זאת, ובניגוד לצוואה בכתב יד, את הצוואה בעדים אין חובה שהמוריש עצמו ינסח בכתב ידו, וניתן שבא כוחו יבצע זאת. כמו כן, את הצוואה ניתן להדפיס במכונת דפוס, ולא רק באמצעות כתיבה ידנית.
לאחר שניסח את צוואתו, וטרם חתימתו על גב הצוואה, נדרש המוריש לזמן שני עדים. לאחר התייצבותם מולו הוא מחויב להצהיר בפניהם, בעל-פה או בכתב, כי זו היא צוואתו, המהווה את רצונו הסופי והמוחלט.
רק לאחר הצהרה זו, ובכפוף לנוכחותם הפיזית של שני העדים בחדר יחד עם המוריש, רשאי המוריש לחתום על צוואתו, ולאחר מכן נדרשים שני העדים להוסיף את חתימתם על גבי הצוואה, ובכך לאשר כי זו נחתמה באופן חופשי, ובהתאם לשיקול דעתו של המוריש עצמו.
יובהר, כי בפסיקות קודמות מטעם בתי המשפט בסוגיה, הודגש כי נוכחות העדים בחדר עם המוריש בעת חתימתו על הצוואה מהווה תנאי הכרחי, כאשר אי עמידה בו הופכת את הצוואה לבטלה מבחינה משפטית.
על פי הסעיף הרלוונטי בחוק, שני העדים מטעם המוריש לא מחויבים להיות בעלי הכשרה משפטית, או כל הכשרה אחרת. עם זאת, הם נדרשים להיות מעל לגיל 18, כשירים למתן עדות משפטית בהתאם להוראות הדין הישראלי, וללא כל קשר משפחתי למוריש, לרבות בני זוג נשואים. כמו כן, העדים אינם יכולים להיות מבין אלו הנהנים מהירושה, או מבין אלו שעסקו בניסוחה.
חשוב להדגיש, כי מקרים שכאלו, אשר מתגלים על ידי בית המשפט, עלולים להביא לביטול תקפותה המשפטית של הצוואה, וזאת למעט מקרים חריגים ביותר, וכאשר ברור כי מדובר ברצונו האחרון של הנפטר.
יתרונות וחסרונות
מטבע הדברים, הצוואה בעדים מאפשרת למוריש לנסח את צוואתו בצורה חופשית, וללא כל מגבלות, כאשר נוכחותם של העדים בעת החתימה על הצוואה מבטיחה כי האפשרות לערעור עתידי על מהימנות הצוואה תצומצם למינימום. שכן העדים מאפשרים להוכיח כי זו בוצעה באופן חופשי, ובהתאם לרצונו של המוריש.
מאחר ובכל דיון משפטי העוסק בתוקף משפטי של צוואה, העיקרון המרכזי אליו שואף בית המשפט הוא הניסיון להגשים את רצונו האחרון של המוריש, מדובר ביתרון גדול, המצמצם למינימום את הסיבוכים המשפטיים העתידיים. מסיבה זו, ברור מדוע מדובר בשיטה הנפוצה ביותר כיום לניסוח צוואה במדינת ישראל.
עם זאת, ועל אף שבמרבית המקרים בית המשפט מתעלם מחריגות מינוריות בכללים הטכניים של ניסוח הצוואה, כל עוד ברור לחלוטין כי זו משקפת את רצונו האחרון של הנפטר, קיימים מקרים בהם נטען כי נוכחות העדים לכשעצמה הפעילה לחץ על המוריש, וגרמה לו לפעול בניגוד לרצונו המפורש.
במקרים כאלו, ומאחר ובית המשפט כאמור מבקש להכריע בראש ובראשונה בשאלת רצונו של המוריש, חשוב ביותר להתייעץ עם עורך דין מנוסה ומיומן, וטרם פנייה לערכאות המשפטיות, על מנת להבטיח כי רצונו האמתי והאחרון של הנפטר אכן יזכה לייצוג הולם בבית המשפט, ובעקבות זאת במבחן התוצאה.