אנשים רבים בוחרים לחתום בחייהם על צוואה, מסמך משפטי אשר במסגרתו, קובע המצווה, אל מי יועבר רכושו בעת פטירתו.
חוק הירושה קובע מספר תנאים לכשרותה של צוואה וכאשר תנאי כלשהו אינו מתקיים, מדובר בצוואה פגומה. כאשר נפל פגם בצוואה, רשאי בית המשפט להורות על פסילתה והדבר נעשה במסגרת הליך של התנגדות לצוואה.
במאמר נבחן מהם סוגי הפגמים בצוואה? האם כל פגם יוביל לפסילתה של הצוואה וכיצד מתנהל הליך של התנגדות לצוואה?
פגמים בצוואה
ישנם סוגים שונים של פגמים בצוואה וניתן לחלק אותם לשלוש קטגוריות מרכזיות:
- פגמים טכניים: מדובר בטעויות סופר, כגון איות לא נכון של שמות היורשים, טעות במספר חשבון בנק, טעות בתאריך וכיוצא בזה.
- פגמים הנוגעים לסוג הצוואה: חוק הירושה קובע ארבעה סוגי צוואות, כאשר לכל סוג תנאים ספציפיים אשר צריכים להתקיים. כאשר הם אינם מתקיימים, הצוואה פגומה. כך למשל, עריכת צוואה בעדים ללא חתימתם של העדים על הצוואה, או עריכת צוואה בעל פה ללא כתיבת דברי המצווה באופן מיידי.
- עילות פסילה: חוק הירושה קובע מספר עילות פסילה אשר בהתקיימן, יש לפסול את הצוואה והיא אינה תקפה עוד. למשל, השפעה בלתי הוגנת על המצווה או מעורבות נהנה מן הצוואה בעריכתה.
האם כל פגם יביא לפסילת הצוואה?
ניתן היה לחשוב כי כל פגם בצוואה, יוביל לפסילתה, אולם הדבר איננו נכון. חוק הירושה מעניק לבית המשפט סמכות לקיים צוואה, אף אם התגלה בה פגם ובלבד כי מתקיימים שלושה תנאים: בית המשפט שוכנע באמיתות הצוואה, הפגם ניתן לתיקון והצוואה משקפת את רצונו הכנה של המצווה.
התנאי הראשון מתייחס לאותנטיות של הצוואה והוא נועד לוודא כי הצוואה אכן קיימת והיא מהימנה, כלומר, אין חשד מבוסס לכך כי הצוואה אינה אמיתית.
התנאי השני דורש, כי הפגם בצוואה ניתן לתיקון וכאן המקום להבהיר, כי לא כל פגם בצוואה ניתן לתיקון. מדובר בדרך כלל בפגמים טכניים ובפגמים הנוגעים לסוג הצוואה, כפי שפורט לעיל. כאשר נסיבות המקרה מאפשרות לבית המשפט להתחקות אחר כוונת המצווה בפגמים אלו, הרי שהם ברי תיקון וניתן לקיים את הצוואה.
התנאי השלישי מטרתו לוודא כי הצוואה נערכה מתוך רצון חופשי של המצווה וכי היא משקפת את כוונותיו הכנות.
פסילת הצוואה
כאמור לעיל, כאשר הצוואה אותנטית והיא משקפת את רצון המצווה, לא תיפסל הצוואה אף אם נפל בה פגם, היה והוא ניתן לתיקון. אולם ישנם פגמים אשר אינם ניתנים לתיקון, כמו למשל במצב שבו הוכח כי הייתה השפעה בלתי הוגנת על המצווה. פירוש הדבר, כי הצוואה אינה משקפת את רצונו הכנה של המצווה ועל כן יש לפסול אותה.
המשמעות של פסילת צוואה: העיזבון יחולק על פי סדר הירושה הקבוע בחוק ולא על פי הקבוע בצוואה. החלטתו של בית המשפט, האם לפסול צוואה או אם לאו, נדרשת כאשר מוגשת לבית המשפט התנגדות למתן צו קיום צוואה.
במסגרת הבקשה, מציג המבקש טיעונים מדוע יש לפסול את הצוואה, כאשר נטל ההוכחה מונח על כתפיו. אולם, אם הצליח המבקש להוכיח כי קיים פגם בצוואה, הרי שבמצב זה, יעבור נטל ההוכחה אל המבקש לקיים את הצוואה ועליו יהיה לשכנע את בית המשפט, כי מדובר בפגם בר תיקון ועל כן יש לקיים את הצוואה. נזכיר, כי בית המשפט צריך גם להשתכנע, על בסיס הראיות שבפניו, כי הצוואה משקפת את רצונו של המנוח וכי היא נערכה מתוך רצון חופשי שלו. אז יוכל בית המשפט לאשר את קיומה של הצוואה, למרות הפגם שבה.