צוואה בפני רשותבעוד שבמרבית המקרים המונח צוואה מתייחס למסמך משפטי אשר מנוסח על ידי המוריש עצמו, החוק הישראלי מאפשר, במקרים מסוימים ובהתאם לנוסח חוק הירושה, סעיף 22, כי המוריש יביע את צוואתו בפני גורם רשמי, בכתב או בעל-פה, וזו תוכר כבעלת תוקף משפטי מחייב, בדומה לכל צוואה אחרת.

להלן יפורטו הכללים הרלוונטיים אשר עמידה בהם מאפשרת הכרה משפטית בצוואה בפני רשות.

כללים מחייבים

על פי לשון החוק, על הצוואה להימסר על ידי המוריש עצמו לגורם רשמי המוגדר כ"רשות". בין אלו נכללים שופט בית משפט ישראלי, חבר בית דין דתי, נוטריון מוסמך, וכן רשם בית משפט לענייני ירושה, או כל רשם מוסמך אחר מטעם בית המשפט. החוק מבהיר, כי את הצוואה ניתן להגיש בכתב לידי אחד מהגורמים שלהלן, או לחילופין להקריא אותה בעל-פה בפניו.

במידה והצוואה הוקראה בעל-פה למול הגורם הרשמי, הוא מחויב להעלותה על הכתב במלואה, ולאחר מכן להקריאה בפני המוריש, בשפה בה הוא בקיא לחלוטין. במידה והמוריש בקיא בשפה בה נכתבה הצוואה, ניתן להסתפק בהעברתה לעיונו, ובמתן אישורו בעל-פה לנוסח הכתוב.

לאחר אישורו של המוריש, על הגורם הרשמי לאשר על גבי הצוואה כי המוריש אישר בפניו את תוכן צוואתו, כאשר אין צורך בחתימתו של המוריש עצמו על גבי הצוואה. כמו כן, המוריש מחויב בתשלום אגרה, אשר סכומה נקבע על ידי אגף אגרות רשם הירושה במשרד המשפטים.

החוק עצמו מבהיר, כי עמידה בכללים המפורטים נדרשת על מנת להבטיח את תקפותה המשפטית של הצוואה, ובדגש על כך שהגורם המשפטי חייב להימנות עם אחד מהגורמים שלהלן, ואינו יכול להיעזר במיופה כוח. עם זאת, בתי המשפט בישראל נוטים לרוב להתעלם מחריגות מינוריות מהכללים הטכניים, וזאת כל עוד ברור לחלוטין כי הצוואה אכן מבטאת את רצונו האחרון של המוריש.

יתרונות וחסרונות

היתרון הגדול מהאפשרות לניסוח צוואה בפני רשות, הינו בעבור אנשים אשר אינם בקיאים בשפה העברית ברמה הנדרשת לצורך ניסוח צוואה רשמית, ומבקשים להיעזר בגורם רשמי לצורך כך, ללא צורך בהתייעצות עם עורך דין לענייני ירושה, ותוך הוצאה כספית מינימאלית.

כמו כן, במקרים בהם האדם נדרש לנסח את צוואתו במהירות, מסיבות אלו ואחרות, הליך הצוואה בפני רשות מאפשר לו לעשות זאת ללא צורך בניסוח צוואה מוכנה מראש, ובאופן מידי.

עם זאת, ובמסגרת דיון משפטי ביחס לתוקפה המחייב של הצוואה, ההתייחסות לצוואה אשר ניתנת בעל פה שונה במידה רבה מההתייחסות לצוואה הניתנת בכתב. זאת כאשר, ובמיוחד במקרים בהם המוריש אינו בקיא לחלוטין בשפה בה נכתבה הצוואה, קיים פתח בידי גורמים שונים אשר רואים עצמם נפגעים מתוכן הצוואה, לערער על מהימנותה, וזאת בין היתר בהסתמך על קשיי שפה או יכולת מילולית מוגבלת של המוריש.

עם זאת, חשוב להבהיר כי צוואה בפני רשות נחשבת כצוואה משפטית לכל דבר ועניין. מסיבה זו, ובמידה ונדרש להגיש ערעור על מעמדה המחייב של הצוואה, קיימת חשיבות עליונה בהתייעצות עם עורך דין מקצועי ומהימן, הבקיא בתחום הצוואות, וזאת על מנת להבטיח כי הבקשה תוגש לבית המשפט בנוסח ובאופן שיבהיר כי הצוואה הנוכחית אינה מבטאת את רצונו האחרון של הנפטר.

מטבע הדברים בית המשפט שם דגש ניכר על הניסיון לפעול על פי רצונו של המוריש, ומסיבה זו קיימת חשיבות עליונה בהתייעצות עם עורך דין מיומן, אשר יבהיר בבית המשפט מדוע ביטול הצוואה מבטיח את מילוי רצונו האחרון של המוריש.

דילוג לתוכן