צו ירושה הוא צו המצהיר על זהותם של יורשים וחלקם בעיזבון של המנוח. צו זה נדרש בכל מקרה בו נפטר אדם ללא שהותיר אחריו צוואה. במצב זה, על היורשים יהיה להגיש בקשה לקבלת צו ירושה.
מי הם היורשים כאשר לא קיימת צוואה? זהות היורשים וחלקם בעיזבון, הם על פי הקבוע בחוק. לעומת זאת, כאשר ישנה צוואה תקפה, מחולק עזבונו של המנוח, על פי קביעת המצווה בצוואתו ואז, על היורשים לקבל צו קיום צוואה.
קבלת צו ירושה, מותנית בהגשת בקשה בכתב לרשם לענייני ירושה, כאשר כל אחד מן היורשים רשאי להגיש את הבקשה, אך עליו ליידע את יתר היורשים על כך. הבקשה כרוכה בתשלום אגרה ויש להגישה בארבעה עותקים.
עם קבלת הבקשה, הרשם מעבירה אל היועץ המשפטי לממשלה, בכדי לאפשר לו להביע התנגדות למתן הצו. במקביל, מפרסם הרשם הודעה בעיתון יומי, על כך כי הוגשה בקשה למתן צו ירושה. מטרת הפרסום בעיתון, היא לאפשר לכל אדם המעוניין בכך, להגיש התנגדות למתן צו הירושה.
כמה זמן אורך התהליך?
ככלל, קבלת צו ירושה, הוא תהליך האורך בין חודש לחודש וחצי, אולם ישנם מקרים בהם הרשם אינו רשאי לדון בבקשה ועליו להעבירה אל בית המשפט לענייני משפחה. במצב זה, מתארך מטבע הדברים, אורכו של ההליך, שכן על בית המשפט לדון בבקשה.
הרשם לענייני ירושה, אינו מוסמך להחליט בבקשה למתן צו ירושה במקרים שונים, למשל, כאשר הוגשה התנגדות למתן הצו, כאשר קיים ספק לגבי זהות היורשים, כאשר המנוח הוא תושב חוץ ולא תושב ישראל וכיוצא בזה.
התנגדות למתן צו ירושה
הרשם לענייני ירושה, מחויב כאמור, לפרסם בעיתון יומי, הודעה על כך כי הוגשה בקשה למתן צו ירושה. זאת בכדי לאפשר לציבור להגיש התנגדות למתן הצו. בהודעתו, יקבע הרשם את המועד האחרון להגשת התנגדויות והוא יהיה לכל הפחות 14 יום. לאחר שחלף המועד שנקבע להגשת התנגדויות, או ניתן צו ירושה, לא ניתן יהיה להגיש עוד התנגדות למתן צו הירושה.
הרשם לענייני ירושה, אינו רשאי לדון בהתנגדויות למתן צו ירושה, אלא עליו להעביר את הטיפול בבקשה לבית המשפט לענייני משפחה. למותר לציין, כי התנגדות אשר אינה מכילה טענות ממשיות, לא תזכה לדיון, היא תידחה על הסף ובית המשפט ייתן צו ירושה.
האם יש להיעזר בעורך דין לשם קבלת הצו?
לצו הירושה משמעות משפטית וכלכלית וקבלתו כרוכה בתהליך בירוקרטי, כפי שפורט לעיל. על כן, נשאלת השאלה, האם יש צורך לשכור את שירותיו של עורך דין, לשם הגשת הבקשה, או האם היורשים יכולים לעשות זאת באופן עצמאי.
אין מניעה פורמלית להגיש את הבקשה באופן עצמאי, אולם, ישנם יתרונות בולטים למסירת הטיפול לידיו של עורך דין. למשל, ייעול התהליך. כאשר עורך דין מטפל בבקשה למתן צו ירושה, סביר להניח כי יינתן צו ירושה תוך זמן קצר יותר, שהרי עורך הדין הוא בעל ניסיון בהגשת בקשות אלו ועל כן, יגיש בקשה מלאה ומפורטת כנדרש, בצירוף כל המסמכים הרלוונטיים.
יתרון נוסף למסירת הטיפול בבקשה לעורך דין, הוא הצורך בייצוג בבית המשפט. כאמור, ישנם מקרים, בהם הרשם לענייני ירושה, אינו מוסמך לדון בבקשה למתן צו ירושה ועליו להעבירה לבית המשפט לענייני משפחה, אשר דן ומחליט בה. במצב זה, היורשים זקוקים לייצוג של עורך דין לדיני משפחה, בדיון בבית המשפט, על מנת לוודא כי זכויותיהם אינן נפגעות.
ראו גם:
שינוי או ביטול צו ירושה