ענייני ירושה וצוואות בישראל, מטופלים על ידי הרשם לענייני ירושה, בית המשפט לענייני משפחה ובית הדין הרבני, אלו הם הגופים המוסמכים. בקשה לצו ירושה, כמו גם בקשה לצו קיום צוואה, מוגשת לרוב אל הרשם לענייני ירושה אשר יטפל בבקשה, אלא אם עלה צורך להעבירה לטיפולו של בית המשפט לענייני משפחה (למשל, בשל התנגדות לצו).
הסמכויות שניתנו בחוק לרשם לענייני ירושה, כוללות גם את הסמכות לשנות צו ירושה, אך לסמכות זו יש סייג, כפי שיפורט להלן.
צו ירושה – מהו?
לאחר פטירתו של אדם, יועבר רכושו אל יורשיו. כיצד נקבעת זהות היורשים וחלקם בעיזבון? כאשר המנוח הותיר אחריו צוואה, עזבונו יחולק כפי שקבע בצוואתו, אז יגישו היורשים בקשה לצו קיום צוואה. במקרים אשר בהם נפטר אדם ללא צוואה, מחולק העיזבון על פי הקבוע בחוק הירושה, אז יהיה צורך בהגשת צו ירושה.
הבקשה לצו ירושה מוגשת במספר עותקים ויש לצרף אליהם את המסמכים הרלוונטיים על פי נסיבות המקרה. מומלץ לשכור את שירותיו של עורך דין, לשם הגשת הבקשה לצו ירושה, על מנת שזו תטופל בצורה המהירה והיעילה ביותר וכך, להוריד את המעמסה הכרוכה בעניין, מעל כתפי היורשים.
עם הגשת הבקשה לצו ירושה, תפורסם הודעה על כך בעיתון, בכדי לאפשר למי המעוניין בכך, להגיש התנגדותו למתן צו ירושה. כמו כן, במקביל, מועברת הבקשה לבא כוחו של היועץ המשפטי לממשלה, להבעת עמדתו, אשר לרוב מאשר את מתן הצו ואינו מביע התנגדות.
היה והוגשה התנגדות למתן צו ירושה, הרשם לענייני ירושה אינו יכול לדון בה ועל כן, יועבר הטיפול אל בית המשפט לענייני משפחה והוא אשר ידון בהתנגדות ויכריע בה לכאן או לכאן.
שינוי צו ירושה
לעיתים, ישנו צורך בשינוי צו הירושה או בביטולו, למשל, בשל כך כי קיימת צוואה תקפה של המנוח. צו ירושה נדרש כאשר לא קיימת צוואה וכך, ירושת המנוח תחולק על פי הסדר הקבוע בדין. אולם, אם קיימת צוואה, הרי שהעיזבון יחולק על פי הכתובה בה וסדר הירושה אשר נקבע בחוק, לא יחול.
בקשה לשינוי או ביטול צו ירושה, חייבת להיות מנומקת היטב ועליה להכיל טענה או עובדה, אשר הרשם לענייני ירושה או בית המשפט לענייני משפחה (היה והוא זה אשר טיפל בבקשה לצו ירושה) לא היה מודע לה בעת מתן צו הירושה.
חשוב להדגיש כי מדובר בבקשה אשר מפרה את עקרון סופיות הדיון, עקרון מרכזי וחשוב במערכת המשפט, אשר על פיו כאשר ניתנה החלטה בעניין כלשהו, לא דנים בה עוד והיא סופית. כך גם לגבי מתן צו ירושה ולכן, המבקש לשנותו או לבטלו, חייב להציג טיעונים משכנעים לכך.
בנוסף לכך, חשוב לציין כי הרשם לענייני ירושה, אינו יכול לדון בכל בקשה לשינוי צו ירושה. על פי החוק, במקרה שבו ניתן היה לטעון את הטענה או לומר את העובדה שמציג המבקש, לפני מתן הצו, או בהזדמנות הראשונה בסמוך למתן הצו, על הרשם לענייני ירושה, להעביר את הבקשה לבית המשפט לענייני משפחה.
שיקוליו של בית המשפט
החוק נתן בידיו של בית המשפט, שיקול דעת רחב בבואו להחליט האם לקבל או לדחות, בקשה לשינוי או ביטול צו ירושה, משאין קריטריונים ספציפיים בחוק לקבלת הבקשה. בית המשפט בוחן בעיקר שלושה פרמטרים בעת הדיון בבקשה:
- מהי הסיבה מדוע לא הוצגה הטענה או העובדה בפניו טרם מתן הצו.
- סבירות האיחור בהגשת הבקשה.
- מהו המשקל של הראייה החדשה אשר הוצגה בפניו והאם היא מצדיקה את ביטול או שינוי הצו, כמבוקש.