שינוי צוואהלפעמים מציאות העולם המערבי מובילה את האדם להשיג במהלך חייו כמויות נכבדות של חובות, נכסי מקרקעין, מיטלטלין וזכויות אחרות. כל אלו קרויים יחדיו בלשון המשפטית, עיזבון.

חוק הירושה תשכ"ה-1965 קובע בסעיף 1 שעם מותו של הפרט עובר העיזבון ליורשיו. העיזבון יועבר לפי הוראות החוק, אלא אם כן הושארה צוואה. הצוואה היא המסמך המשפטי המפרט את היקף הנכסים והחובות שנכללים בעיזבון שמועברים לפי ראות עיניו של המצווה.

כאן גם המקום לציין שהצוואה היא מסמך אישי ופרטי של המצווה המבטא את האוטונומיה שלו כאדם. לכן, כפי שהוא רשאי מרצונו לערוך אותה כך הוא גם רשאי לבטל או לשנות אותה. על עקרון זה של חופש הביטוי מבוסס גם חוק הירושה.

שינוי צוואה וחופש הציווי

באופן זה, אדם  יכול לערוך צוואה בעדים, צוואה בכתב יד, צוואה בפני רשות או צוואה בעל פה. כך הכלל הוא שהמצווה תמיד יכול לשנות את צוואתו וכל הוראה שמתנה על כך היא בטלה, משום שהיא נוגדת את חופש הציווי של הפרט.

אחת הדרכים לשנות צוואה כאשר האדם עדיין בחיים הוא על ידי עריכת צוואה חדשה. החוק קובע בסעיף 36(ב) שצוואה חדשה, גם אם לא מבטלת את הוראות הצוואה הקודמת באופן מפורש, רואים אותה כמבטלת את הקודמת אם הוראות הצוואה החדשה אינן תואמות את זו החדשה יותר, אלא אם הצוואה החדשה רק מוסיפה על הקודמת. באותו אופן, שינוי הצוואה ייעשה בדרך כלל בדרך שבה היא נערכה מלכתחילה.

כך, סעיף 19 לחוק מאפשר עריכת צוואה בכתב יד. לכן בהתאם השינוי בה יעשה על ידי כתיבה בכתב ידו של המצווה את השינוי וחתימה לידו בכתב ידו. אחרת השינוי לא יהיה תקף.

במידה והצוואה המקורית נעשתה כפי שמורה סעיף 22 בכתב או על ידי הקראה בפני שופט, רשם בית משפט או חבר בית דין דתי גם השינוי יעשה בדרך הזו תוך הצהרה של המצווה בדבר השינוי. בצוואה בפני עדים כפי שמאפשר סעיף 20 גם השינוי יעשה בנוכחות של שני עדים שיחתמו על השינוי , לאחר שהמצווה הצהיר בפניהם על השינוי וחתם עליו בעצמו.

כאן גם המקום להדגיש שכל שינוי מסוג זה חייב להיעשות מרצונו החופשי של האדם, אחרת הוא חסר תוקף.

שינוי צוואה הדדית

החריג היחיד לחופש לשנות את הצוואה הוא במקרה של צוואות הדדיות. בצוואות מסוג זה, בני זוג מצווים בדרך כלל אחד לשני את העזבון של האחר במקרה של מוות. צוואה הדדית היא החריג לאפשרות של המצווה לשנות את צוואתו באופן חופשי וללא מגבלה.

סעיף 8(א) לחוק מאפשר לבני זוג לערוך צוואות כאשר בן זוג אחד מסתמך על הצוואה של בן הזוג השני. לפי החוק לשינוי של צוואה הדדית לא יהיה תוקף אלא אם כן בזמן שהשניים עדיין בחיים, בן הזוג שמעוניין לשנות את הצוואה מוסר הודעה בכתב על השינוי שלה לשני.

אם אחד מבני הזוג נפטר, אם טרם חולק העיזבון, בן הזוג שנותר בחיים לא יכול לשנות את הצוואה לטובתו, לטובת אחיו של המוריש, או הילד שלו ביחס לכל חלק שהוא אמור לקבל. אם בן הזוג מעוניין לשנות את הצוואה לאחר שחולק העיזבון  בן הזוג שמבקש לשנות את הצוואה ישיב לעיזבון את כל מה שיירש בהתאם לצוואה לפני השינוי ואם לא ניתן לבצע השבה בעין, ההשבה תתבצע בתמורת סכום שווה.

יחד עם זאת, לפי סעיף 8(ג) הוראות אלו לגבי שינוי הצוואה לאחר מותו של אחד מבני הזוג יהיו תקפות, אלא אם כן נקבע בצוואות ההדדיות אחרת. למרות זאת, לא ניתן להתנות על האפשרות לשנות באופן גורף את הצוואות ההדדיות כל עוד שני בני הזוג בחיים.

ראו גם:
מהי צוואה ביולוגית?

דילוג לתוכן