תיקון צו ירושההסמכות לטפל בבקשות למתן צו ירושה ולמתן צו קיום צוואה, נתונה בידיו של הרשם לענייני ירושה. זאת למעט מקרים מסוימים, בהם מעביר הרשם את הטיפול בבקשות אלו אל בית המשפט לענייני משפחה (למשל, כאשר הוגשה התנגדות למתן הצו). בין סמכויות הטיפול של הרשם בבקשות הללו, ישנה גם הסמכות לתקן או לבטל צו ירושה.

מהו צו ירושה?

כאשר נפטר אדם ללא שהותיר אחריו צוואה, יחולק עזבונו על פי סדר הירושה הקבוע בדין. לשם כך, יש לפנות אל הרשם לענייני ירושה בבקשה לקבלת צו ירושה. במקרים בהם הותיר אחריו המנוח צוואה, הצו הרלוונטי הוא צו קיום צוואה. חשוב מאוד לציין כי צו ירושה הוא הצהרתי בלבד והוא אינו יוצר את הזכות של היורשים, אלא מצהיר עליה בלבד.

הגשת בקשה לצו ירושה, תיעשה על ידי אחד היורשים, כאשר הבקשה מוגשת בארבעה עותקים על גבי טופס המיועד לכך, בו יש למלא את כל הפרטים, לרבות פרטי המבקש והיורשים האחרים, חלקם בעיזבון, פרטי המנוח וכיוצא בזה. כמו כן, יש לצרף לבקשה מסמכים כגון תעודת פטירה.

עת שהוגשה הבקשה, יבחן הרשם האם היא מולאה כהלכה וצורפו לה כל המסמכים הדרושים. כאשר הבקשה חסרה, תישלח בחזרה אל השולח למילוי פרטים והשלמת מסמכים.

היה והבקשה תקינה, יעביר הרשם את הבקשה ליועץ המשפטי לממשלה, כדי לאפשר להביע התנגדות, כאשר לרוב אין התנגדות למתן הצו. במקביל, מפורסמת הודעה בעיתון בדבר הגשת הבקשה למתן צו ירושה, בכדי לאפשר למי שמעוניין בכך, להגיש התנגדות למתן הצו.

תיקון או ביטול של צו ירושה

על פי החוק, כל אדם המעוניין בכך (זאת בשונה מהגשת הבקשה למתן צו ירושה, אותה יכולים להגיש אך ורק היורשים) יכול להגיש בקשה לתיקון או ביטול צו ירושה, על סמך עובדות או טענות אשר הרשם לא ידע עליהן בזמן מתן הצו. אם נענה הרשם לבקשת התיקון או הביטול של הצו, תפורסם הודעה על כך ברבים וכן, תישלח הודעה ליורשים על פי דין.

חשוב לציין, כי הגשת בקשה לתיקון או ביטול צו ירושה, כרוכה בתשלום אגרה של 503 ₪ (סכום האגרה מתעדכן פעמיים בשנה, זהו הסכום המעודכן לינואר 2014).

הגשת הבקשה לבית המשפט לענייני משפחה

ישנם מצבים בהם, הוגשה בקשה למתן צו ירושה וזו הועברה לטיפולו של בית המשפט לענייני משפחה, למשל, במצב שבו הוגשה התנגדות למתן הצו, או כאשר המוריש היה תושב חוץ ולא תושב ישראל.

אז, בית המשפט לענייני משפחה הוא זה אשר דן בבקשה ולא הרשם לענייני ירושה. במצב שכזה, המבקש להגיש בקשה לתיקון הצו או לביטולו, יגיש את הבקשה אל בית המשפט לענייני משפחה ולא אל הרשם.

פנייה לעורך דין לדיני משפחה

עורכי דין העוסקים בתחום דיני המשפחה, הם אלו המטפלים גם בענייני ירושות וצוואות. לפיכך, כאשר רוצים לבצע איזושהי פעולה, הקשורה לנושאים הללו: הגשת בקשה למתן צו ירושה או צו קיום צוואה, הגשת התנגדות למתן הצווים והגשת בקשה לביטול או תיקון של הצווים, ביטול החתימה על צו ירושה ועוד, יש לפנות למשרד עורכי דין המתמחה בדיני משפחה.

בעת הפנייה אל עורך דין, יש לברר את ניסיונו המקצועי בבקשות לתיקון צו ירושה, להציג בפניו את עובדות המקרה ולקבל ממנו חוות דעת, האם יש טעם בהגשת הבקשה, כלומר, מהו הסיכוי כי הבקשה תתקבל.

נוסף על זאת, יש לברר מראש את עלות שכר הטרחה שגובה עורך הדין בעבור שירות זה. כאשר אין הכרות מקצועית מוקדמת עם עורך הדין, רצוי לפנות למשרד עורכי דין נוסף, לקבלת חוות דעת שנייה וקבלת הצעת שכר טרחה נוספת, על מנת לוודא כי המידע שניתן עד כה, הוא מקצועי ומהימן וכי הצעת שכר הטרחה, סבירה והוגנת.

דילוג לתוכן