מסלול מהיר לבקשות ירושה תיקון לתקנות הירושהבחודש יולי 2016 נחתם תיקון לתקנות הירושה אשר מקצר באופן משמעותי את המועד לקבלת צו ירושה. התיקון נכנס לתוקף 90 יום לאחר חתימתו. התיקון מבטל הבאת בקשות לצו ירושה וצו קיום צוואה לאישור היועץ המשפטי לממשלה ובכך חוסך זמן רב בתהליך מתן הצו.

הליכי הטיפול בבקשה לצו ירושה

כדי לממש עיזבון של מי שנפטר ולא השאיר אחריו צוואה, מגישים בקשה למתן צו ירושה שמפרט את זהות היורשים ואת חלקם בעיזבון. אם הנפטר השאיר צוואה יש להגיש בקשה לצו קיום צוואה. עד שמתקבל הצו על ידי הרשם לענייני ירושה, לא ניתן לבצע שום פעולה, בחשבונות  או ברכושו של הנפטר.

את הבקשות לצו ירושה או לצו קיום צוואה מגישים לרשם לענייני ירושה ושם היא נבדקת. לאחר מכן מתפרסמת הודעה בעיתונות ברשומות על הגשת הבקשה למתן צו עם פטירת המנוח. הפרסום ברשומות נועד כדי לאפשר למי שרוצה להגיש התנגדות לבקשה לעשות זאת, וזאת בתוך 14 ימים.  היה והוגשה התנגדות, הבקשה מועברת לבית המשפט למשפחה ונדונה שם. אם לא הוגשה התנגדות הטיפול בבקשה ממשיך אצל הרשם לענייני ירושה.

העתק מהבקשה אשר מוגשת לרשם הירושה היה נשלח לב"כ היועץ המשפטי ממשרד האפוטרופוס, למתן עמדתו / תגובתו לבקשה. בדרך כלל, האפוטרופוס מבקש להצטרף לבקשות למתן צווי ירושה וצווי קיום צוואה במקרה שיש בהן יורש או זוכה בצוואה שהוא קטין, חסוי או מי שנמצא בהשגחת האפוטרופוס. עם זאת, לפני התיקון, כל הבקשות הועברו אליו באופן אוטומאטי.

בתיקים אחרים, האפוטרופוס בדרך כלל מודיע שהוא לא מתנגד לבקשה למתן הצו, ואינו מצטרף להליך. רק לאחר הודעת האפוטרופוס יכול היה  הרשם לענייני ירושה לתת את הצו המבוקש.

המצב לפני התיקון

בטרם כניסת התיקון לתוקף, בקשות למתן צווי ירושה וצווי קיום צוואה המתינו לקבלת תגובת ב"כ היועץ המשפטי לממשלה במשרדי האפוטרופוס הכללי. הצורך בקבלת תגובתו של האפוטרופוס האריך מאוד את הזמן מאז הגשת הבקשה למתן צו עד לקבלת הצו בפועל מהרשם. התארכות הזמן עד למתן הצו העמיס מאוד על המערכת ו"פגע" בבני המשפחה של הנפטר שלא יכלו לממש את רכושו של הנפטר ואת הכספים בחשבונות הבנק שלו ללא הצו.

היורשים לא יכלו לבצע שום פעולה בעיזבון שמימושו התעכב בערך כחודש ולפעמים יותר עד למתן הצו. צריך לקחת בחשבון שליורשים הצטברו הוצאות כמו בניית מצבה, הוצאות שוטפות של נכסים השייכים למנוח, חובות, הוצאות שכרוכות בהמשך החיים של בן הזוג במקרה שנותר לבד, וכולי.

השינוי המשמעותי של התיקון

מאחר והתיקון בטל את הצורך להעביר  את רוב הבקשות בנושאי ירושה לתגובת יועץ המשפטי לממשלה, מרביתן של הבקשות לצו ירושה ובקשות לצו קיום צוואה יכולות לעבור באופן ישיר לרשם לענייני ירושה, וכל התהליך של קבלת הצו מתקצר ומתייעל באופן משמעותי, ובכך גם מפחית מעומס התיקים שנמצאים בטיפול.

אילו בקשות עדיין נשלחות לתגובת ב"כ היועץ המשפטי לממשלה ?

לפי התקנות החדשות רק בקשות ירושה או צוואה "חריגות" כלומר כאילו שבהן לאחד מהיורשים או הזוכים, מונה  אפוטרופוס, או בקשות שמעורב בהן קטין או נעדר – יעברו לתגובת ב"כ היועץ המשפטי לממשלה.

היתרונות בתיקון

מדובר ב"מסלול מהיר" שמקל על קבלת צווי ירושה ומפחית מאוד את הבירוקרטיה בהנחה שיש כמה עשרות אלפי בקשות בשנה.

באופן כזה מרביתן של הבקשות בנושאי ירושה וקיום צוואה עוברות באופן ישיר לרשם לענייני ירושה לצורך מתן צו, דבר שמזרז את התהליך ומקצר את קבלת הצווים בכחודש ימים.

התיקון משפר ומזרז את הטיפול בתיקי ירושה, מקל על היורשים, וכן מפחית עומס ביורוקראטי ומקל על המערכת .

דילוג לתוכן